Γαλλία: Στόχος η πλήρης ανακατάληψη του Μαλί

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013 21:53
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό, οι χερσαίες δυνάμεις δεν έχουν ανακαταλάβει ακόμη το Ντιαμπαλί όμως σημείωσε ότι αναμένει «θετικές ειδήσεις» από το μέτωπο αυτό εντός των επόμενων ωρών.

A- A A+

Στόχος των γαλλικών δυνάμεων στο Μαλί είναι η πλήρης ανακατάληψη της χώρας, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Την ίδια ώρα οι ισλαμιστές της οργάνωσης Ανσάρ Ντιν υποστηρίζουν ότι σκότωσαν 60 στρατιώτες των δυνάμεων του Μαλί και ότι κατέρριψαν δύο γαλλικά ελικόπτερα.

REUTERS

 Οπως έκανε γνωστό ο Λε Ντριάν, οι γαλλικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τις τελευταίες ημέρες αεροπορικές επιθέσεις στο Τιμπουκτού και το Γκάο και θα συνεχίσουν να χτυπούν τα κέντρα διοίκησης των ισλαμιστών μαχητών. «Η αεροπορία πλήττει προπύργια των τρομοκρατών. Αυτό συμβαίνει στην περιοχή του Γκάο και του Τιμπουκτού και θα συνεχιστεί», ανακοίνωσε.

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό, οι χερσαίες δυνάμεις δεν έχουν ανακαταλάβει ακόμη το Ντιαμπαλί όμως σημείωσε ότι αναμένει «θετικές ειδήσεις» από το μέτωπο αυτό εντός των επόμενων ωρών.

Τελικός στόχος της γαλλικής επέμβασης, όπως υπογράμμισε, «είναι η πλήρης ανακατάληψη» του Μαλί και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε θύλακες αντίστασης» στο βορρά της αφρικανικής χώρας.

Από την πλευρά της, η ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρ Ντιν ανακοίνωσε ότι άνδρες της σκότωσαν 60 στρατιώτες του Μαλί και κατέρριψαν δύο γαλλικά ελικόπτερα στις μάχες που διεξάγονται το τελευταίο δεκαήμερο.

«Από τις 10 Ιανουαρίου οι μουτζαχεντίν μας σκότωσαν 60 στρατιώτες, τραυμάτισαν δεκάδες άλλους, κατέρριψαν δύο γαλλικά ελικόπτερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Alakhbar.

Η οργάνωση, επικεφαλής της οποίας είναι ένας πρώην αντάρτης Τουαρέγκ του Μαλί, ο Ιγιάντ Αγκ Γάλι, παραδέχτηκε πάντως ότι έχασε οκτώ άνδρες της στις μάχες στο Κόνα και στο Ντιαμπαλί, μια πόλη 400 χιλιόμετρα βορείως του Μπαμακό, η οποία καταλήφθηκε αιφνιδιαστικά από τους ισλαμιστές στις 14 Ιανουαρίου.

Οι αρχές του Μαλί έχουν ανακοινώσει ότι 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν και περίπου 60 τραυματίστηκαν στις μάχες του Κόνα.

Η κατάρριψη των δύο γαλλικών ελικοπτέρων, τύπου Gazelle, έχει αναφερθεί σε πολλές ιστοσελίδες στη Γαλλία, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από την κυβέρνηση Ολάντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή