Το 2015 ξεκινούν οι έρευνες για πρώτες ύλες στους αστεροειδείς

Deep Space Industries
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013 11:47
Deep Space Industries/Bryan Versteeg

Απεικόνιση του διαστημικού σκάφους «Firefly» Αρχιμήδης, το οποίο μεταφέρει τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους για την εξερεύνηση αστεροειδών.

A- A A+

Τα σχέδιά της ανακοίνωσε χθες η Deep Space Industries, σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μία νέα «διαστημική κούρσα» για την εξόρυξη πρώτων υλών από τους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον πρώτο μη επανδρωμένο «στόλο» της το 2015, με στόχο την αναζήτηση πρώτων υλών και μετά να ξεκινήσει την εξόρυξη μετάλλων και νερού εντός μίας δεκαετίας. Αυτού του είδους η δραστηριότητα θα μπορούσε να παρέχει τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή διαστημοπλοίων σε τροχιά, που με τη σειρά της θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την εξερεύνηση του Διαστήματος. «Η χρήση πόρων που έχουν εξορυχθεί στο Διάστημα είναι ο μόνος τρόπος να γίνει βιώσιμη η μόνιμη διαστημική ανάπτυξη» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντέιβιντ Γκαμπ.

Τα διαστημικά της σκάφη δανείζονται το όνομα μίας πολύ δημοφιλούς (αν και διήρκεσε μόλις μία σαιζόν και μία κινηματογραφική ταινία) σειράς, του «Firefly» (πυγολαμπίδα) του Τζος Γουέντον. Τα «Fireflies», τα οποία είναι μικρού μεγέθους και χαμηλού κόστους κατασκευής (CubeSats) σκάφη,  θα εκτοξευθούν ως επιπλέον φορτίο σε πυραύλους οι οποίοι μεταφέρουν τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και θα εξετάσουν μία σειρά αστεροειδών. 

DEEP SPACE INDUSTRIES

Απεικόνιση του διαστημικού σκάφους Dragonfly για τη συγκομιδή δειγμάτων αστεροειδών που θα φέρουν πίσω στη Γη για να εντοπιστούν τα πλέον υποσχόμενα «ορυχεία».

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα «Dragonflies» (λιβελούλες) που θα φέρουν δείγματα πίσω στη Γη για να εντοπιστούν τα πλέον υποσχόμενα «ορυχεία». Ο απώτερος στόχος είναι το ξεκίνημα επιχειρήσεων εξόρυξης μέσα σε δέκα χρόνια. Τα υλικά αυτά θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται αρχικά για την κατασκευή τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων στο Διάστημα, και στη συνέχεια διαστημικών σταθμών, ενώ πολύτιμα μέταλλα όπως η πλατίνα θα μεταφέρονται στη Γη.

YOUTUBE/DEEPSPACEINDUSTRIES

Deep Space Industries

Τις κατασκευαστικές δραστηριότητες της Deep Space θα βοηθήσει το MicroGravity Foundry, ένας πρωτοποριακός τρισδιάστατος εκτυπωτής για σύνθεση ανθεκτικών μεταλλικών εξαρτημάτων ακόμα και σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Επίσης, μεγάλη θα είναι η σημασία και της εξόρυξης νερού, το οποίο θα διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο για την παραγωγή καυσίμων για διαστημόπλοια. Στις πρώτες ύλες που μπορούν να βρεθούν σε αστεροειδείς συμπεριλαμβάνονται νίκελ, πυρίτιο, πλατίνα και παλλάδιο.

Ο νεοεμφανιζόμενος χώρος της εκμετάλλευσης αστεροειδών, στον οποίο δραστηριοποιούνται επί της παρούσης η Deep Space Industries και η Planetary Resources, αναμένεται να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες με αντίστοιχα φιλόδοξα σχέδια μέσα στο 2013. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deep Space Industries, η αξία ενός τόνου υλικού προερχόμενου από αστεροειδείς σε τροχιά θα ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς