Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (05/09/2003) Μέρος 1/6

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 21:01
A- A A+

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Μια παράκληση μην έχουμε χειροκροτήματα κλπ., δεν χρειάζονται αυτά τα πράγματα. Έχουμε ένα αίτημα το οποίο το εισάγει ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Υπάρχει ένα αίτημα των φωτορεπόρτερ οι οποίοι θέλουν να φωτογραφίσουν τους κατηγορούμενους. Όσοι από τους κατηγορούμενους θέλουν, στο διάλειμμα μπορούν με ευπρέπεια οι φωτορεπόρτερ να κάνουν το καθήκον τους για να βοηθήσουν έτσι και τη δημοσιότητα της δίκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και σεβόμενοι βέβαια την προσωπικότητα του άλλου. Αν κάποιος δεν θέλει να μας το πει. Επομένως όταν θα κάνουμε διάλειμμα εσείς θα φεύγετε λίγο πιο γρήγορα και όσοι θέλουν να κάθονται για φωτογράφηση, θα μένουν.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε οι κρατούμενοι Ξηρός Βασίλειος και Διονύσιος Γεωργιάδης θα εισέλθουν σε λίγο στην αίθουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκπροσωπούνται από τον κ. Παρασκευόπουλο και τον κ. Σάββα Ξηρό που είναι εδώ να μας διευκολύνεται προσωρινά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Επειδή ο κατηγορούμενος έχει δηλώσει ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις και επειδή υποθέτω ότι πιθανώς η Πολιτική Αγωγή έχει κάποια άλυτα θέματα που θα ήθελε να τα θέσει και ότι δεν γίνονται για το θεαθήναι οι ερωτήσεις του, αλλά προφανώς θέλουν να πάρουν κάποιες διευκρινίσεις οι οποίες δεν θα απαντηθούν ούτως ή άλλως και για να μην καθυστερεί η διαδικασία θα πρότεινα να δώσετε γραπτά τις ερωτήσεις σας για να μην τρώμε και το χρόνο μας γιατί φαντάζομαι ότι δεν γίνεται για το θεαθήναι όλο αυτό το πράγμα, αλλά γίνεται διότι έχετε να καταγράψετε μια άποψη. Δώστε την να καταγραφεί στα πρακτικά να προχωράμε κιόλας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχω μια ενδιάμεση λύση να τα λέτε, αλλά να τα λέτε γρήγορα. Είπε ο άνθρωπος δεν θα απαντήσει. Τι να κάνουμε τώρα; Εγώ έχω νομική υποχρέωση να ακούω τις ερωτήσεις και να τις μεταφέρω, αν δεν θέλει να απαντάει δεν θα απαντάει. Τι να κάνω εγώ; Μπορώ να πω εγώ τώρα στο συνήγορο δώστε τις γραπτές να μην τις ακούσει κανένας;

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, προβλέπει η δικονομία για τις ερωτήσεις για το δικαίωμα άρνησης για το δικαίωμα σιωπής, μερικής σιωπής και για την καταγραφή στα πρακτικά. Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο γίνεται κατάχρηση πλέον αυτού του δικαιώματος. Θεωρώ ότι μετά και την απολογία στο Δικαστήριό σας που απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, πλέον και καταχρηστικά γίνεται αυτή η υποβολή ερωτήσεων. Θα ήθελα να το έχετε υπόψη σας και να το δείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλωστε εγώ τις κάνω τις ερωτήσεις.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσω υμών γίνονται και γι’ αυτό το λέω. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα παρακάτω.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ερώτησα χτες τον κ. Γιωτόπουλο γιατί όταν απευθυνόμενος στον κ. Τακτικό Εισαγγελέα είπε ότι η ύβρις σας είναι τιμή για μας, χρησιμοποίησε πληθυντικό. Αμφισβήτησε ότι χρησιμοποίησε πληθυντικό, έχει από τα απομαγνητοφωνημένα πλέον πρακτικά πιστοποιηθεί ότι χρησιμοποίησε πληθυντικό.

Επαναλαμβάνω το ερώτημα μετά ταύτα ποιους εννοούσε όταν είπε ότι οι κατ’ αυτών επιθέσεις και ύβρεις του κ. Εισαγγελέα είναι τιμή για μας. Γι’ αυτούς. Ποιοι είναι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο.

Το άλλο μου ερώτημα είναι το εξής: ο κ. Γιωτόπουλος απολογούμενος βεβαίωσε ότι ουδέποτε δήλωσε ότι ασκεί κάποιο επάγγελμα ούτε υπήχθη σε κάποιο επαγγελματικό οργανισμό σε όλη του τη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσε να έχει και κάποια ασφάλιση υγείας από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα που συνδέεται με συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Τώρα δεν πρέπει να συνεννοείται βέβαια για το αν θα απαντήσει ή όχι κ. Ραχιώτη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κ. Ραχιώτη δεν είναι ώρα επικοινωνίας με τον πελάτη όταν υποβάλλονται ερωτήσεις, αφού τα ξέρετε αυτά καλύτερα από εμένα ή έστω σαν εμένα.

Κάντε πάλι την ερώτηση να την ακούσουμε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω γιατί ο κ. Ραχιώτης λέει δεν ακούγαμε την ερώτηση, τι είδους σύμπλευση με τον πελάτη του είναι αυτή. Δεν το καταλαβαίνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πολύ κάντε την ερώτησή σας. Κύριε Ραχιώτη, θα κάνει τις ερωτήσεις κι εγώ δεν θα τις μεταφέρω αν δεν είναι καλές.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά μου είναι επειδή κατά τα λεγόμενα του ίδιου ουδέποτε είχε δηλωθεί σε οποιοδήποτε επάγγελμα ότι εργάζεται αν είχε οποιαδήποτε ασφάλιση υγείας και αν όχι πως σκεφτόταν να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο για κάθε άνθρωπο στην ηλικία του ή σε οποιαδήποτε άλλη να βρεθεί σε ανάγκη να χρειάζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έχει άλλωστε ιδίαν γνώση και άμεση εμπειρία του τι σημαίνει να έχει κάποιος πρόβλημα υγείας και τι δαπάνες συνεπάγεται αυτό το πρόβλημα, εάν δεν έχει κανείς ασφαλιστική κάλυψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντάτε; Όχι. ¶λλη ερώτηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εάν είχε ιδιωτική ασφάλιση οποιαδήποτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχατε ιδιωτική ασφάλιση; Δεν απαντά.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως είχε κάποιο άλλο ποσό στην άκρη και επομένως ένιωθε ασφαλής;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως είχατε κάτι στην άκρη; Όχι. ¶λλη ερώτηση.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει στα γνωστά τετράδια που αναγράφονται τα έξοδα της Οργάνωσης και τα οποία φαίνεται ότι τηρούσε ο κ. Κουφοντίνας, ερωτήθηκε και από την Έδρας, υπάρχουν εγγραφές που φέρεται να λαμβάνει χρήματα ο «Λα›, ο οποίος κατά την απολογία του Σάββα Ξηρού?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτήθηκε όμως από τον κ. συνάδελφο.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά μου είναι το εξής: έχει κάποια εξήγηση ο κ. Κουφοντίνας έκανε ψευδείς λογιστικές εγγραφές; Δηλαδή έγραφε ότι πληρώνει κάποιον «Λα› ή Λάμπρο και δεν πλήρωνε κανέναν; Γιατί η εντύπωσή μας δεν είναι αυτή για τον κ. Κουφοντίνα. Η εντύπωσή μας είναι ότι στη δική του τουλάχιστον σκέψη και όπως νόμιζε ότι αυτά χρησιμοποιούνται, τα χρήματα αυτά τα οποία έγραφε ότι έδινε στους διάφορους, τα έδινε. Αυτή είναι τουλάχιστον η δική μου εντύπωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε απάντηση;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντώ.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως δηλαδή του καταλογίζει λογιστικές ατασθαλίες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε δεν απαντά. Θα του στείλει ορκωτό λογιστή! Η εταιρεία δεν είχε ορκωτούς λογιστές!

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά ο κ. Κουφοντίνας φαίνεται ότι ήταν επιμελής και για τα μέτρα τα δικά του πιστεύω τίμιος στη διαχείριση των χρημάτων, αυτή είναι η δική μου εντύπωση.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε μάλλον Πέμπελ κ.Κουφοντίνα που είπε ότι «αν με επαινούν οι αντίπαλοί μου κάποιο λάθος έχω κάνει›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αναγνωστόπουλε ο κ. Κουφοντίνας έχει δικές του απόψεις περί κωδίκων ηθικής και δεν πιστεύω ότι θα έτρωγε τα λεφτά αυτός και θα έγραφε «Μαργαρίτης› δίπλα. Δεν πιστεύω ότι είναι τέτοιος άνθρωπος.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέω κι εγώ.

Η άλλη ερώτησή μου είναι η εξής: υποστηρίζει ο κ. Γιωτόπουλος απολογούμενος ότι η επιλογή του ως αρχηγού της 17Ν είχε γίνει πολύ καιρό πριν από την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά και ότι στο πλαίσιο της σκευωρίας η οποία στήθηκε εις βάρος του για να εμφανιστεί ως αρχηγός της Οργάνωσης ετοιμάστηκε και το αναγκαίο υποστηρικτικό υλικό τα γραφόμενά του και οτιδήποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι είπε.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από την άλλη πλευρά απολογούμενος σε σειρά σημείων της υπόθεσης για να καταδείξει ότι αυτός είναι αθώος, επεσήμανε αυτά που κατ’ εκείνον συνιστούν αντιφάσεις, προχειρότητες, ελλείψεις, λογικά παράδοξα κι ένα σωρό άλλα όσον αφορά το αποδεικτικό υλικό το οποίο προσκομίστηκε στη διαδικασία εις βάρος του.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: εάν αλήθευε η εκδοχή του περί σκευωρίας με επικεφαλείς τις χειρότερες –υποτίθεται- μυστικές υπηρεσίες που ξέρουν και τα κάνουν καλά (αντιγράφουν αποτυπώματα κ.ο.κ.) αυτοί οι σκευωροί δεν ήταν σε θέση να στήσουν την υπόθεση εις βάρος του με πιο συνεπή, πλήρη, κατάλληλα, διαχρονικά στοιχεία εις βάρος του; Δηλαδή είναι επαγγελματίες ή είναι ερασιτέχνες και προχειρολόγοι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον ρώτησα εγώ και απάντησε ότι αυτοί ξέρουν. Τον ρώτησα λεπτομερειακά μάλιστα του είπα ότι δεν μπορούσαν να βάλουν μια τρίχα DNA; Δεν μπορούσαν να βάλουν αποτυπώματα σε σταθερά σημεία; Και μου απάντησε έτσι.

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση. Έκανε μια διαστολή μεταξύ Κονδύλη και Τσελέντη, λέγοντας ότι ο Τσελέντης προσέθεσε πράγματα εις βάρος του ενώ ο Κονδύλης δεν το έκανε. Εμένα η ερώτησή μου είναι άλλη: εάν αληθεύει αυτό που λέει, ότι ο Κονδύλης τήρησε αυτή τη στάση διότι έτσι θα προκαλέσει την ευαρέσκεια των Αρχών και θα έχει μια μεταχείριση επιεικέστερη. Σε τι συνίσταται αυτό το παζάρι, αυτή η συμφωνία του Κονδύλη; Στο ότι είπε ότι τον είδε μερικές φορές σε ταβέρνες με ρεμπέτικα; Το οποίο κατά τον ίδιο τον κ. Γιωτόπουλο δεν ταιριάζει με τη φύση της Οργάνωσης, δηλαδή ως στοιχείο αποδεικτικό το θεωρεί αστείο ότι μια Οργάνωση σαν τη 17Ν δεν κάνει συνεστιάσεις σε ρεμπετάδικα.

Εάν αληθεύει αυτό πρώτον και αν αληθεύει δεύτερον ότι ο Κονδύλης έκανε κάποιου είδους συμφωνίας για να επιβαρύνει τον κ. Γιωτόπουλο, ο Κονδύλης δεν διαθέτει την αντίληψη του Γιωτόπουλου ως προς το θέμα του κατά πόσο οι συνεστιάσεις στα ρεμπέτικα ταιριάζουν ή όχι σε μια Οργάνωση και ως προς το εάν αυτό είναι ή όχι σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος του και ο Κονδύλης κι εκείνοι που τον έβαλαν να πει αυτά που λέει, δεν είχαν τη δυνατότητα ή την αντίληψη κάτι καλύτερο ή σοβαρότερο κατά το κ. Γιωτόπουλο πάντοτε, να στήσουν εις βάρος του;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή η ερώτηση. θέλετε να απαντήσετε; Δεν θέλετε. Αλλη ερώτηση;

Η. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γιαννίδης έχει τον λόγο.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ενόψει του ότι ο κ. γιωτόποουλος δεν θέλει να απαντήσει όπως είναι δικαίωμά του θα είμαι σύντομος. Έχω τρεις ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση είναι η εξής: ο κ. Γιωτόπουλος είπε ότι διαφωνεί με την πολιτεία, την τακτική και τη στρατηγική της Οργάνωσης. Η ερώτησή μου είναι -γιατί δεν εξήγησε παραπέρα- γιατί διαφωνεί. Αν θέλει να απαντήσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ό,τι κατάλαβα είχε απαντήσει.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Ωραία εγώ δεν θυμάμαι να είχε απαντήσει, αλλά εν πάση περιπτώσει.

Η δεύτερη ερώτησή μου είναι η εξής: μένοντας πάντοτε σε αυτά που λέει θα ήθελα να τον ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιος άνθρωπος ο οποίος τον γνώριζε συγχρόνως και ως Αλέξανδρο Γιωτόπολο και ως Μιχαήλ Οικονόμου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Να σημειωθεί ότι δεν απαντά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια.

Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Η τρίτη ερώτησή μου είναι η εξής: αποδεχόμενος τη θέση του και όχι απλώς ότι δεν είναι μέλος καν της Οργάνωσης πολύ περισσότερο δεν είναι αρχηγός της Οργάνωσης, θα ρωτήσω το εξής: η στάση της πλήρους αρνήσεως εάν πράγματι -είχαμε ένα πραγματικό αρχηγό- της συμμετοχής ή και της ίδιας της αρχηγίας στην Οργάνωση από τον υποθετικό πραγματικό αρχηγό, είναι μια στάση την οποία αυτός τη βρίσκει συνεπή; Δηλαδή είναι μια στάση η οποία αξίζει για να εξευτελίζεται κανείς; Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Ο κ. κατηγορούμενος χτες κατά την απολογία του μας είπε ότι το καλοκαίρι του ’71 η γαλλική Αστυνομία βρήκε μια βαλίτσα όπου υπήρχαν διάφορα χειρόγραφα δικά του κι ένα πλαστό διαβατήριο. Θα ήθελα παρακαλώ να ερωτηθεί αυτό το πλαστό διαβατήριο τι όνομα έφερε καθ’ ότι ήταν πλαστό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Δεύτερη ερώτηση: εάν τα χειρόγραφα αυτά έφεραν κάποια υπογραφή εφόσον βάσει αυτών των χειρογράφων η γαλλική Αστυνομία γνώριζε τον γραφικό του χαρακτήρα.

Τρίτη ερώτηση: είπε ο κ. κατηγορούμενος χτες ότι περίπου το 1976 είχε λήξει το διαβατήριο που είχε φέρει από την Ελλάδα και πλέον –από ότι λέει ο ίδιος- προφανώς δεν είχε άλλο διαβατήριο. Όμως η μάρτυρας Υπεράσπισης η κα Michell Viviane κατέθεσε ενώπιόν σας ότι το έτος 1978 ο κατηγορούμενος με τη σύντροφό του Maithe Peynaud ταξίδεψαν στο Παρίσι όπου διέμεναν περίπου 3 μήνες. Θα ήθελα να ερωτηθεί με ποιο διαβατήριο ο κ. Γιωτόπουλος ταξίδεψε από την Ελλάδα προς το Παρίσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γιωτόπουλε θέλετε να απαντήσετε; Όχι δεν θέλει.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Ο κ. Γιωτόπουλος χτες είπε ότι η δράση της 17Ν δεν ήταν εγκλήματα του κοινού ποινικού Δικαίου αλλά ένοπλη πολιτική πάλη για την ανατροπή του συστήματος. Θα ήθελα να ερωτηθεί αυτή του την κρίση που τη βασίζει. Εάν την βασίζει στις προκηρύξεις, εάν τη βασίζει σε συζητήσεις που μας είπε ο ίδιος χτες ότι κάνει κάτω με τους λοιπούς συγκατηγορουμένους του, δηλαδή με τα παιδιά όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Ο. ΤΣΟΛΚΑ: Επειδή αναφέρθηκε αρκετές φορές το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη θα ήθελα μια τελευταία ερώτηση. Με αποδεδειγμένη και γνωστή τη δράση του Παύλου Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της Επταετίας θα ήθελα ο ίδιος να μας πει πως εξηγεί αυτή την ενέργεια της 17Ν σε βάρος του Παύλου Μπακογιάννη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν επιθυμεί να εξηγήσει.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω πως αξιολογεί ο κ. κατηγορούμενος την περίοδο της μεταπολίτευσης. Αν την αξιολογεί θετικά ή αρνητικά. Σε συνέχεια αυτού του ερωτήματος με δεδομένο ότι ο ίδιος κατέθεσε χτες ότι μετά τη μεταπολίτευση ο στόχος κάθε συνεπούς μαρξιστή είναι η εκμετάλλευση –έτσι λέει ακριβώς- των νέων δυνατοτήτων νόμιμης πολιτικής πάλης για τη δημιουργία ενός μαζικού πολιτικού φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ήθελα να ρωτήσω αν κινήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή και αν δεν κινήθηκε πως εξηγεί το γεγονός ότι το επαναστατικό δυναμικό του εξατμίστηκε εντελώς μετά τη μεταπολίτευση και περιορίστηκε στην αφάνεια σε έργα απλού μεταφραστή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά. Υπέβαλλα εγώ την ερώτηση και μου έδωσε μια απάντηση ότι εμείς κατά το Μαρξ δεν κάναμε τίποτα να αλλάξουμε τον κόσμο μετά το ’74 προσωπικά εμείς, εγώ δηλαδή. Το εμείς είναι της μεγαλοπρεπίας.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Μια ακόμη ερώτηση: πως εξηγεί το γεγονός ότι αποκόπηκε όχι μόνο από τον ευρύτερο κοινωνικό του περίγυρο αλλά και από το στενό συγγενικό. Το ερωτώ αυτό διότι ο σύντρόφος του η κα Peynaud τη 18η Ιουλίου που κατέθεσε ενώπιόν σας είπε ότι δεν είχε γνωρίσει καν την αδελφή του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά. Είχα ρωτήσει εγώ την Peynaud σε αυτό.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Πως εξηγεί το γεγονός ότι δεν αποκάλυψε στη σύντροφό του ότι χρησιμοποιεί ψευδώνυμο τη στιγμή που ο ίδιος λέγει ότι ο λόγος για τον οποίο απέκρυβε το πραγματικό του όνομα ήταν η αντιστασιακή του δράση. Τίθεται το εύλογο ερώτημα: στη σύντροφό του θα ήταν πάρα πολύ φυσικό να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα ή εν πάση περιπτώσει τον λόγο για τον οποίο δεν χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα, γιατί ήταν τίτλος τιμής γι’ αυτόν η αντιστασιακή του δράση, δεν το χρησιμοποίησε επειδή είχε διαπράξει κάτι αξιοκατάκριτο ή παράνομο. Αυτό δημιουργεί την απορία: γιατί η ίδια η σύντροφός του δεν γνώριζε ότι χρησιμοποιεί ψευδώνυμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτήθηκε. Δεν απαντά.

Α. ΤΖΑΝΕΤΗΣ: Μια τελευταία ερώτηση. Χτες κατέθεσε ότι συναναστρεφόταν με παρέες επωνύμων. Μπορεί να κατονομάσει κάποιο επώνυμο πρόσωπο με το οποίο συναναστράφηκε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον είχαμε ξαναρωτήσει και λέει όχι.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα δι’ υμών να θέσω μια ερώτηση αντιλαμβανόμενος ότι ο κ. Γιωτόπουλος ακολουθεί την τακτική του να μην απαντά στις ερωτήσεις πράγμα το οποίο κατά την άποψή μου δεν βοηθά τη θέση του, μιας και ο δικός μας ρόλος στη δίκη είναι να διαλευκάνουμε κάποια ζητήματα τα οποία αν διαλευκανθούν και πράγματι ο κ. Γιωτόπουλος στηρίζει την αθωότητά του προς όφελος θα διαλευκανθούν.

Να ρωτήσω και κάτι άσχετο με τους σκοπούς και τη δράση της 17Ν, το οποίο κατά τη γνώμη μου θα βοηθήσει λιγάκι την υπόθεση κι αν θέλει ο κ. Γιωτόπουλος μιας και δεν άπτεται των σκοπών, των στόχων και της δράσης της 17Ν ίσως και μας απαντήσει.

Θα ήθελα κ. Γιωτόπουλε να μας πείτε η λέξη «πλημμύρα› πως γράφεται;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά σε ορθογραφικά.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Γιατί στις προκηρύξεις της 17Ν είναι κάποιες λέξεις οι οποίες έχουν κάποια τρανταχτά ορθογραφικά λάθη και ήθελα να ξέρω την άποψή ως προς την ορθογραφία των λέξεων αυτών του κ. Γιωτόπουλου. Αν θέλει να μου απαντήσει έχω και κάποιες άλλες λέξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε κ. Γιωτόπουλε;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέστε μας και τις άλλες λέξεις.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Εγκαινιάστηκε, η οποία γράφεται με ανορθόδοξο τρόπο, είναι διάφορες άλλες λέξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπαμε αυτά.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Αφού δεν απαντά κ. Πρόεδρε δεν έχει σημασία.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, είπε χθες ο κ. Γιωτόπουλος αλλά το ανέφερε και στη συνέντευξή του στον «ΛΑΜΙΑΚΟ ΤΥΠΟ›, ότι «οι ένοπλες ενέργειες δικαιολογούνται σε δύο περιπτώσεις: Είτε ως άμυνα στις επιθέσεις κατά αγωνιστών λαϊκού Κινήματος, ή σε προ-επαναστατική περίοδο με προϋπόθεση την ύπαρξη ισχυρού λαϊκού Κινήματος›.

Το ερώτημά μου είναι: Συνέτρεχαν κατά τη γνώμη του οι περιπτώσεις αυτές ώστε να δικαιολογούνται οι ένοπλες ενέργειες της 17Ν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι έχει απαντήσει «όχι›, ότι δεν συνέτρεχαν. Γι αυτό λέει «δεν τις καταδικάζω, αλλά δεν τις επιδοκιμάζω›.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπε ο κ. Γιωτόπουλος ότι ασκήθηκε ψυχική και σωματική βία στους συγκατηγορουμένους να πουν ότι αυτός είναι ένοχος. Γιατί δεν άσκησαν οι διωκτικές αρχές παράνομη βία σ’ αυτόν ώστε να τον κάνουν να ομολογήσει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έχω μια επιστολή-απάντηση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου που δημοσιεύθηκε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν αναγνωστέο;

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ απλά θέλω να κάνω μια ερώτηση βάσει αυτών που ανέφερε στην επιστολή του προς τον Στάικο. Στην επιστολή αυτή αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το 1974 η ΛΕΑ αποφάσισε να διαλυθεί και διαλύθηκε›. Αυτό σημαίνει ότι μετείχατε κι εσείς κ. Γιωτόπουλε στη συζήτηση για τη διάλυση της ΛΕΑ. Εκτός από τη διάλυση δεν κάνατε καμία άλλη κουβέντα για τους μελλοντικούς τρόπους πολιτικής δράσης; Πώς συμβαίνει ένα πρόσωπο με τόσο έντονη πολιτική παρουσία να εξαφανίζεται εν μία νυκτί πολιτικά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε χθες ότι δεν μετείχατε σε επίσημο πολιτικό σχηματισμό. Μήπως μετείχατε σε κάποια πολιτική κίνηση, όχι αναγκαία επίσημη ή σε κάποια εκδήλωση διαμαρτυρίας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έρχομαι στην κοινωνική του ζωή: Στο απολογητικό του υπόμνημα προς τον ειδικό ανακριτή εφέτη της 6/11/2002, αναφέρονται και τα εξής: «Από το 1974 μέχρι σήμερα, ζω μια ανοιχτή κοινωνική ζωή και πολλοί άνθρωποι με γνωρίζουν με το κανονικό μου όνομα›. Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα; Μπορείτε να μας πείτε ενδεικτικά μερικά από αυτά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτήθηκε κι έχει απαντήσει «τί θέλετε, να τους φέρουμε εδώ;›

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Έδωσε άλλη μια συνέντευξη ο κ. Γιωτόπουλος στην Κυριακάτικη «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› την 29/6/2003 στην οποία συνέντευξη λέει μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτόπουλος ότι από την μέχρι τώρα ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι δεν υπήρχε αρχηγός που να επινόησε, να σχεδίασε, να διέταξε τους άλλους να εκτελέσουν τις ενέργειες κτλ. Έρχεται μετά ο κ. Τέλιος ο οποίος υποστήριξε στην απολογία του ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις υποδείξεις ανωτέρων μελών, κινδύνευε με «απόλυση›, δηλαδή με εκτέλεση. Αυτό δεν ισοδυναμεί με διαταγή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είναι αληθές κ. Γιωτόπουλε ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’80, είχατε ένα έντονο φραστικό επεισόδιο στην πλατεία Κολωνακίου με τον Μιχάλη Ράπτη, τον Πάμπλο; Και αν ναι, για ποια αιτία; Σας γνώριζε ο Πάμπλο με το πραγματικό σας όνομα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Ε. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαλάμπρος.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Με δεδομένο ότι ο κ. Γιωτόπουλος απ’ ότι είπε ζούσε μία ανοιχτή κοινωνική ζωή, το μόνο πρόβλημα είναι ότι είχε άλλο όνομα και ο ίδιος δεν το θεωρεί καν πρόβλημα αυτό. Κατά τα άλλα ήταν φυσιολογικός, συναντιόταν με επωνύμους, ήταν όλα φανερά. Επειδή όμως πολλά αυτονόητα υπάρχουν εδώ μέσα, προμηθεύτηκε μία πλαστή ταυτότητα, ερωτήθηκε από το Δικαστήριο, από τον κ. Εισαγγελέα, από την Εισαγγελική Έδρα για τα σφραγιδάκια στην έκδοση ταυτότητας.

Μερικά από αυτά αποδίδονται στον ευρύτερο χώρο της 17Ν. Ο ίδιος είπε ότι αυτός που του έφτιαξε την ταυτότητα δεν είχε καμία σχέση με τη 17Ν. Επειδή όμως τίποτε δεν είναι τόσο αυτονόητο, ερωτώ το εξής: Ένας άνθρωπος με τόσο φανερή ζωή, στο προσκήνιο –όπως λέει- που δεν έχει τίποτα να φοβάται, για να προμηθευτεί μία πλαστή ταυτότητα πρέπει να ξέρει τον άνθρωπο που θα του τη φτιάξει. Τί συνδέσεις, τί συνδέσμους, τί επαφές με υπόκοσμο και παρανομία και ανθρώπους που μπορούν να φτιάχνουν πλαστές ταυτότητες με ευχέρεια διέθετε ο κ. Γιωτόπουλος; Αν θέλει να τους κατονομάσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Φυσικά. Με δεδομένο και πάλι ότι όλη του η απολογία χθες βασιζόταν σε μία απλή παραδοχή ότι όλα τα στοιχεία είναι κατασκευασμένα, ένα αυτό και δεύτερον δεν εισέφερε τίποτα καινούργιο και καμία θέση προσωπική δική του πάνω στα γεγονότα, το μόνο που έκανε ήταν να αντικρούει τα γεγονότα και τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις και τα στοιχεία όπως υπήρχαν, τίποτα καινούργιο ερωτώ: Είπε ότι είναι ανοησίες –χονδρικά, δεν το είπε με αυτόν τον όρο- όλα αυτά που λέγονται, ότι συναντιόνταν δημοσία σε ρεμπετάδικα, καφενεία κτλ. και ότι δεν είναι δυνατό αυτά να γίνονται, γιατί να μην πάνε στα κρησφύγετα.

Ο ίδιος ο κ. Γιωτόπουλος που πριν είπε ότι «δεν είναι δυνατόν εγώ να πήγα με τον Σάββα στο διαμέρισμα και να με είδαν› και ένας άνθρωπος που είπε ότι τον είδε εκείνη την ώρα είναι πλήρως αναξιόπιστος και δεν ξέρει τί του γίνεται. Δεν είναι λογικότερη η συνάντηση δημοσία παρά κατ’ ιδίαν για μέλη Οργανώσεως, 10 άτομα να μπαίνουν σε ένα διαμέρισμα που οποιοσδήποτε μάρτυς θα μπορούσε να έρθει και να πει «τους είδα και τους 10›.

Σημειωτέον δε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας μάρτυρας από τον χώρο των ρεμπετάδικων, των καφενείων και των καφετεριών όπου πήγαιναν που να έχει έρθει και να έχει πει ότι «είδα τον Γιωτόπουλο και οποιονδήποτε άλλον από την Οργάνωση›. Ούτε ένας μάρτυρας. Αυτά είναι τα αναξιόπιστα στοιχεία. Εάν θέλει να απαντήσει πώς είναι δυνατόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Αφού όλα είναι φτιαχτά, γιατί δεν δημιούργησαν έναν μάρτυρα που να λέει ότι είδε τα μέλη της Οργανώσεως να επισκέπτονται άπαξ ένα κρησφύγετο πριν από ένα χτύπημα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Γιατί δεν βάζουν στο καταστατικό, όχι δύο αποτυπώματα που είναι για τον κ. Γιωτόπουλο κατασκευασμένα και αίολα ως στοιχεία, γιατί δε βάζουν εγώ σας λέω και τα 20 μέλη που κατηγορούνται ή και τα 19 για να στεριωθεί η κατηγορία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος εξηγεί την τοποθέτηση του κ. Τσελέντη στην ανθρωποκτονία Μομφεράτου και Ρουσέτη για την οποία παρίσταμαι, λέγοντας ότι είχε εκτεθεί, δε μπορούσε να πει τίποτα σχετικό. Έπρεπε να το πει έτσι αυτή τη στιγμή μπροστά σας. Έχει ακούσει ποτέ να καταθέτει μάρτυρας μετά από τόσα χρόνια «δεν γνωρίζω›, που δε θα τον απάλλασσε από τίποτα; Δε θα μπορούσε ο κ. Τσελέντης αν ήθελε να τον κατηγορήσει, να τον φτιάξει, καταρχήν να έλεγε ότι «εγώ εκείνη τη μεριά δεν την είδα› ή «δεν γνωρίζω τί έγινε› απ’ το να βγει και να βεβαιώσει τέσσερις φορές;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Δεν θα ήταν πολύ πιο δεμένη η κατηγορία εάν οι μυστικές υπηρεσίες μετέφεραν στοιχεία από τις γιάφκες στο σπίτι του; Τότε τί θα είχε να πει; «Βρέθηκαν στο σπίτι μου με αποτυπώματα›;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Στο γεγονός αυτό, ακριβώς για τη στάση των κατηγορουμένων που υποτίθεται ότι κατά τον κ. Γιωτόπουλο είναι αναξιόπιστοι, ερωτώ το εξής, με δεδομένη κιόλας την κατάθεση του μάρτυρα υπερασπίσεώς του κ. Ζουράρι, ότι υπήρχε μεν συλλογικότητα αλλά ένας άνθρωπος με τη γοητεία, το κύρος, τη μόρφωση του Γιωτόπουλου είναι παρών εξεχόντως:

Παρατήρησα και πιστεύω ότι από πολλούς έγινε αυτή η διαπίστωση, ότι ακόμα και οι μάρτυρες που κατονομάζουν τον κ. Γιωτόπουλο, οι κατηγορούμενοι, σα να υπήρχε μια αόρατη γραμμή που μόλις πήγαιναν να την περάσουν, ήταν σα να τους χτυπούσε ρεύμα, εφοβούντο. Μπορεί να αισθάνεται ο κ. Γιωτόπουλος υπερήφανος για την προσωπική γοητεία ή τον σεβασμό που εμπνέει ακόμα καις τους συγκατηγορουμένους του;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Στην υπόθεση για την οποία παρίσταμαι έχω δύο τινά: Από την πρώτη στιγμή στην αποδεικτική διαδικασία για τις ανθρωποκτονίες Μομφεράτου και Ρουσσέτη μας είπαν από την άλλη πλευρά οι κύριοι της Υπερασπίσεως αμέσως ότι υπάρχει η μάρτυρας, αυτή η φοβερή μάρτυρας για την οποία θα μιλήσουμε στην αγόρευση, δεν είναι του παρόντος, αυτή η φοβερή μάρτυρας η οποία υπήρξε ως αυτόπτης και δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα, αυτό ήταν που εισέφερε, αυτή η μάρτυρας μας αναφέρθηκε από την Υπεράσπιση εκείνη την ημέρα κιόλας, προ της ενάρξεως εξετάσεως των υπολοίπων μαρτύρων.

Ρωτώ το εξής: Ο οξυδερκέστατος όπως φάνηκε μπροστά σας κ. Γιωτόπουλος και σαφώς και η Υπεράσπιση –χωρίς να αποτελεί ψόγο για την Υπεράσπιση, δε μπαίνω σε ξένα χωράφια-, είναι δυνατό να έχει άλλοθι που το γνωρίζει, την κα Μπρουσάρ και δεν έχει έρθει από την πρώτη στιγμή να πει «τί είναι αυτά, εγώ ήμουν στα Ζαγοροχώρια εκείνη την ημέρα›; Και τη θυμούνται πότε; Όταν αποτυγχάνει η κατάθεση της κας Μαρουλάκου ως μάρτυρα; Μόνο τότε; Έχει να απαντήσει τίποτα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Τελευταίο να πω το εξής γι αυτή την ίδια την κα μάρτυρα που του δίνει το φοβερό του άλλοθι: Πώς είναι δυνατό σε απολογία δυόμισι ωρών που αναφέρεται λεπτομερέστατα στα στοιχεία που τον βαρύνουν και τα αντικρούει, αφενός πώς είναι δυνατό να απαξιώνει τους ίδιους μάρτυρες υπεράσπισης που έχει φέρει χωρίς να αναφέρεται καν σε αυτού και αφετέρου πώς είναι δυνατόν με την τοποθέτησή του την ίδια να αναιρεί την κατάθεση της μάρτυρος υπερασπίσεως την οποία επιστράτευσε;

Δηλαδή ο κ. Γιωτόπουλο είπε χθες ότι «στα Ζαγοροχώρια μείναμε μια εβδομάδα και γυρνούσαμε από χωριό σε χωριό›. Η μάρτυρας είπε ότι έμειναν τέσσερις μέρες και έμειναν σε ένα χωριό και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν από δω κι από κει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντά «όχι›.

Γ. ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ: Υπάρχουν στα πρακτικά κ. Γιωτόπουλε. Σημειωτέον δε ότι όταν ο κ. Μπακατσέλος είπε ότι στον εσωτερικό χώρο που εργαζόταν είχε ζέστη, κάγχασε η Υπεράσπιση δείχνοντας ότι είχε εφαρμοστεί το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ› γιατί υπήρχαν σφοδρότατες χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και αποκλεισμένα χωριά. Στα ίδια χωριά που υποτίθεται ότι ήταν ο κ. Γιωτόπουλος και έκανε εκδρομούλες δεξιά και αριστερά χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Έχει κάτι να θυμάται από εκείνο το περίφημο ταξίδι που δεν πήγε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια δήλωση: Η Πολιτική Αγωγή της χήρας Αγγελοπούλου, της χήρας Αθανασιάδου και των τέκνων της και του κ. Βαρδινογιάννη, δεν πρόκειται να υποβάλλει ερωτήσεις στον κατηγορούμενο Γιωτόπουλο, καθ’ όσον με το περιεχόμενο του κειμένου που ανέγνωσε χθες ενώπιόν σας, αφενός μεν πιστεύουμε δεν κατάφερε παρά την απεγνωσμένη του προσπάθεια να δημιουργήσει το οποιοδήποτε ρήγμα στο κατηγορητήριο εναντίον του, αλλά αντιθέτως, ουσιαστικά το επιβεβαίωσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μαύρος.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η υποβολή αυτών των ερωτήσεων δι’ υμών εντάσσεται στο πλαίσιο της απολογίας του κ. κατηγορουμένου. Θα παρακαλέσω λοιπόν προτού υποβάλλω τις ερωτήσεις μου, να ευαρεστηθεί ο κ. Γιωτόπουλος να σταθεί στο εδώλιο.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω αρνηθεί να απαντήσω και δεν έρχομαι.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να γραφεί στα πρακτικά ότι εγώ ζήτησα ο κ. κατηγορούμενος, όπως όλοι οι κατηγορούμενοι σε όλα τα μέρη του κόσμου και ιδίως στην Ελλάδα, πρέπει να στέκονται στην θέση που έχουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί θέλετε να κάνω λοιπόν; Τί προτείνετε;

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Δεν ξέρω, εσείς γνωρίζετε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εσείς θα φροντίσετε να εφαρμοστεί και για τον κ. Γιωτόπουλο. Δεν είναι άρχων ο κ. Γιωτόπουλος να κάθεται και οι συνήγοροι να ίστανται και να ερωτούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ότι «εγώ δεν θα απαντήσω σε κανέναν και γι αυτό κάθομαι κάτω›.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Αυτό θέλω να μου το πει όρθιος ενώπιόν σας ή στο εδώλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε θέλει να το πει, το είπε μια στιγμή, δε θέλει να το ξαναπεί.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Δεν καταλάβατε, δε μ’ ενδιαφέρει τί θα πει, μ’ ενδιαφέρει να στέκεται στη θέση του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, να φέρω δυο αστυνομικούς με το ζόρι;

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Δεν ξέρω, ερμηνεύστε εσείς τις εξουσίες σας. Εγώ θέλω μια απόφαση επί του αιτήματός του κ. Πρόεδρε, διότι δεν μπορούν να εξευτελίζονται όλα εδώ μέσα. Έχουν αρκετά εξευτελιστεί, άρα δεν μπορεί να συνεχίσουν να εξευτελίζονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι λέτε; Εξευτελίζονται εδώ πέρα;

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, πού λέει, να μας πει ο κ. Μαύρος, ότι πρέπει ο κατηγορούμενος να απολογείται όρθιος, ιστάμενος ενώπιον του Δικαστηρίου; Να μας πει πού το λέει, σε ποια διάταξη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι η πρακτική τόσα χρόνια που το έχει καθιερώσει αυτό και η πρακτική είναι και νόμος.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι θέμα προσωπικής αντιμετωπίσεως του θέματος.....

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Εμείς πλέον παίρνουμε και ορισμένα μαθήματα κ. Πρόεδρε, ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να δικηγορούμε και σε άλλες αίθουσες και θα έχουμε απαίτηση οι πελάτες μας να κάθονται σταυροπόδι ενδεχομένως και να απαντούν στις ερωτήσεις του Δικαστηρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι από τον Οργανισμό των Δικαστηρίων, δεν είναι από τη Δικονομία βέβαια που λέει ρητή διάταξη που λέει ότι πρέπει να στέκεται όρθιος. Ελάτε κ. Γιωτόπουλε να τελειώνουμε, δεν θα απαντάτε.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω, σας είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί προτείνετε κ. Εισαγγελεύ κατόπιν τούτου; Να τον σηκώσουμε διά της βίας και να τον φέρουμε εδώ;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Γίνεται κατάχρηση από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής στην υποβολή ερωτήσεων. Στον Ιωαννίδη όταν κάναμε τη δίκη, τέσσερις του κάναμε όλες κι όλες όταν είπε ότι δεν απαντά. Όχι 50 όπως εδώ....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, η απολογία του κατηγορουμένου δεν έχει τελειώσει κι επομένως έπρεπε να είναι εδώ πέρα. Μπορεί να μην απαντά, αλλά να στέκεται εδώ. Αλλά πώς θα επιτευχθεί αυτό;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το να κάθεται όρθιος ο κ. Γιωτόπουλος 4 ώρες ενώ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να μην απαντήσει, αυτό βοηθά στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας; Το να είναι όρθιος ο κατηγορούμενος, αυτό βοηθά στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας; Δε νομίζω. Έθεσα το θέμα της κατάχρησης από την πρώτη στιγμή και νομίζω ότι γίνεται κατάχρηση.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Αν έχει πρόβλημα υγείας να καθίσει όπως κάθισαν και άλλοι οι οποίοι είχαν πρόβλημα υγείας, δεν έχω αντίρρηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ καλώ τον κ. κατηγορούμενο να έρθει εδώ, διότι η απολογία του δεν τελείωσε, και να στέκεται όρθιος. Τον καλώ εγώ. Θέλει;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε θέλει να έρθει, θέλει να κάθεται εκεί.

Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Θεωρώ ότι θα ήταν αναξιοπρεπές εκ μέρους μου, μετά από την άρνηση αυτή του κ. Γιωτόπουλου να υποβάλλω οποιαδήποτε ερώτηση στο άτομο αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε από τον κατηγορούμενο Γιωτόπουλο δεν περιμένω τίποτε, τα έχει κάνει όλα μέχρι τώρα, όχι σε μένα, στην Ελλάδα. Κύριε κατηγορούμενε, έχετε γνήσιο διαβατήριο; Σε ποιο όνομα και ποια υπηρεσία ποιου κράτους έχει εκδώσει αυτό το διαβατήριο;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα με έχετε καταδικάσει εξαρχής με τους Μπακατσέλους και το έχετε δηλώσει επανειλημμένα. Είσαστε ένα απομεινάρι μιας Ελλάδας που έχει παρέλθει εδώ και 30 χρόνια, οι ύβρεις σας αποτελούν τίτλο τιμής για μένα, δεν απαντώ σε τίποτε απ’ όσα λέτε και όσα λέτε τα αγνοώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από έναν υβριστή του δικού σας επιπέδου, αν έχετε επίπεδο και συναίσθηση του τί κακό έχετε κάνει, όλα τα περιμένω.

Κύριε Πρόεδρε, όταν ταξίδευε στο εξωτερικό και ειδικότερα στις ανατολικές χώρες και στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούσε πλαστό διαβατήριο; Δε φοβόταν την αποκάλυψη της ταυτότητας; Ή χρησιμοποιούσε γνήσιο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εάν έχει βιβλιάρια καταθέσεων σε ποια τράπεζα έχει καταθέσεις και χρήματα; Σε ποια χώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πώς ζούσε 27 χρόνια άνεργος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Σ. ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω την τιμή να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ, είμαι εδώ σαν σύμβουλο της οικογένειας Μομφεράτου και θα ήθελα να ξέρω εάν αυτό με εξαιρεί από την ικανότητα να απευθύνω ερωτήσεις στον κ. Γιωτόπουλο κατά τον ίδιο και αν ναι για ποιο λόγο. Αισθάνεται κάποια αντιπαλότητα προς τους συγγενείς του Μομφεράτου; Θεωρεί ότι έχουμε σκευωρήσει σε βάρος του με κάποιον τρόπο; Τον διαβεβαιώ ότι το ενδιαφέρον των συγγενών είναι η αλήθεια. Αν είναι σκευωρία η καταδίκη, αυτό αποτελεί ύβρη για τα θύματα.

Γι αυτό τον λόγο τον παρακαλώ θερμά να συνεργαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας και ενδεχομένως την ανατροπή της όποιας σκευωρίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν απαντά.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Μια ερώτηση μόνο έχω: Ένα από τα βασικότερα στοιχεία που εμπλέκουν τον κ. Γιωτόπουλο σε αυτή την υπόθεση, όπως επισημάνθηκε και αναλύθηκε στο Δικαστήριο, είναι η γραφή στο πρωτότυπο της προκήρυξης Περατικού όπου έχει ταυτοποιηθεί από 7 γραφολογικές εκθέσεις. Ερωτήθηκε ενδελεχώς κατά την αποδεικτική διαδικασία ο κ. Γιωτόπουλος γιατί δεν έφερε πραγματογνώμονα, ειδικό σύμβουλο που να ανατρέψει αυτή την κατά σκευωρία πιστοποίηση των 7 γραφολόγων και έδωσε μια εξήγηση στο Δικαστήριο, από τη μια ότι σε Έλληνες που απευθύνθηκε –και διορθώστε με αν δεν είναι έτσι- αρνήθηκαν λόγω της φύσης της υποθέσεως, σε δε αλλοδαπούς που απευθύνθηκε ότι υπήρχε οικονομική δυσχέρεια για να ανταποκριθεί σε αυτές τις υπηρεσίες.

Τον παρακαλώ αν θέλει για να βοηθήσει στην αναζήτηση της αλήθειας, να κατονομάσει έναν, μόνο έναν, αλλοδαπό γραφολόγο και τη διεύθυνσή του, στον οποίο απευθύνθηκε. Τίποτε άλλο. Αντιλαμβάνεστε γιατί λέω «αλλοδαπός› διότι μπορεί να ισχυριστεί και θα είναι δίκαιο ότι δεν θέλει να εκθέσει εκείνον τον Έλληνα γραφολόγο στον οποίο ενδεχομένως απευθύνθηκε και δεν θέλησε λόγω της φύσης της υποθέσεως. Τον παρακαλώ λοιπόν αν θέλει τον αλλοδαπό γραφολόγο στον οποίο απευθύνθηκε και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί λόγω των οικονομικών δυσχερειών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε ότι δεν απαντάει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε, μία ερώτηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αποφασίζουμε και διατάζουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δικαίωμά του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακριβώς αυτό. Αποφασίζει και διατάσσει ο κ. Γιωτόπουλος. Αποφασίζουμε και διατάσσουμε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δι’ εμού ο κ. Οικονομίδης να κάνει μία ερώτηση διότι αναφέρθηκε στον πελάτη του και ο πελάτης του σε αυτόν.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω να πω το εξής. Ο Τσελέντης είναι ένα θλιβερό και δόλιο ανθρωπάκι έτοιμο να με ενοχοποιήσει για να βγει από εδώ μέσα. Προσπαθείτε να τον εκμεταλλευθείτε μαζί με τον Κονδύλη για να με καταδικάσετε. Είναι το μόνο που σας έχει απομείνει. Δεν πρόκειται να συνεργήσω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Κονδύλη, είστε κι εσείς ανθρωπάκι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί να απαντήσει;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας παρακαλώ κ. Κονδύλη, θέλω να σας ρωτήσω. Δέχεστε τέτοια εσείς;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Με ξέρει ο κόσμος, με γνωρίσατε κι εσείς. Ο κόσμος με ξέρει, οι συνάδελφοί μου. Δεν με ενδιαφέρει για άλλους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είστε ο κ. Κονδύλης.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχετε ένα χρέος στον εαυτό σας και στο λαό να πείτε αυτή την στιγμή εάν είστε πράγματι αυτό το θλιβερό που λέει ο κύριος ή είστε πράγματι ο Κονδύλης.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Βλέπετε πώς προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τον κατηγορούμενο εναντίον ενός άλλου κατηγορούμενου; Προσπαθεί να τον προκαλέσει, να τον «ανεβάσει›, να χάσει την ψυχραιμία του και να πει ότι ελπίζει ο κ. Εισαγγελέας ότι μπορεί να έχει στο μυαλό του. Την βλέπετε αυτή τη μεθόδευση; Σας φαίνεται τίμιο αυτό και δικονομικό και σε σας επίσης που το σχολιάζετε. Βλέπετε ότι είναι εξέταση κατηγορούμενου αυτό που γίνεται εδώ. Μπράβο, να το κάνετε γενικώς τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κ. Ραχιώτη, ήρεμα λίγο.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Ζήτησα το λόγο και δυστυχώς δεν μου τον δώσατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε «επιθετική Αριστερά›, όχι επιθετική «υπεράσπιση›. Δεν το θέλουμε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω παρακαλέσει να κάνω δυο ερωτήσεις στον κ. Κονδύλη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε το λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Κονδύλη, απολογούμενος καταθέσατε για τις συναντήσεις σας με τον κ. Γιωτόπουλο.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ισχύει ότι έχω καταθέσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Αυτά που έχω πει κ. Εισαγγελέα. Τα έχω πει από την πρώτη στιγμή, δεν τα είπα εδώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι συζητήσεις ήταν στο πλαίσιο της Οργάνωσης της 17Ν;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Οι συζητήσεις είπαμε ότι ήταν πολιτικές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι συναντήσεις σας λέω.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Οι συναντήσεις ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και οι συζητήσεις ήταν στο πλαίσιο αυτό;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Οι συζητήσεις που κάναμε ήταν πολιτικές και γενικές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο ρόλος του κ. Γιωτόπουλου;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Συμμετείχε στην συζήτηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Απλά; Δεν συμμετείχε στην σχεδίαση;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Σας είπα, δεν έχω πάρει μέρος εγώ. Δεν σχεδιάζαμε εκεί πέρα. Δεν ήταν χώρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπε ο άνθρωπος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Κονδύλη, δεν γνωρίζετε εσείς ότι ο κ. Γιωτόπουλος έπαιρνε μέρος στο θέμα των αποφάσεων εναντίον ορισμένων παθόντων;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, δεν έχω πει κάτι τέτοιο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν το ξέρετε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν ήμασταν μαζί, δεν το ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν το ακούσατε στην διάρκεια που ήσασταν μέσα στην Οργάνωση;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, όχι. Σας είπα ότι συζήταγα με τον Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα το έλεγα, δεν είχα κανένα πρόβλημα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή οι αποφάσεις ήταν του κ. Κουφοντίνα και του κ. Ξηρού;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Με τους μόνους που εγώ είχα συζήτηση για ενέργειες όταν εγώ ήμουν στην Οργάνωση ήταν αυτοί οι δύο. Δεν έτυχε να είναι άλλος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή πάρθηκε απόφαση να σκοτωθεί ο Μπακογιάννης χωρίς να πει το «ναι› ο Γιωτόπουλος;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Δεν ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί λέτε;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Ούτε ήμουν στην Οργάνωση εδώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν πειράζει.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Κύριε κατηγορούμενε, μία ερώτηση μόνο. Είχατε μιλήσει προχθές ότι διάβαζε ο κ. Γιωτόπουλος την «LIBERATION›;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Νομίζω από αυτό έβγαλα το συμπέρασμα ότι ήξερε γαλλικά. Νομίζω αναφέρθηκε στην «LIBERATION›.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Είδατε να διαβάζει την εφημερίδα;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι να διαβάζει. Απλώς κάναμε μία συζήτηση για....

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Αν σας μίλησε στην συζήτηση εκείνη για κάποιον Έλληνα δημοσιογράφο που εργαζόταν στην «LIBERATION›;

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Όχι, όχι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Τίποτε άλλο, ευχαριστώ.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο. Παρακαλώ τον κ. Γιωτόπουλο να μου πει καταρχήν αν θα θελήσει να μου απαντήσει.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν πρόκειται να απαντήσω σε συνηγόρους της υπεράσπισης διότι εγώ δεν κατηγόρησα κανέναν. Με κατηγόρησαν και απάντησα.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Ως τώρα λέγατε δεν απαντάτε στον κ. Αναγνωστόπουλο διότι είναι εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών ξεχνώντας ότι εκπροσωπεί νεκρούς, ένα.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για άλλο λόγο σας είπα.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Δύο, είπατε εν συνεχεία προοδευτικότερα πλέον ότι δεν απαντώ στην πολιτική αγωγή. Τώρα το προεκτείνετε και λέτε δεν απαντάτε και στην υπεράσπιση όταν έχετε κατηγορήσει τον πελάτη μου.

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, δεν κατηγόρησα. Αυτός με κατηγόρησε.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Εγώ ερωτήσεις που θα κατατείνουν στην ενοχή σας δεν θα τις έκανα από λόγους προσωπικής δεοντολογίας. Δεν θα το έκανα ποτέ. Ήθελα απλώς να κάνω μερικά ερωτήματα που θα αφορούν τον πελάτη μου. Όμως εγώ δεν θα συνεχίσω ερωτήσεις γνωρίζονται a priori ότι δεν παίρνω απαντήσεις. Δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου αν θέλετε. Θα ήθελα όμως να κάνω μία παρατήρηση με την 45 ετών εμπειρία μου προς όσους πιστεύουν ότι η τακτική της σιωπής που προβλέπει πράγματι ο νόμος αλλά είναι ένα privilegium odiosum, ότι είναι σωστή τακτική. Μία συμβουλή δωρεάν είναι αυτή. Εις τον τάφο της σιωπής δεν θάβεται μόνο η αλήθεια αλλά και ο αποκρύπτον την αλήθεια. Αυτό ήθελα να σας πω.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Εγώ θέλω να πω δυο λόγια κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Θα χρησιμοποιήσω μία φράση που είπε εδώ στο Δικαστήριό σας ο κ. Ζουράρης, μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Γιωτόπουλου. Είπε ότι είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια ιστορικά χρονικά ένας άνθρωπος που υποτίθεται ότι αγωνίζεται 40 χρόνια για το επαναστατικό Κίνημα, εδώ να κρύβεται πίσω από τον ίσκιο του και να ισχυρίζεται ότι του αντιγράφουν τα γράμματα και ότι του κλέβουν τα αποτυπώματα και τα πάνε εδώ κι εκεί. Αυτό μονάχα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε τον τον κ. Ζουράρη. Ασχολείται με τον Θουκυδίδη τώρα ο κ. Ζουράρης, έχει άλλες ασχολίες. Πέντε λεπτά διακοπή.

ΔΙΑΚΟΠΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή