Βιομηχανικό Ίντερνετ για «έξυπνα» εργοστάσια

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 13:46
GENERAL ELECTRIC
A- A A+

Επάξια κερδίζει το χαρακτηρισμό του «έξυπνου» το, αξίας 170 εκατομμυρίων δολαρίων εργοστάσιο της General Electric στο Σενεκτάντι της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review.

Το εν λόγω εργοστάσιο, το οποίο παράγει εξελιγμένες μπαταρίες για ποικιλία χρήσεων (στις οποίες περιλαμβάνονται και κεραίες κινητής τηλεφωνίας), διαθέτει 10.000 αισθητήρες εγκατεστημένους σε μία έκταση περίπου 16.700 τετραγωνικών μέτρων. Οι αισθητήρες είναι συνδεδεμένοι σε ένα εσωτερικό δίκτυο Ethernet, και παρακολουθούν….τα πάντα, από το πόση ενέργεια και τι ποσότητες υλικών απαιτούνται για την κατασκευή κάθε μπαταρίας μέχρι και την πίεση του αέρα. Οι εργαζόμενοι παρατηρούν αυτά τα δεδομένα μέσω iPads, και συντονίζουν τη λειτουργία του εργοστασίου.

GENERAL ELECTRIC

Η General Electric είχε ανακοινώσει την επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη διασύνδεση των μηχανημάτων της, τόσο μεταξύ τους όσο και με το Ίντερνετ. Η εταιρεία πιστεύει ότι η μείωση του κόστους της υπολογιστικής ισχύος και των αισθητήρων μπορεί να φέρει μία νέα εποχή στη βιομηχανία, αυξάνοντας κατά πολύ την παραγωγικότητα.

Τα συστήματα του εργοστασίου του Σενεκτάντι «θυμούνται» τα πάντα, καθιστώντας διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή την κάθε πληροφορία σχετικά με την παραγωγική διαδικασία, και επιτρέποντας τη βελτιστοποίησή της. Σε παρεμφερή κατεύθυνση κινείται και το εργοστάσιο της Mohawk Fine Papers στο Κοχός της Νέας Υόρκης, όπου παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας από τα μηχανήματα- ωστόσο, η General Electric στοχεύει σε τεράστια δίκτυα και πραγματικά μεγάλους όγκους δεδομένων, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και στην επίδραση των καιρικών συνθηκών, προκειμένου να ρυθμίζεται ανάλογα η λειτουργία του εργοστασίου.

Αν και ο όρος «βιομηχανικό Ίντερνετ» στην ουσία χρησιμοποιείται για την περιγραφή intranets, καθώς τα δεδομένα συνήθως παραμένουν στο εργοστάσιο, θεωρείται πως σύντομα θα επεκταθεί παραπέρα, μέσω της παρακολούθησης της λειτουργίας των συσκευών ακόμα και όταν απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις κατασκευής.

Γενικότερα στις ΗΠΑ υπάρχει εδώ και χρόνια η ιδέα περί αναβάθμισης των απανταχού υποδομών και δημιουργίας «έξυπνων» δικτύων ενέργειας, που θα επιτρέπουν την αποδοτική και αξιόπιστη ροή της ενέργειας, και τη συνεχή βελτίωσή τους μέσω της συλλογής δεδομένων. Ωστόσο, τα βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι αργά.

Παρόλα αυτά, στην Κίνα το ενδιαφέρον είναι τεράστιο: ήδη έχουν αρχίσει οι δοκιμές τεχνολογίας «έξυπνων δικτύων», που, πέρα από την βελτιστοποίηση της λειτουργίας ηλεκτροδότησης θα μπορούσαν κάποια στιγμή επίσης να παρέχουν υπηρεσίες Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, τηλεόρασης και τηλεφώνου.

Υπεύθυνη για το πρόγραμμα είναι η Κρατική Εταιρεία Δικτύων Κίνας (SGCC), η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία ΡΟΝ (Passive Optical Networking). Γενικότερα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση των «έξυπνων» δικτύων στην Κίνα, με την SGCC να έχει ανακοινώσει το 2011 ότι σκοπεύει να επενδύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέτοιου είδους προγράμματα.

Προτεινόμενα για εσάς