«Βρώμικες ιστορίες» σε αντίστροφη μέτρηση

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 11:29
A- A A+

Περνώντας από το «τίποτα», για να καταλήξουν στα «πάντα», άνθρωποι που κάποτε ζούσαν με αξιοπρέπεια, αλλά κάποιοι τους επέβαλαν να ζουν στην ανέχεια και τη φτώχεια, βρίσκουν, τελικά, τον δρόμο τους μέσα από το μεγαλείο της αγάπης.

Η  συρραφή από έργα του αμερικανού συγγραφέα και ποιητή Τσάρλς Μπουκόφσκι , που συνθέτει την παράσταση της Εταιρείας Θεάτρου Θεώρημα, με τίτλο «Βρώμικες ιστορίες» και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, στο θέατρο Άλμα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ, ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών της, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.

Κοινός παρανομαστής των έργων του Μπουκόφσκι που υφαίνουν τις «Βρώμικες ιστορίες», είναι η εγκατάλειψη, η απελπισία και η ανέχεια των ανθρώπων, που βάλλονται από το σαθρό κυβερνοκράτος, το οποίο δεν τους δίνει την παραμικρή ευκαιρία και τη δύναμη να παλέψουν για μια καινούργια ελπίδα.

Κατακρίνοντας με λυρικό, αλλά και επιθετικό τρόπο, τους πολιτικούς, το ρατσισμό, την πλουτοκρατία και ολόκληρη την κοινωνία, ο συγγραφέας εισχωρεί βαθιά  στις ψυχές των ηρώων του και βγάζει στο φως τις καλά κρυμμένες πτυχές της προσωπικότητάς τους, που παρέμειναν ανέπαφες και διατήρησαν την ανθρωπιά και την αγάπη τους. Καθημερινοί άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και αλκοολικοί, άστεγοι, πόρνες, που αναγκάστηκαν να ζουν την κάθε στιγμή, χωρίς να περιμένουν τίποτα από το αύριο.

Μέσα από τα περιθωριακά του μάτια

«Δε γράφω, για να σώσω τον κόσμο, γράφω για να σώσω τον εαυτό μου» έλεγε ο Μπουκόφσκι, τα έργα του οποίου είναι, κυρίως, αυτοβιογραφικά, αφού είχε ζήσει περίπου μια δεκαετία στο περιθώριο και ως άπορος και αλκοολικός, συνέλεξε δυνατές εμπειρίες και τις κατέθεσε στα γραπτά του. Στον τάφο του είναι γραμμένη η φράση «Μη προσπαθείς», καθώς πίστευε και έλεγε: «Εάν σπαταλάς όλη σου την ώρα προσπαθώντας, τότε το μόνο που πράττεις είναι να προσπαθείς. Γι' αυτό μην προσπαθείς. Πράξε».

Θεωρείται πατέρας του κινήματος του βρώμικου ρεαλισμού και σπουδαίος «λυρικός ποιητής και αφηγητής της λογοτεχνίας του περιθωρίου», ενώ ο Ζαν Ζενέ και ο Ζαν-Πολ Σαρτρ τον είχαν χαρακτηρίσει ως τον «μεγαλύτερο ποιητή της Αμερικής».

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης, σκηνικά - κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη, μουσική επένδυση: Άκης Τριανταφύλλου, φωτισμοί: Σπύρος Κάρδαρης, βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Αβούρη. Παίζουν: Γιώργος Χριστοδούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Όθωνας Μεταξάς.

Πληροφορίες

Θέατρο Άλμα, Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 – 17, Αθήνα, τηλ.: 210 5220100. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά με διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητικό – νεανικό: 10 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς