Μάλι: Στο Κιντάλ οι γαλλικές δυνάμεις

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 13:19
REUTERS/ECPAD

Γαλλικές δυνάμεις φτάνουν στο Τιμπουκτού, τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

A- A A+

Ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του το αεροδρόμιο της πόλης Κιντάλ, που ήταν το τελευταίο προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο Μάλι.

REUTERS
Μάλι: Ανακούφιση μετά την ανακατάληψη της Ντουέντζα

Ανακούφιση κατέκλυσε τους κατοίκους της Ντουέντζα στο Μάλι όταν οι δυνάμεις του στρατού ανακατέλαβαν τη πόλη απωθώντας τους αντάρτες. Οι συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονταν υπό των έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών επί 10 μήνες και οι κάτοικοι ζούσαν υπό καθεστώς τρόμου, όπως δηλώνουν.

Ένας αριθμός γαλλικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων προσγειώθηκαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού κοινοβουλίου Χαμινί Μαϊγκά, που πρόσθεσε ότι στη συνέχεια οι γαλλικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη, όπου δεν συνάντησαν αντίσταση και δεν υπήρξε μάχη.

Ο εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε πως γαλλικά στρατεύματα βρίσκονται στο Κιντάλ και δήλωσε πως ελέγχουν το αεροδρόμιο.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος, αρνούμενος να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Αντάρτες Τουαρέγκ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν αναλάβει τον έλεγχο του Κιντάλ μετά την αποχώρηση των ισλαμιστών.

Οι γαλλικές και κυβερνητικές δυνάμεις του Μάλι πραγματοποιούν επιχείρηση για την ανακατάληψη του βόριου Μάλι από τους ισλαμιστές και έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Γκάο και Τιμπουκτού,  χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από τους αντάρτες.

Το Κιντάλ ήταν μέχρι πρότινος υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών Ανσάρ Ντιν, που έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ.

 «Άθικτα» τα περισσότερα χειρόγραφα

YOUTUBE

Εν τω μεταξύ, εμπειρογνώμονες δήλωσαν σήμερα ότι η συντριπτική πλειονότητα των αρχαίων χειρογράφων του Τιμπουκτού που φυλάσσονται σε κρατικές και ιδιωτικές συλλογές παρέμειναν άθικτα, κατά τη δεκάμηνη κατοχή της πόλης από ένοπλους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι έκαψαν ορισμένα από τα ιστορικά αυτά χειρόγραφα.

«Μπορώ να πω ότι η συντριπτική πλειονότητα των συλλογών φαίνεται από τις αναφορές μας ότι δεν έχουν καταστραφεί ούτε υποστεί ζημιές», είπε ο καθηγητής Σαμίλ Τζεπί του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, ειδικός επί των χειρογράφων της πόλης αυτής της Σαχάρας.

Πηγή στο Μαλί που μετείχε επίσης στις εργασίες συντήρησης των χειρογράφων του Τιμπουκτού δήλωσε ότι το 95% του συνόλου των πολύτιμων εγγράφων, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται πάνω από 300.000 στην πόλη και την περιοχή, είναι άθικτα και ασφαλή.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή