Στις υπαρξιακές αναζητήσεις μιας σύγχρονης «Αντιγόνης»

Mε τη σκηνοθετική και ερμηνευτική υπογραφή του Γιάννη Μπέζου
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 17:13

Εμπνευσμένο από τον μύθο της ομώνυμης τραγωδίας του Σοφοκλή, το έργο του Ζαν Ανούιγ, «Αντιγόνη», παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική και ερμηνευτική υπογραφή του Γιάννη Μπέζου (αριστερά), στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, από την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.

A- A A+

Η αθωότητα ορθώνει το ανάστημά της σε μία κοινωνία παρακμής, καθώς ο νόμος της φύσης στέκεται απέναντι στον νόμο της πολιτείας, μέσα από την επανάσταση μιας σύγχρονης Αντιγόνης.

Εμπνευσμένο από τον μύθο της ομώνυμης τραγωδίας του Σοφοκλή, το έργο του Ζαν Ανούιγ, «Αντιγόνη», παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική και ερμηνευτική υπογραφή του Γιάννη Μπέζου, στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, από την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.

Απέναντι σε μία κοινωνία υποκρισίας και συμβιβασμών

Ο Ζαν Ανούιγ - ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του γαλλικού θεάτρου, ο οποίος μισούσε τη δημοσιότητα και παρέμεινε απομονωμένος όλη του τη ζωή -  έγραψε την αμφιλεγόμενη αυτή εκδοχή του κλασικού δράματος του Σοφοκλή,  το 1942. Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το 1944, απαγορεύτηκε σαν αντιστασιακό και ανατρεπτικό, αλλά, τελικά, πήρε άδεια από τις αρχές και συνέχισε για πολύ καιρό τις παραστάσεις του με ιδιαίτερη αποδοχή από το γαλλικό και το γερμανικό κοινό. Από τα μεταπολεμικά χρόνια και μέχρι σήμερα, θεωρείται το καλύτερο έργο του συγγραφέα και ένα από τα αριστουργήματα του γαλλικού θεάτρου.

Αλλάζοντας τη μορφή και την ουσία του τραγικού μύθου, γράφοντας ένα σύγχρονο δράμα, με όλα τα στοιχεία που αποτυπώνουν την σύγχρονη εποχή, ο Ανούιγ δημιούργησε μία Αντιγόνη απόλυτα ελεύθερη, που επαναστατεί ενάντια στην εξουσία και σε ολόκληρη την κοινωνία. Δε δέχεται το κοινωνικό κατεστημένο με τους συμβιβασμούς και τη φθορά του. Αρνείται να πιστέψει ότι πρέπει να ενταχθεί σε μια κοινωνία, που για να υπάρξει σε αυτήν και να «ευτυχήσει» θα πρέπει να λέει ψέματα, να χαμογελά και να ελίσσεται, για να εξελίσσεται. Θέλει ο κόσμος να είναι όπως τον βλέπει ένα παιδί, πριν φθαρεί και διαφθαρεί για την πολυπόθητη κοινωνική ευτυχία και επιτυχία.

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης, σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος, σκηνικά - κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος, βοηθός σκηνογράφος - ενδυματολόγος: Κατερίνα Τσακότα, βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Σταυροπούλου, παραγωγή: Γιάννης Μπέζος. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Στόλλας, Δημήτρης Κανέλλος, Ελένη Κούστα, Παναγιώτης Κατσώλης, Ηρώ Μπέζου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Ντένια Στασινοπούλου, Κώστας Τραφαλής.

Πληροφορίες

Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, Σπ. Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου, Εξάρχεια – Αθήνα, τηλ.: 210 8253489. Τιμές εισιτηρίων: 18, 12 (φοιτητικό) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς