«Κερδίζει έδαφος» από τους ισλαμιστές ο στρατός του Μάλι

Έφθασαν ήδη στη χώρα οι πρώτοι στρατιώτες της αφρικανικής δύναμης επέμβασης
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 15:25
REUTERS/AFOLABI SOTUNDE

Νιγηριανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για το Μάλι. Τα πρώτα στρατεύματα της χώρας που μετέχουν στην διεθνή αφρικανική δύναμη, η οποία θα αναπτυχθεί στη χώρα, έχουν ήδη φτάσει στη Μπαμάκο.

A- A A+

Την πόλη Κόνα ανέκτησε ο στρατός του Μάλι μετά την υποχώρηση των ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

YOUTUBE

Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας αστικό κέντρο, το οποίο αποτελεί κεντρικό κόμβο μεταξύ βορρά και νότου της χώρας.

«Ανακτήσαμε τον απόλυτο έλεγχο της Κόνα, προκαλώντας βαριές απώλειες στον εχθρό», δήλωσε στο δίκτυο BBC αξιωματικός του στρατού του Μάλι.

Η γαλλική στρατιωτική επέμβαση, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, άρχισε με αφορμή την κατάληψη της Κόνα από τους συνδεόμενους με το δίκτυο της Αλ Κάιντα αντάρτες.

Την Πέμπτη, οι γαλλικές δυνάμεις βομβάρδισαν την Ντιαμπάλι, 350 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπαμάκο, πόλη η οποία καταλήφθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα από τους ισλαμιστές.

Στην Μπαμάκο σταθμεύουν ήδη 100 στρατιώτες της αφρικανικής δύναμης επέμβασης, οι οποίοι έφθασαν την Πέμπτη το βράδυ και προέρχονται από το Τόγκο και τη Νιγηρία.

REUTERS

Η δύναμη αναμένεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο, μαζί με τις δυνάμεις της Γαλλίας και του Μάλι, στην προσπάθεια ανακατάληψης του βόρειου τμήματος της χώρας από τους ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Θα την αποτελούν στρατιώτες των χωρών της οικονομικής κοινότητας της δυτικής Αφρικής ECOWAS και θα φθάσει σε δυναμικό τους 3.300 στρατιώτες, στα πλαίσια σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ.

Η Γαλλία έχει ανακοινώσει από την Πέμπτη ότι αυξάνει τη δύναμή της στους 1.400 άνδρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται διπλωμάτες του ΟΗΕ και της Γαλλίας, οι πρώτες εκτιμήσεις από τις μάχες των γαλλικών δυνάμεων με τους ισλαμιστές δείχνουν ότι οι αντάρτες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι απ’ όσο αναμενόταν αρχικά.

Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές, καθώς και αντάρτες της φυλής Τουαρέγκ, είχαν εκμεταλλευθεί το χάος το οποίο είχε ακολουθήσει μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα και απέκοψαν τον βορρά τον Απρίλιο του 2012.

Γρήγορα ωστόσο οι ισλαμιστές υπερφαλάγγισαν τους κοσμικούς Τουαρέγκ και ανέλαβαν τον έλεγχο των βασικών αστικών κέντρων.

Φόβοι για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση

REUTERS

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν φόβους για τη δημιουργία προσφυγικού κύματος έως και 700.000 ανθρώπων λόγω των μαχών.

Ήδη 150.000 πολίτες του Μάλι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, ενώ ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει και τις 400.000.

Οι χώρες στις οποίες έχουν ήδη καταφύγει οι κάτοικοι του Μάλι περιλαμβάνουν τη Μαυριτανία, το Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο και την Αλγερία. Ο αριθμός των εσωτερικών μεταναστών έχει ξεπεράσει τις 229.000.

Σύμφωνα με την Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πολλοί εξ αυτών έχουν γίνει μάρτυρες εκτελέσεων και ακρωτηριασμών, ενώ έχουν πέσει και θύματα εκβιασμών και προσπάθειας εξαγοράς για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών.

Υπάρχουν επίσης πολλές μαρτυρίες για την ύπαρξη ανηλίκων στις τάξεις των ισλαμιστών ανταρτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή