Κοινή προειδοποίηση προς τη Β. Κορέα από ΗΠΑ και Κίνα

Πεκίνο και Ουάσιγκτον εκφράζουν την αντιθεσή τους στα σχέδια της χώρας για πυρηνική δοκιμή
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 19:42
REUTERS/KCNA

O ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ουν επισκέπτεται στο διαστημικό κέντρο Sohae, στο Τσολσάν, στη Βόρεια Κορέα, όπου εκτοξεύθηκε ο πύραυλος Unha-3, ο οποίος μετέφερε δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά.

A- A A+

Στην κοινή εκτίμηση ότι μία νέα πυρηνική δοκιμή από πλευράς Βόρειας Κορέας θα ενέτεινε την απομόνωση του καθεστώτος της και θα αποδυνάμωνε την προσπάθεια για συνομιλίες στην ευρύτερη περιοχή συμφωνούν Ουάσιγκτον και Πεκίνο, όπως δήλωσε ο αμερικανός κυβερνητικός απεσταλμένος για ζητήματα Βόρειας Κορέας Γκλιν Ντέιβις.

Μετά από συνομιλίες με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Κίνας στο Πεκίνο, ο Ντέιβις σημείωσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα αντιτίθενται στην πραγματοποίηση νέας πυρηνικής δοκιμής από πλευράς της ΛΔ της Κορέας.

Το ταξίδι του Ντέιβις έρχεται σε μία περίοδο που η Κίνα φαίνεται να προσπαθεί να «χαλιναγωγήσει» τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάγκ.

Πεκίνο και Ουάσιγκτον στήριξαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καλούσε σε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας σαν απάντηση στην τελευταία εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

REUTERS

Απαντώντας, η ΛΔ της Κορέας προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη για τη διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής, με κύριο στόχο τον «ορκισμένο εχθρό» της, δηλαδή τις ΗΠΑ.

H Πιονγκγιάνγκ είχε τονίσει νωρίτερα, με ανακοίνωσή της,  ότι θα θεωρούσε πράξη ισοδύναμη με κήρυξη πολέμου τη συμμετοχή της Νότιας Κορέας στην επέκταση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών εις βάρος της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή