Για μαζικές εκτελέσεις κατηγορείται ο στρατός του Μάλι

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 13:11
REUTERS/JOE PENNEY

Κυβερνητικά στρατεύματα του Μάλι σε σταθμό ελέγχου στο Ντιάμπαλι.

 

A- A A+

Κυβερνητικά στρατεύματα στο Μάλι έχουν πραγματοποιήσει μαζικές εκτελέσεις, κυρίως Αράβων και Τουαρέγκ, στις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα για να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το βόρειο τμήμα της χώρας, που ελέγχεται από ισλαμιστές, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  (FIDH).

Η οργάνωση επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν.

REUTERS

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον επτά άνθρωποι εκτελέστηκαν σε στρατόπεδο στην πόλη Σεβάρε, ενώ υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες» για την εκτέλεση άλλων είκοσι στην ίδια πόλη. Μαζικές εκτελέσεις φέρονται επίσης να πραγματοποιήθηκαν στο Μοπτί και το Νιόνο.

Η οργάνωση αναφέρει ότι κάποια από τα θύματα κατηγορήθηκαν ότι διέθεταν όπλα και ότι ήταν συνεργάτες ή πληροφοριοδότες των ανταρτών. Άλλοι εκτελέστηκαν επειδή δεν είχαν μαζί τους ταυτότητες ή λόγω της εθνότητάς τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στρατιώτες φέρονται επίσης να πραγματοποίησαν εφόδους σε δεκάδες σπίτια Τουαρέγκ στην πρωτεύουσα Μπαμάκο.

Ο λοχαγός Μομπίντο Τραόρε, μιλώντας στο Αssociated Press, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «τελείως ανυπόστατες».

Εν τω μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι 7.100 άνθρωποι υπολογίζεται ότι διέφυγαν σε γειτονικές χώρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω των συγκρούσεων στο Μάλι.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή