Οσκαρικό άρωμα, βία, Τομ Κρουζ, ακτιβιστές και ζόμπι

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 09:19
A- A A+

Ένας δάσκαλος – με «οσκαρικό βλέμμα» - επιστρέφει στο σπίτι των γονιών του, μετά από τετραετή εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό ίδρυμα…, ένα οικογενειακό δράμα οδηγεί σε σκέψεις γύρω από τη βία, ο Τζακ Ρίτσερον - ο πιο γοητευτικός «σκληρός» της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας ενσαρκώνεται από  τον Τομ Κρουζ, μια ομάδα ακτιβιστών προσπαθεί να στήσει  μια αντικαθεστωτική τηλεοπτική εκστρατεία και  ζόμπι παρουσιάζουν την ευαίσθητη πλευρά τους, στις πέντε πρεμιέρες που θα προβληθούν στις σκοτεινές αίθουσες, αυτή τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα. 

«Οδηγός αισιοδοξίας»

YOUTUBE

Ο τρεις  φορές υποψήφιος για Όσκαρ,  Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, μετά το υποψήφιο για επτά Όσκαρ «The Fighter», μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάθιου Κουίκ, με ένα εντυπωσιακό καστ, που αποτελείται από τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζένιφερ Λόρενς - η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα τηλεοπτικά βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών (SAG), Τζούλια Στάιλς, Κρις Τάκερ, Τζάκι Γουίβερ και Άνουπαμ Κερ.

Η ταινία με το απρόσμενο δράμα και την αυθόρμητη κωμωδία, που αποδεικνύει ότι η καθημερινότητα μάς επιφυλάσσει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, έχει συγκεντρώσει οκτώ υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου - Μπράντλεϊ Κούπερ, α΄ γυναικείου ρόλου - Τζένιφερ Λόρενς, β΄ ανδρικού ρόλου - Ρόμπερτ Ντε Νίρο, β΄ γυναικείου ρόλου - Τζάκι Γουίβερ, μοντάζ).

Ένας δάσκαλος που έχει χάσει τα πάντα, αναγκάζεται να επιστρέψει στο σπίτι των γονιών του, μετά τον τετραετή εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Ενώ είναι αποφασισμένος να ανακάμψει και να ξανακερδίσει την πρώην γυναίκα του, όλα περιπλέκονται, όταν γνωρίζει ένα μυστηριώδες κορίτσι με πολλά προβλήματα.

«Μετά τη Λουτσία»

YOUTUBE

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του μεξικανού σκηνοθέτη Μισέλ Φράνκο - με τους Τέσα Ια, Γκονζάλο Βέγκα Τζούνιορ, Ταμάρα Γιάζμπεκ και Χερνάν Μεντόζα - διακρίθηκε ως η καλύτερη ταινία στην κατηγορία «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φετινού Φεστιβάλ  Καννών, απέσπασε Ειδική Μνεία της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λονδίνου και προβλήθηκε στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γοητεύοντας το κοινό.

Με αφετηρία το οικογενειακό δράμα που επιφέρει ο θάνατος μιας μητέρας και τη σχέση που διαμορφώνει αυτός ο χαμός μεταξύ πατέρα και κόρης, ο σκηνοθέτης επιχειρεί μία μελέτη της βίας σε όλα τα επίπεδα, μέσα από την ακραία ενδοσχολική κακοποίηση που υφίσταται το κορίτσι,  και ξετυλίγει μεθοδικά μια τραγική ιστορία με καθηλωτικό τέλος.

«Jack Reacher»

Η αστυνομική ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σεναριογράφου της δημιουργίας «Συνήθεις ύποπτοι», Κρίστοφερ Μακ Κουόρι, αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του βραβευμένου μπεστ σέλερ «One shot», του ένατου από τα 17 μυθιστορήματα του διεθνούς φήμης συγγραφέα Λι Τσάιλντ, με ήρωα τον μοναχικό και περιπλανώμενο πρώην αστυνομικό του στρατού, Τζακ Ρίτσερ.

Τον πιο γοητευτικό «σκληρό» της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας ενσαρκώνει ο Τομ Κρουζ, πλαισιωμένος από τον βραβευμένο με Όσκαρ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, τον υποψήφιο για Όσκαρ, Ρίτσαρντ Τζένκινς και τους Ρόζαμουντ Πάικ, Μάικλ Ρέιμοντ – Τζέιμς και Βέρνερ Χέρτζογκ.

Με καταιγιστική δράση και συνεχείς ανατροπές, ο τολμηρός και ευφυής Τζακ Ρίτσερ έρχεται αντιμέτωπος με έναν άρτια εκπαιδευμένο ελεύθερο σκοπευτή, που δολοφονεί με έξι βολές πέντε τυχαία άτομα. Όμως, οι δυο άντρες γνωρίζονται από παλιά και αυτό πυροδοτεί τρομακτικές εξελίξεις.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας των βιβλίων: «Ο Τζακ Ρίτσερ είναι ένας θρυλικός ήρωας, μυθικών διαστάσεων. Εμφανίζεται σε κάθε περίοδο της ιστορίας ως μυστηριώδης ξένος, ευγενής ερημίτης, ένας διαχρονικός ιππότης, που μοιάζει “καταδικασμένος” να μη στεριώνει πουθενά και να διορθώνει τα κακώς κείμενα. Κάνει τα αδύνατα δυνατά για την απόδοση της δικαιοσύνης, γι’ αυτό και έχει απήχηση, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες».

«No»    

YOUTUBE
No

Το πολιτικό δράμα του σκηνοθέτη της ταινίας «Post mortem», Πάμπλο Λαρέν - με τον πολυβραβευμένο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και τους  Αλφρέντο Κάστρο, Αντονία Ζέγκερς, Αλεχάντρο Γκόιτς, Λούις Γκνέκο και Νέστορ Καντιλιάνα - διαδραματίζεται στη Χιλή του 1988 και ξετυλίγει την πραγματική προσπάθεια μιας ομάδας ακτιβιστών να στήσει μια αντικαθεστωτική τηλεοπτική εκστρατεία, πείθοντας τον κόσμο να καταψηφίσει επιτέλους την παραμονή του Πινοσέτ στην εξουσία.

Η ταινία βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε  υποψηφιότητες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ έχει αποσπάσει το βραβείο κοινού στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάο Πάολο και το βραβείο C.I.C.A.E. Award στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών.

«Αγάπησα ένα ζόμπι»

YOUTUBE

Βασισμένη στο ομώνυμο διάσημο μυθιστόρημα του Ισαάκ Μάριον, η αισθηματική κωμωδία τρόμου του Τζόναθαν Λιβάιν παρουσιάζει μια εναλλακτική ιστορία αγάπης, που υμνεί την υπέρτατη δύναμη της ανθρώπινης φύσης, αποδεικνύοντας ότι τα ζόμπι έχουν συναισθήματα και μπορούν να θεραπευτούν από το άγγιγμα της αγάπης.

Πρωταγωνιστούν ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Τζον Μάλκοβιτς και οι Τερέζα Πάλμερ, Νίκολας Χουλτ, Ντέιβ Φράνκο, Ρομπ Κόρντρι και Άναλι Τίπτον.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς