Στη μεγαλύτερη εξομοίωση μάχης που έχει κάνει ποτέ προχώρησε ο βρετανικός στρατός, στην οποία συμμετείχαν 220 στρατιώτες. Το εν λόγω πείραμα, σύμφωνα με το BBC, έλαβε χώρα το Army’s Land Warfare Centre στο Γουόρμινστερ και το σενάριο, διαρκείας δύο ωρών, είχε να κάνει με εικονικές αποστολές σε μία φανταστική γαλλική πόλη.
Σκοπός της άσκησης αυτής, όπως ανακοινώθηκε από το βρετανικό στρατό, ήταν να εξακριβωθούν οι τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν «επενδύσεις» όταν αναλάβει τον έλεγχο του προϋπολογισμού του τον Απρίλιο του 2013. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι χρειαζόμαστε για να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε τους πολέμους του αύριο» είπε ο συνταγματάρχης Τιμ Λο, του βρετανικού στρατού.
Ένα από τα στοιχεία στα οποία επικεντρώθηκε η εξομοίωση ήταν οι αλλαγές μεταβλητών (αριθμητική ισχύς, διαθεσιμότητα πληροφοριών κ.α) και το πώς αυτές επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης της διοίκησης. Ο συνδυασμός των virtual εξομοιώσεων και των «κανονικών» ασκήσεων έχει ήδη αποδώσει τρόπους βελτίωσης της υποστήριξης των δυνάμεων σε ένα θέατρο επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα, που αποκαλείται Urban Warrior 5, έχει κοστίσει περίπου 1 εκατομμύριο λίρες. Το λογισμικό που έχει χρησιμοποιηθεί είναι το VBS2, που χρησιμοποιείται επίσης και στη βιομηχανία gaming, ενώ η φανταστική πόλη «Λογιέλ» αποτελεί στην ουσία αντίγραφο μίας πραγματικής πόλης στη Γαλλία, όπου και είχε λάβει χώρα πραγματική άσκηση- μόνο που, αυτή τη φορά, χάρη στην τεχνολογία, προστέθηκαν νέα δεδομένα (άμαχοι, εμπόδια κλπ).
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να δαπανήσει 160 δισεκατομμύρια λίρες μέσα στην επόμενη δεκαετία πάνω σε νέα οπλικά συστήματα, σύμφωνα με τον Guardian. Στα συστήματα αυτά περιλαμβάνονται η ανάπτυξη ενός «global combat ship» Type 26, ένας στόλος υποβρυχίων, τόσο επιθετικών όσο και εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων Trident (κλάσης Astute και Vanguard αντίστοιχα), δύο αεροπλανοφόρα κλάσης Queen Elizabeth (και τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-35 τα οποία προορίζονται για αυτά), έξι νέα αντιτορπιλικά κλάσης Type 45, νέα ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μαχητικά Typhoon και αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού.
Το υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει πως έχει δοθεί η έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών, Τζωρτζ Όσμπορν, και αναμένεται η σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ωστόσο, οι εξοπλιστικές δαπάνες θεωρείται πως θα αποτελέσουν αιτία έντονων αντιπαραθέσεων στη βρετανική πολιτική σκηνή.