Με επίθεση απειλεί η Βόρεια Κορέα τη Νότια

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 07:27
EPA/KCNA

Φωτογραφία αρχείου από το κέντρο ελέγχου του διαστημικού κέντρου Sohae, στο Τσολσάν, στη Βόρεια Κορέα, κατά τη διάρκεια πυραυλικής δοκιμής.

A- A A+

H Πιονγκγιάνγκ απείλησε να επιτεθεί στη Νότια Κορέα αν συμφωνήσει με την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της που ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτές οι κυρώσεις σημαίνουν πόλεμο και κήρυξη πολέμου εναντίον μας», ανακοίνωσε η βορειοκορεατική Επιτροπή Επανένωσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA.

«Αν οι προδότες του καθεστώτος ανδρείκελου (της Νότιας Κορέας) συμμετάσχουν άμεσα στις λεγόμενες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών θα ληφθούν σοβαρά αντίμετρα εναντίον του», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε με ομόφωνη απόφασή του την Τρίτη την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα τον περασμένο Δεκέμβριο και επέκτεινε τις ήδη ισχύουσες κυρώσεις εις βάρος της.

Απαντώντας, η Βόρεια Κορέα γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε νέες πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, σε ημερομηνία που δεν διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως νέα πυρηνική δοκιμή έχει στόχο τον «ορκισμένο εχθρό» της, τις ΗΠΑ.

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της προς όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και «να αποφύγουν πράξεις που θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω και να επιδεινώσουν την κατάσταση» στην περιοχή.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, χαρακτηρίζοντάς την «προκλητική».

H Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι η πυραυλική εκτόξευση του Δεκεμβρίου είχε ως μοναδικό σκοπό να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, ωστόσο οι ΗΠΑ και οι γειτονικές χώρες της Βόρειας Κορέας θεωρούν ότι επρόκειτο για δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς και επομένως για παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή