Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες της χρονιάς που έφυγε, στον κλάδο των τροφίμων, υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τις σπατάλες και να λύσει ένα πρόβλημα που εκνευρίζει πολλούς στην κουζίνα: να βγάλει και την τελευταία σταγόνα κέτσαπ, μουστάρδας και άλλων παχύρρευστων υλικών που δεν ξεκολλάνε όσο κι αν χτυπήσετε το μπουκάλι.
Η ειδική επίστρωση, την οποία ανέπτυξαν ο Κρίπα Βαρανάσι και η ομάδα του από το MIT, προοριζόταν αρχικά για αντιψυκτικό ή αντιπηκτικό. Σύντομα όμως οι προσπάθειες στράφηκαν στα μπουκάλια τροφίμων.
Το LiquiGlide, όπως ονόμασαν την εφεύρεσή τους, είναι μια άοσμη, άγευστη, βρώσιμη, φυτική επίστρωση που λειτουργεί ως λιπαντικό, καθώς δεν επιτρέπει στα τρόφιμα να κολλάνε στο εσωτερικό ενός δοχείου. Το υλικό, το οποίο έχει ήδη λάβει την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά υλικά, όπως πλαστικό, μέταλλο, γυαλί ή σε κεραμικά υλικά.
Καλύπτοντας το εσωτερικό οποιουδήποτε μπουκαλιού με τη νέα επίστρωση, πάσης φύσεως σάλτσες –και όχι μόνο- γλιστρούν σαν να ήταν νερό, χωρίς να αφήνουν ίχνη. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, εκτός από τα προφανή οφέλη για όσους χρησιμοποιούν σάλτσες, η εφεύρεσή τους μπορεί να μειώσει σημαντικά τα αποφάγια που καταλήγουν στις χωματερές.
Για την ακρίβεια, υποστηρίζουν ότι, εάν κάθε μπουκάλι μαγιονέζας, κέτσαπ ή μουστάρδας καλυπτόταν με LiquiGlide, θα εξοικονομούνταν 1 εκατομμύριο τόνοι τροφίμων ετησίως. Επιπλέον, τα μεγάλα καπάκια που διασφαλίζουν την αποτελεσματική ροή αυτών των τροφίμων, δεν θα ήταν πλέον απαραίτητα, κάτι που θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση 25.000 τόνων πλαστικού το χρόνο, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.
Το Time και το Forbes συμπεριέλαβαν το LiquiGlide στις λίστες τους με τις καλύτερες εφευρέσεις του 2012. Ήδη αρκετές εταιρείες του κλάδου της εμφιάλωσης έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για την επίστρωση, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του MIT, ανάμεσα σε 200 και πλέον εφευρέσεις.