Ορκίστηκε ο πρόεδρος Ομπάμα

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013 19:41
REUTERS/BRENDAN SMIALOWSKI

Στη Γαλάζια Αίθουσα του Λευκού Οίκου, ενώπιον του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, ο Ομπάμα επανέλαβε τον όρκο που είχε δώσει και το 2009.

A- A A+

Σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε σε στενό κύκλο στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε για τη δεύτερη τετραετή θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ. Η δημόσια τελετή ορκωμοσίας θα γίνει τη Δευτέρα  σε ειδική εξέδρα μπροστά στο Καπιτώλιο.

Στη Γαλάζια Αίθουσα του Λευκού Οίκου, ενώπιον του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, και παρουσία της συζύγου του, Μισέλ, των θυγατέρων τους, Σάσα και Μάλια, μελών της οικογένειάς του και στενών του συνεργατών, ο Ομπάμα επανέλαβε τον όρκο που είχε δώσει και το 2009, όταν έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βάζοντας το ένα χέρι πάνω στην οικογενειακή Βίβλο, την οποία κρατούσε η σύζυγός του, ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε ότι «θα εκπληρώσει πιστά τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ» και ότι «θα διαφυλάξει, θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα».

REUTERS

Προηγήθηκε η τελετή ορκωμοσίας του αντιπροέδρου Μπάιντεν στην επίσημη κατοικία του, στην Ουάσιγκτον, από τη δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Σόνια Σοτομαγιόρ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν παρέστησαν σε σύντομη τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο 'Αρλινγκτον, όπου κατέθεσαν στεφάνι.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της χώρας ορκίζονται στις 20 Ιανουαρίου. 

Όπως προαναφέρθηκε, δεδομένου ότι φέτος η 20η Ιανουαρίου είναι Κυριακή, η επίσημη 57η τελετή θα γίνει τη Δευτέρα μπροστά στο Καπιτώλιο, όπως επίσης η καθιερωμένη παρέλαση και άλλες εκδηλώσεις για την έναρξη της νέας θητείας Ομπάμα. Μέχρι σήμερα, έξι φορές στην ιστορία του αμερικανικού έθνους είχε συμπέσει να είναι Κυριακή η 20η Ιανουαρίου.

REUTERS
Ορκίστηκε ο πρόεδρος Ομπάμα

 Η δημόσια τελετή ορκωμοσίας θα γίνει τη Δευτέρα  σε ειδική εξέδρα μπροστά στο Καπιτώλιο.

Αλλά και ο ίδιος ο Ομπάμα δεν είναι η πρώτη φορά που ορκίζεται δυο φορές. Πριν από τέσσερα χρόνια, στην αρχή της πρώτης του θητείας το 2009, ο Ομπάμα είχε ορκιστεί δύο φορές επειδή ο Τζον Ρόμπερτς, πρώτος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είχε μπερδέψει τα λόγια του όρκου που επαναλάμβανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος. Ο δικαστής Ρόμπερτς αναγκάστηκε να μεταβεί, αμέσως μετά, στο Λευκό Οίκο για να επαναληφθεί η διαδικασία, χωρίς λάθη αυτήν την φορά.

 Στην Προεδρική Επιτροπή Ορκωμοσίας συμπροεδρεύουν οι τέσσερις εν ζωή πρώην πρόεδροι της χώρας: Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερος), Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους (νεότερος), οι οποίοι αναμένεται να δώσουν το παρών στην τελετή ορκωμοσίας της Δευτέρας. Συμπρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων είναι η γνωστή ηθοποιός Έυα Λονγκόρια.

Τη Δευτέρα ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους στην εξέδρα μπροστά από το Καπιτώλια θα είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για να παρακολουθήσει ως βασικός εκπρόσωπος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, την ορκωμοσία Ομπάμα.

Μετά από πρόσκληση του προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν, ς θα συμμετάσχει, η οποία θα πραγματοποιηθεί τ

Την επομένη της ορκωμοσίας, Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα), έπειτα από πρόσκληση του αμερικανού προέδρου και του αντιπροέδρου Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος θα σμμετάσχει  στην Εθνική Ακολουθία Προσευχής στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον.  Η τελετή της Ακολουθίας αποτελεί παράδοση, η οποία καθιερώθηκε από την εποχή της ορκωμοσίας του πρώτου προέδρου Τζορτζ Ουάσιγκτον. 

Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του προέδρου και του αντιπροέδρου, όπου και θα αναπέμψει την ευχαριστήρια δέηση. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή