Πολυμέτωπη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για το βίντεο Διαμαντόπουλου

Τι απαντά η κυβέρνηση - Αποδοκιμασία από τη ΔΗΜΑΡ
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013 10:10
Youtube/Maria Mariama

ΣΥΡΙΖΑ: Τι πραγματικά είπε ο βουλευτής Καστοριάς Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

A- A A+

Διαστάσεις δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία για το επίμαχο βίντεο με τις δηλώσεις του βουλευτή Β. Διαμαντόπουλου . Σε σειρά ανακοινώσεων για το θέμα, η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για  άνευ προηγουμένου προβοκάτσια  μέσω της χάλκευσης των δηλώσεων του βουλευτή και ζητεί από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους να τοποθετηθούν.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η σιωπή από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το θέμα, γενννά μέγα πολιτικό ζήτημα και στο πλαίσιο αυτό ρωτά τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης αν συμφωνούν με τις «παρακρατικού τύπου πρακτικές του κυβερνητικού εκπροσώπου και της Ν.Δ.» και αν υιοθετούν «την στρατηγική της έντασης και του διχασμού που αποσκοπεί στην στοχοποίηση της αριστεράς, τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και υπονομεύει την ίδια της λειτουργία της δημοκρατίας».

Το απόγευμα, η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της αποδοκίμασε «την επιλεκτική παρουσίαση μέρους των δηλώσεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς από το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ», σημειώνοντας πως «τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές». Σε μία πρώτη αντίδρασή του νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος είχε σχολιάσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Αν επιβεβαιωθεί το μοντάζ στις δηλώσεις Διαμαντόπουλου, τότε μιλάμε για αθλιότητα που ντροπιάζει την κυβέρνηση. Απόλυτη η καταδίκη!».

Δεν υπάρχει συρραφή, αλλά παράθεση αποσπασμάτων της ομιλίας Διαμαντόπουλου, υποστήριξε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Διαμαντόπουλου ήταν 50 λεπτά ...  δεν έγινε συρραφή. Είναι παράθεση αποσπασμάτων, δήλωσε στο ρ/σ Βήμα FM, ωστόσο όπως επεσήμανε, ακόμη και στην πλήρη εκδοχή που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει μια δικαιολόγηση της βίας και μια κατανόηση της οπλοχρησίας.

«Υπάρχει κι άλλη αναφορά ότι "οι μέρες σας είναι μετρημένες" και γενικά υπάρχει μια φρασεολογία που μας εξοικειώνει με τη βία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είναι αδίστακτοι και επίκδυνοι. Παραποιησαν βίντεο, με στόχο τη δίωξη βουλευτή της αξιωματικήςα ντιπολιτευσης ως "τρομοκράτη". Αυτο είναι η ανομία», αντέτεινε με μήνυμά του στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

Στο θέμα και το περιεχόμενο των δηλώσεων Διαμαντόπουλου αναφέρθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης.

«Το μνημόνιο, τα μέτρα περικοπών, μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει όπως θέλει: "άδικα", "απάνθρωπα", "απαράδεκτα", "αντιπαραγωγικά", αλλά βία δεν είναι», παρατήρησε αναφερόμενος στις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει συγχωρητική αντίληψη απέναντι από τα φαινόμενα της πραγματικής βίας. 

«...Όταν ονομάζουμε με τον ίδιο τρόπο την από την νομοθετική εξουσία περικοπή μισθών, όπως ονομάζουμε τη βόμβα στο Mall, όταν τα ονομάζουμε και τα δύο βία, τότε καταλαβαίνουμε τι σύγχυση υπάρχει στον εγκέφαλο του χαρακτηρίζοντος και πόσο επικίνδυνο είναι για το πολίτευμα», εκτίμησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΐ.

«Σεβαστείτε τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας»

Με αφορμή πάντως, τη μετάδοση από ορισμένους σταθμούς του βίντεο της Ν.Δ. στο youtube με τις δηλώσεις Διαμαντόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να σεβαστούν τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και  της πλουραλιστικής ενημέρωσης, ενώ ζήτησε και την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

«Από χθες», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση,«μερίδα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, αναφερόμενη στις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βαγγ. Διαμαντόπουλου, αναπαράγουν το χαλκευμένο βίντεο που διένειμε η Ν.Δ. και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσιωπώντας το πλήρες βίντεο και απομαγνητοφωνημένο κείμενο το οποίο έχουν στα χέρια τους».

Για τους λόγους αυτούς, η Κουμουνδούρου καλεί τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα «να λειτουργήσουν με βάση τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», καθώς όπως υπογραμμίζει, «αυτές τις στιγμές επιβάλλεται να σταθούν υπεύθυνα και να υπηρετήσουν χωρίς καμιά άλλη σκοπιμότητα τις αρχές της πλουραλιστικής ενημέρωσης και δημοσιογραφίας».

Επιστολή σε ΕΣΡ

Επιπρόσθετα, με επιστολή του προς τον  πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης ζήτησε από το ΕΣΡ  να ερευνήσει τη μετάδοση από ηλεκτρονικά ΜΜΕ «του χαλκευμένου ηχητικού video» με «τη δήθεν δήλωση του βουλευτή» κ. Διαμαντόπουλου «κατά προφανή παράβαση του δημοσιογραφικού κώδικα δεοντολογίας και της κείμενης ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας».  

Αμεση ήταν απάντηση της ανεξάρτητης Αρχής, που ενημέρωσε ότι θα διερευνήσει το θέμα και θα ενημερώσει εντός των επομένων ημερών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή