Μια ιστορία ευθανασίας

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 15:34

A- A A+

Μαρί Ιμπέρ. Γαλλίδα, 48 ετών. Συνελήφθη γιατί προσπάθησε να βοηθήσει τον τετραπληγικό, τυφλό και μουγγό γιό της να πεθάνει, προσθέτοντας μία τοξική ουσία σε μία ένεση, αλλά ένας γιατρός την αντιλήφθηκε.

Ο 21χρονος είχε ζητήσει πέρυσι με επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ να του αναγνωρισθεί το «δικαίωμα στο θάνατο».

«Ολες οι ζωτικές μου λειτουργίες έχουν πληγεί εκτός από την ακοή και την ευφυΐα, γεγονός που μου επιτρέπει να έχω λίγη άνεση... Κινώ πολύ ελαφρά το δεξί μου χέρι πιέζοντας με τον αντίχειρα για να επιλέξω το κατάλληλο γράμμα της αλφαβήτου», εξηγούσε στην επιστολή του ο Βενσέν Ιμπερ.

Ενας δημοσιογράφος, ο Φρεντερίκ Βέιγ, έζησε επί μήνες από κοντά το δράμα του Βενσέν Ιμπέρ και το περιγράφει σε ένα βιβλίο με τίτλο «Σας ζητώ το δικαίωμα να πεθάνω».

«Αυτό το βιβλίο», λέει ο Βενσέν Ιμπέρ, «δεν θα το δω ποτέ...γιατί είμαι νεκρός από τις 24 Σεπτεμβρίου 2000... Από εκείνη τη μέρα δεν ζω πια, με κρατούν στη ζωή. Για ποιόν, γιατί, δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι είμαι ένας ζωντανός-νεκρός, ότι δεν επιθυμούσα αυτόν τον ψεύτικο θάνατο και ακόμη λιγότερο αυτά που περνάω εδώ και τρία χρόνια».

«Θα ήθελα τόσο πολύ να βρω έναν τρόπο να πεθάνω, για να φύγω πριν γίνω παλαβός, κακός, πικρόχολος. Οσο περισσότερο περνά ο καιρός τόσο λιγότερο αντιμετωπίζω το ενδεχόμενο να τελειώσω τις μέρες μου σαν φυτό καθηλωμένο στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Δεν είναι δυνατόν».

Ο Βενσέν αφιέρωσε τις τελευταίες λέξεις του βιβλίου στη μητέρα του: «Μην την κρίνετε. Αυτό που θα έχει κάνει για μένα θα είναι σίγουρα η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης στον κόσμο... Σκεφτείτε τι έχει κάνει για μένα. Σκεφτείτε πόση αγάπη μια μητέρα μπορεί να έχει μέσα της για να αγαπάει τόσο. Και αφήστε την να ζήσει εν ειρήνη την υποτιθέμενη ζωή που της μένει να ζήσει».

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή