Αβυσσαλέος ίλιγγος στους εννέα κύκλους της κόλασης

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 12:16

Αφορμή για τη συγγραφή του «Inferno» υπήρξαν οι έρευνες που έκανε ο Νταν Μπράουν στη Φλωρεντία, αρκετά χρόνια μετά την πανεπιστημιακή του μελέτη πάνω στο έργο του ιταλού ποιητή Ντάντε Αλιγκέρι.

A- A A+

Κρύβοντας στα βάθη της τα πιο μυστήρια λογοτεχνήματα, μια αδηφάγα κόλαση τυλίγει με τις πύρινες γλώσσες της κάθε αμάρτημα, στήνοντας ένα εγκληματικό πάζλ πνευματικής αναζήτησης στο αμείλικτο καθαρτήριο.

Με πηγή έμπνευσης την «Κόλαση» από τη «Θεία κωμωδία» του Δάντη, ο δημοφιλής συγγραφέας του «Κώδικα Ντα Βίντσι», Νταν Μπράουν, επιστρέφει με το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο  «Inferno», το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Μάιο.

Αφορμή για τη συγγραφή του «Inferno» υπήρξαν οι έρευνες που έκανε ο Νταν Μπράουν στη Φλωρεντία, αρκετά χρόνια μετά την πανεπιστημιακή του μελέτη πάνω στο έργο του ιταλού ποιητή Ντάντε Αλιγκέρι. Σύμφωνα με την περιγραφή του Δάντη στην «Κόλαση», ο Άδης αποτελείται συνολικά από εννέα κύκλους, οι οποίοι στενεύουν διαδοχικά, καθώς κινείται κανείς κατηφορικά. Κάθε κύκλος  αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες αμαρτίες, ολοένα βαρύτερες για βαθύτερους κύκλους, καθώς και στις αντίστοιχες τιμωρίες που επιβάλλονται.

«Με αυτό το μυθιστόρημα καλώ τους αναγνώστες μου να κάνουν ένα ταξίδι στο βασίλειο του μυστηρίου, σε ένα τοπίο φτιαγμένο από κώδικες και σύμβολα και με κάτι πιο ενδιαφέρον από μερικά μυστικά περάσματα»,  δήλωσε σχετικά ο Νταν Μπράουν.

Ως κεντρικός ήρωας του Μπράουν, ο ερευνητής των μυστικών συμβόλων του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκντον, ζωντανεύει για άλλη μία φορά, μέσα από τις σελίδες του τέταρτου κατά σειρά μυθιστορήματος, με θέμα τις περιπέτειες του.

Ξετυλίγοντας μία ιστορία που διαδραματίζεται στην Ιταλία, το «Inferno» φέρνει τον Λάνγκντον σε έναν κόσμο, ο οποίος στο κέντρο του φιλοξενεί τα μακροβιότερα και πιο μυστήρια λογοτεχνικά αριστουργήματα της ιστορίας.

Ο τίτλος του βιβλίου αποκαλύφτηκε στους αναγνώστες σταδιακά, μέσα από τη συμμετοχή τους σε ένα διαδραστικό «παιχνίδι», που έγινε γνωστό από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.

Επιτυχία με έντονες αντιδράσεις

Ο Μπράουν υποστηρίζει στον διαδικτυακό του τόπο ότι τα βιβλία του δεν είναι αντιχριστιανικά, αν και ο ίδιος είναι σε ένα πνευματικό ταξίδι.

Γεννημένος το 1964, ο αμερικανός συγγραφέας Νταν Μπράουν ειδικεύεται στη μυθιστοριογραφία θρίλερ και είναι πιο γνωστός για το μυθιστόρημα «Κώδικας Ντα Bίντσι», το οποίο εκδόθηκε το 2003 και αργότερα έγινε ταινία, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, και ως το 2009, είχαν πουληθεί πάνω από 80 εκατομμύρια αντίτυπα.

Τα μυθιστορήματα του έχουν ως κύριο ήρωα τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον και χαρακτηρίζονται από θέματα κρυπτογραφίας, κλειδιών, συμβόλων, κωδίκων και θεωριών συνωμοσίας.

Η προσέγγιση των ιστορικών θεμάτων και του χριστιανισμού με τη θεωρία του επαναλαμβανόμενου μοτίβου έχει δημιουργήσει μία έντονη διαμάχη. Ο Μπράουν υποστηρίζει στον διαδικτυακό του τόπο ότι τα βιβλία του δεν είναι αντιχριστιανικά, αν και ο ίδιος είναι σε ένα πνευματικό ταξίδι. Για το βιβλίο του, «Κώδικας Ντα Βίντσι», λέει: «Είναι απλά μια ιστορία διασκέδασης, που προωθεί την πνευματική συζήτηση και τον διάλογο γύρω από αυτήν» και πιστεύει  ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν θετικός καταλύτης για την ενδοσκόπηση και την εξερεύνηση της πίστης μας.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης - [email protected] 

Προτεινόμενα για εσάς