Νέος πόλεμος ανακοινώσεων με αιχμή δηλώσεις του Β. Διαμαντόπουλου

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 20:40
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

A- A A+

Νέο επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε με αιχμή δηλώσεις του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου για το «Mall».

YOUTUBE

ΣΥΡΙΖΑ: Τι πραγματικά είπε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος

Σε αποσπάσματα δηλώσεών του που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να υποστηρίζει, τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση στο εμπορικό κέντρο:

«Ανομία είναι το Mall του κ. Λάτση, το οποίο είναι αυθαίρετο (…) Γιατί αυτή τη στιγμή λένε στον κόσμο, στην παραφροσύνη σου ή αυτοκτόνα ή πάρε το όπλο».

«Αν δεν σέβεσαι τη νομιμότητα και το κράτος, αν προσπαθείς για άλλους λόγους να πιέζεις από δίπλα ή από πάνω ή από κάτω, δημιουργούνται άλλες καταστάσεις. Κι όταν αυτό έχει αρχίσει από το Κοινοβούλιο με αυτή τη συγκυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με κατεπείγοντα, τότε περνάμε σε μια άλλη κατάσταση. Αυτή είναι η ανομία. Και όχι η βίλα Αμαλία», επισήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, έκανε λόγο για «στοχοποίηση» του Mall και κάλεσε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση.

«Ο, κατά δήλωσή του αναρχικός και φιλοτρομοκράτης Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος παραμένει ακόμα και τώρα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιεί σε ομιλία του το Mall, τέσσερις ημέρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα και καλεί απροκάλυπτα τους συντρόφους του να πάρουν τα όπλα. Μετά από αυτό περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει άμεσα. Από τον κ. Τσίπρα να πάρει, επιτέλους, σαφή θέση και τον κ. Διαμαντόπουλο να ξεκαθαρίσει τη σχέση του με την ανομία και την τρομοκρατία», δήλωσε.

Για «άθλια επίθεση» εκ μέρους της κυβέρνησης με σκοπό «την τρομοκράτηση της κοινωνίας», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις βολές του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Αποκαλύπτονται πλήρως οι σχεδιασμοί του κ. Δένδια και των ομοίων του, οι οποίοι πλέον στρέφονται ευθέως εναντίον της δημοκρατίας. Η στρατηγική της έντασης και του εμφύλιου διχασμού επιστρατεύεται για να δικαιολογήσει την εξοντωτική πολιτική του μνημονίου», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

«Οι λαλίστατοι και συνωμοσιολόγοι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να μη λένε κουβέντα για την ταμπακέρα. Δεν αποκηρύσσουν τις δηλώσεις Διαμαντόπουλου περί δικαιολογημένης οπλοχρησίας και τον διατηρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», αντέτεινε ο κ. Κεδίκογλου, με νεότερη ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζοντας «άθλιο» το non paper της Νέας Δημοκρατίας και κάνοντας λόγο για πλαστό βίντεο.

«Πρόκειται για πλαστογραφία και αισχρή προβοκάτσια εκ μέρους της ΝΔ η οποία, πέραν των πολιτικών, υπέχει και βαρύτατες ποινικές ευθύνες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τους τηλεοπτικούς σταθμούς να παρουσιάσουν το σύνολο του επίμαχου βίντεο και όχι το πλαστογραφημένο από τη ΝΔ.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από τις δηλώσεις του κ. Διαμαντόπουλου: «Γιατί αυτή τη στιγμή λένε στον κόσμο, στην παραφροσύνη σου ή αυτοκτόνα ή πάρε το όπλο. Εμείς λέμε, ελάτε να μετασχηματίσουμε την οργή σε ένα κίνημα δημιουργικό. Αυτό. Ξεκάθαρα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Υπ. Δημόσιας Τάξης: Ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες και οι κουκούλες

Στο θέμα παρενέβη και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καλώντας την Κουμουνδούρου «να αφήσει τις προφάσεις περί ευθιξίας και να ξεκαθαρίσει τη σχέση τηςμε τις συνιστώσες της».

«Οι μάσκες και οι κουκούλες στην πολιτική μας ζωή ήρθε η ώρα να πέσουν μια για πάντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρηγνύει τα ιμάτιά του από χθες το βράδυ, επειδή ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας τον κάλεσε να συνταχθεί, μαζί με όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, υπέρ της προάσπισης της νομιμότητας. Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί προσβολή. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί προσβολή να ανήκει σε αυτόν ο κατά τη δήλωσή του «αναρχικός» βουλευτής Καστοριάς Β. Διαμαντόπουλος, ο οποίος, όπως αποκαλύπτεται, τέσσερις μόλις ημέρες πριν την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Mall είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο κτίριο ανομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η ώρα να επιλέξει: συντάσσεται με τη νομιμότητα ή συγκαλύπτει την ανομία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αντιπαράθεση και στη Βουλή

Προηγήθηκε κόντρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή με αφορμή την ενημέρωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ.

Με αιχμή τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του κ. Δένδια στο Mega και τις υπαινικτικές αναφορές του για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη νομιμότητα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε από τον υπουργό «να ανακαλέσει τα όσα είπε, αλλιώς να παραιτηθεί»: «Να ανακαλέσετε όλα όσα είπατε ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μετάβαση προς τη δημοκρατική νομιμότητα. Δεν θα μας δώσετε εσείς πιστοποιητικά δημοκρατικής νομιμότητας (…). Αν ο υπουργός δεν ανακαλέσει απαιτούμε την παραίτησή του. Δεν μπορεί να παραμένει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκείνος που χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση την τρομοκρατία». Επιπλέον, κατηγόρησε τον υπουργό ότι «παίζει το ρόλο προβοκάτορα εναντίον του δικαστικού σώματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Απαντώντας ο κ. Δένδιας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως παρερμηνεύει τα λεγόμενά του, ενώ για τα σχόλια του κ. Λαφαζάνη είπε ότι «στερούνται λογικού συνειρμού». Προέτρεψε μάλιστα τους βουλευτές του πολιτικού σχηματισμού να ακολουθήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία για πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του, εφόσον κρίνουν ότι δεν ασκεί σωστά το έργο του.

Παράλληλα, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του προσήψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περί προβοκατόρικου ρόλου έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των δικαστών, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε σε συνέντευξή του, χαρακτηρίζοντας «εθελοτυφλία τη στάση ελάχιστων δικαστών απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας. Μάλιστα διάβασε ανακοινώσεις και σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ με «οξείς και απρεπείς χαρακτηρισμούς» που, όπως είπε, ουδεμία σχέση έχουν με τη δική του έκφραση περί «εθελοτυφλίας».

Η αντιπαράθεση έγινε ακόμη πιο έντονη όταν ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Δένδια ότι δεν δέχτηκε να δει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη, ο οποίο του του ζήτησε ραντεβού. «Όποιος λέει ότι θα ευχόμαστε να έχουμε την τύχη του Καντάφι, δεν θα έχει από εμένα σημείο προσωπικής επαφής. Θα δεχτώ να δω τον κ. Παναγούλη όταν ζητήσει συγγνώμη για τη διατύπωσή του τότε» είπε ο υπουργός, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ίδιου του κ. Παναγούλη: «Δεν θα σχολιάσω τα όσα λέει ένας υπουργός που δεν θα έκανε ούτε για αγροφύλακας στους Οθωνούς».

Τελικά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ενώ είχαν προηγηθεί έντονες αντεγκλήσεις με προσωπικές αναφορές ανάμεσα στους βουλευτές Στάθη Παναγούλη και Ανδρέα Ψυχάρη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται μεταξύ άλλων πως οι βουλευτές του πολιτικού σχηματισμού αποχώρησαν διότι ο κ. Δένδιας «όχι μόνο δεν ανασκέυασε τις δηλώσεις του, αλλά πυροδότησε περαιτέρω την πολιτική αντιπαράθεση».

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση «με δικαιολογίες τελείως έωλες» του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι η δική του προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο των κομμάτων του συνταγματικού τόξου απέναντι στη τρομοκρατία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα εσωτερικά, πριν διατυπώνει κατηγορίες όπως αυτές» είπε, σημειώνοντας ότι τον λύπησε η υιοθέτηση εκ μέρους του κ. Λαφαζάνη της αντίληψης στελέχους του κόμματός του ότι ο νόμος του Λιντς είναι κάτι λογικό.

Στο θέμα παρενέβη λίγο αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με μια σκληρή δήλωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δεχθεί επιθέσεις και από τα δύο πολιτικά άκρα. Είναι επομένως βέβαιο ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Όσο για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ας σταματήσει πρώτα τους βουλευτές του να απειλούν με λυντσάρισμα πολιτικούς αντιπάλους και μετά να μιλήσει για δημοκρατικές διαδικασίες».

Χθες, η αναφορά του κ. Δένδια  περί «μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ στη νομιμότητα» - σε μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις του στο Mega για τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις- πυροδότησε την έντονη αντίδραση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση, ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από εκπομπή του καναλιού στην οποία ήταν προσκεκλημένος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής Δ. Στρατούλης σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, καταλόγισε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης «ακροδεξιά εμφυλιοπολεμική ρητορεία» κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Για απροσχημάτιστη επίθεση του κ. Δένδια κατά δικαστικών που υποσκάπτει τη διάκριση των εξουσιών και τη λειτουργία του πολιτεύματος, έκανε λόγο νωρίτερα από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας τις επικριτικές δηλώσεις του κ. Δένδια κατά μερίδας δικαστικών με αφορμή την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς».

«Οι δικαστές λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους. Αλίμονο για τη Δημοκρατία αν η Δικαιοσύνη λειτουργεί κατά τις επιθυμίες, τις υποδείξεις και τις ορέξεις κάθε κυβέρνησης», παρατήρησε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για  να συμπληρώσει στον ίδιο τόνο: «Όταν κυβερνητικά στελέχη επιτίθενται απροσχημάτιστα εναντίον δικαστικών λειτουργών, υποσκάπτουν τη διάκριση των εξουσιών και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».

Αποστάσεις πήρε ο Αντ. Ρουπακιώτης

Τις δηλώσεις του κ. Δένδια για τους δικαστές κλήθηκε να σχολιάσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84, πήρε αποστάσεις: «Πιστεύω ότι οι δηλώσεις του κ. Δένδια δεν προσωποποιούνταν σε κανέναν δικαστή. Άρα δεν μπορώ και δεν έχω κανένα λόγο να υπερασπιστώ συγκεκριμένους δικαστές. Έκανε μια γενική αναφορά (και) δεν επιθυμώ να την σχολιάσω. Μπορώ, όμως, να πω ότι ο δικαστής -που θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Δένδιας δεν τον εννοούσε - ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση των δύο οι οποίοι κρίθηκαν μη προφυλακιστέοι, έχει κατηγορηθεί άλλες φορές ότι με τον πιο εύκολο τρόπο αποφασίζει να κρίνει ότι πρέπει προσωρινώς να κρατούνται, να προφυλακίζονται πολίτες για τις πράξεις αυτές περί τρομοκρατίας. Ο κ. Δένδιας έχει μια ειδική ευαισθησία για το χώρο - δεν επιθυμώ να σχολιάσω αυτά που πιστεύει». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «θα παρακαλέσω να μην το κάνει άλλο μέλος της κυβέρνησης».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλου, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ: «Δεν πρέπει η μία εξουσία να μπλέκει στα πόδια της άλλης. Είναι καλύτερο, για να λειτουργούν και πιο σωστά, να υπάρχει η περίφημη διάκριση των εξουσιών, η ανεξαρτησία όλων των εξουσιών. Ο κ. Δένδιας θεωρεί ότι έτσι έπρεπε να κάνει με τους δικαστές, είναι δικαίωμά του, δεν θέλω να το σχολιάσω».

Χρυσή Αυγή: Παίζει θέατρο ο υπουργός

«Δυστυχώς φτάσαμε στο έσχατο σημείο η Δικαιοσύνη να αφήνει ελεύθερους ανθρώπους που εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας», σχολίασε η Χρυσή Αυγή για τις επικρίσεις Δένδια κατά δικαστικών. Παράλληλα, όμως, κατηγόρησε τον υπουργό ότι παίζει θέατρο, καθώς όπως σημειώνει, η κυβέρνηση είναι που έχει επιλέξει - με πολιτικά κριτήρια - τους ανώτατους δικαστικούς και την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. «Ας τους πάψουν αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», καταλήγει στη σχετική ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή