Επίσκεψη Κάμερον στην Αλγερία με φόντο Μάλι και τρομοκρατία

Πρώτη επίσκεψη βρετανού πρωθυπουργού από την αλγερινή ανεξαρτησία
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 20:08
EPA/MOHAMED MESSARA

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον (αριστερά) συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα προκειμένου να συζητήσει για τις συνέπειες της πρόσφατης ομηρίας σε μια μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου στην Αλγερία κατά την οποία έξι Βρετανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν.

A- A A+

Στην Αλγερία βρίσκεται ήδη ο Ντέιβιντ Κάμερον, στην πρώτη επίσκεψη βρετανού πρωθυπουργού στην βορειοαφρικανική χώρα από τότε που κατέκτησε την ανεξαρτησία της.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε σε δηλώσεις του ότι στόχος της επίσκεψης είναι «να βοηθηθεί η συγκεκριμένη γωνιά του κόσμου, ώστε να βοηθήσει τον εαυτό της», κάνοντας έμμεση αναφορά στην απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Το ζήτημα της τρομοκρατίας θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων του βρετανού πρωθυπουργού με τον αλγερινό ομόλογό του, ειδικά στον απόηχο της τραγικού περιστατικού ομηρίας στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Ιν Αμένας.

Ο κ. Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνία συνεργασίας Μεγάλης Βρετανίας – Αλγερίας για ζητήματα ασφαλείας καθώς και σύσφιξη των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της εκπαίδευσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να ενισχύσει τις δυνάμεις της Γαλλίας στις μάχες τους με ισλαμιστές μαχητές στο Μάλι, το οποίο συνορεύει με την Αλγερία, με στρατιωτικό προσωπικό 330 ατόμων.

Πρόκειται για 40 στρατιωτικούς συμβούλους και 200 βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν σε γειτονικές αφρικανικές χώρες και οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν το στρατό του Μάλι.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των ομήρων οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Ιν Αμένας, ενώ θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αλγερίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή