Διάσκεψη δωρητών για το Μάλι

Υπό τον έλεγχο Γάλλων και κυβέρνησης το Τιμπουκτού
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 14:13
EPA/EVAN SCHNEIDER/UN PHOTO

Ισλαμιστές αντάρτες, πριν αποχωρήσουν, έβαλαν φωτιά σε πολλά κτήρια της ιστορικής πόλης Τιμπουκτού, μεταξύ των οποίων και σε μία βιβλιοθήκη, στην οποία φυλάσσονταν πολύτιμα αρχαία χειρόγραφα. (Φωτογραφία αρχείου)

 

A- A A+

Διεθνής διάσκεψη δωρητών για το Μάλι πραγματοποιήθηκε στην Αιθιοπία, ενώ στο Τιμπουκτού η ζωή επιστρέφει σταδιακά στους κανονικούς ρυθμούς μετά την ανακατάληψη, χθες, της ιστορικής πόλης από κυβερνητικά στρατεύματα με τη συνδρομή γαλλικών.

Το συνολικό ποσό που δεσμεύτηκαν να προσφέρουν οι δωρητές ανέρχεται σε 455 εκατ. δολ, αν και αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 950 εκατ. δολ. για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι. Το πόσο θα διοχετευτεί σε προγράμματα αρωγής αλλά και στη χρηματοδότηση της αφρικανικής δύναμης Afisma που αναμένεται να διαδεχθεί τα γαλλικά στρατεύματα στη χώρα.

Η Αφρικανική Ένωση έχει προσφέρει 50 εκατ. δολ., η Ιαπωνία 120 εκατ. δολ. οι ΗΠΑ 96 εκατ. δολ. και η Γερμανία 20 εκατ. δολ.

REUTERS

H είσοδος των Γάλλων στο Τιμπουκτού

Εν τω μεταξύ στο Τιμπουκτού, γάλλοι και κυβερνητικοί στρατιώτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τους δρόμους, αν και η ηλεκτροδότηση και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Χθες, περίπου χίλιοι γάλλοι στρατιώτες και 200 κυβερνητικοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο του Τιμπουκτού και εισήλθαν στην πόλη, χωρίς μάλιστα να υπάρξει αντίσταση από τους ισλαμιστές, που είχαν αποχωρήσει.

«Δεν εκτοξεύθηκαν πυρά, δεν χύθηκε αίμα. Ούτε καν παθητική αντίσταση με παγίδες», είπε ο συνταγματάρχης Φρεντερίκ Γκουτμ, επικεφαλής των γαλλικών επιχειρήσεων με ελικόπτερα στο Τιμπουκτού.

 Αποστολή στρατευμάτων από τη Βρετανία

Εν τω μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε την ανάπτυξη περίπου 350 μελών στρατιωτικού προσωπικού στο Μάλι και τη Δυτική Αφρική για την υποστηριξη των γαλλικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 40 στρατιωτικοί σύμβουλοι θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση στρατιωτών στο Μάλι και 200 στρατιώτες θα μεταβούν σε γειτονικές χώρες, επίσης για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση στρατευμάτων.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή