Διχασμένη η διεθνής κοινότητα στο θέμα του Ιράκ

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 10:12
A- A A+

Διχασμένη παραμένει η διεθνής κοινότητα στο θέμα του Ιράκ, μετά τη χθεσινή ομιλία του Τζωρτζ Μπους, στον ΟΗΕ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, αρνήθηκε οποιαδήποτε παραχώρηση σε εκείνους, που ζητούν έναν κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ και την άμεση παραχώρηση της κυριαρχίας της χώρας στους Ιρακινούς.

«Το Ιράκ, είναι ελεύθερο επειδή ένας συνασπισμός χωρών ενήργησε για την υπεράσπιση της ειρήνης και της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρόεδρος Μπους, καλώντας τα μέλη του ΟΗΕ να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στο ιρακινό.

Αποκρούοντας έμμεσα την πρόταση της Γαλλίας για ένα «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα», επανόδου της κυριαρχίας του Ιράκ στους Ιρακινούς, ο πρόεδρος Μπους, τόνισε, ότι «η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει με βάση τις ανάγκες των Ιρακινών και δεν θα επιτυχνθεί ή θα καθυστερήσει όπως θέλουν άλλες πλευρές».

Με δεδομένη την ανασφάλεια, που εξακολουθεί να βασιλεύει στο Ιράκ, πέντε μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Μπους προσπαθεί να πείσει κυρίως τη Γαλλία και τη Γερμανία, να υποστηρίξουν σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, για την χορήγηση διεθνούς στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, για την σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Αποστάσεις όμως, από την αμερικανική πολιτική, έλαβαν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, στις ομιλίες τους ενώπιον της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κόφι Ανάν, κατέκρινε την αρχή του «προληπτικού» πολέμου που επικαλέστηκε η Ουάσινγκτον για να επιτεθεί στο Ιράκ, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι το επιχείρημα ορισμένων κρατών, που εκτιμούν ότι έχουν «το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνουν χρήση βίας ως προληπτικό μέσο, αποτελεί απροκάλυπτη πρόκληση προς τις αρχές στις οποίες η παγκόσμια ειρήνη και η σταθερότητα έχουν, χωρίς αμφιβολία ατελώς, βασιστεί τα τελευταία 25 χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, τόνισε, ότι «κανένας μόνος του δεν μπορεί να δρα στο όνομα όλων», καταγγέλοντας κατά τον τρόπο αυτό τον πόλεμο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν εναντίον του Ιράκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε, ότι «κανένας επίσης δεν μπορεί να δεχθεί μία αναρχική κοινωνία, που δεν διέπεται από κανόνες» και τάχθηκε υπερ της επανόδου στην ιρακινή κυριαρχία και ανεξαρτησία «σε εφαρμογή ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Το χάσμα ανάμεσα στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έγινε δυνατό να γεφυρωθεί και κατά την κατ'ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ Μπους και Σιράκ, όπως τόνισαν αμερικανικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις υπάρχουσες διαφορές τους, δεσμεύτηκαν όμως να συνεργαστούν μελλοντικά, μάλιστα ο Σιράκ δήλωσε στον Μπους ότι προσωπικά «δεν θα μπεί εμπόδιο στον δρόμο» των ΗΠΑ, αλλά αντιθέτως «η Γαλλία θα προσπαθήσει να βοηθήσει».

Οι βασικοί αντίπαλοι του πολέμου στο Ιράκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στη Νέα Υόρκη για να συντονίσουν τη στάση τους.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόνισε μιλώντας από τη Νέα Υόρκη στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF ότι η Γερμανία έχει κοινή θέση με τη Γαλλία στο θέμα του Ιράκ και πρέπει να γίνει «σεβαστή».

Ο Γερμανός καγκελάριος, υποστήριξε, ότι πρέπει να ανατεθεί το συντομότερο δυνατό η κυριαρχία του Ιράκ στους Ιρακινούς, για να ακολουθήσει η χώρα μιά δημοκρατική προοπτική.

Ο Σρέντερ σημείωσε πάντως ότι εναπόκειται στους ειδικούς για το Ιράκ και στον ΟΗΕ να αποφασίσουν την κατάλληλη στιγμή για το πέρασμα της εξουσίας στους Ιρακινούς,διαφοροποιούμενος από τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, που ζήτησε να υπάρξει ένα «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή