Η κρίση ομηρίας σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία δεν έχει λήξει ακόμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, τη στιγμή που η τύχη πολλών από τους υπαλλήλους τους οποίους κρατούν ομήρους οι ισλαμιστές αντάρτες παραμένει άγνωστη.
«Το τρομοκρατικό συμβάν εξελίσσεται» και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει νέας συνεδρίασης υπουργών και αξιωματούχων ασφαλείας για τη διαχείριση της κρίσης σήμερα στο Λονδίνο, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις.
Στρατιωτικές δυνάμεις της Αλγερίας πραγματοποίησαν χθες επιχείρηση με στρατεύματα και ελικόπτερα εναντίον της ομάδας των ένοπλων ισλαμιστών που έχει συλλάβει δεκάδες ομήρους στη μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αλγερίας μετέδωσαν ότι τέσσερις όμηροι και αρκετοί αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ισλαμιστών που επικαλείται το μαυριτανικό πρακτορείο ΑΝΙ , 34 όμηροι και 15 ένοπλοι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση. Αλγερινή πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι 30 όμηροι και 11 αντάρτες σκοτώθηκαν.
Οι ένοπλοι ισχυρίζονταν αρχικά ότι κρατούσαν 41 ξένους ομήρους, εκ των οποίων τουλάχιστον τέσσερις απελευθερώθηκαν. Σύμφωνα με το πρακτορείο APS, 600 Αλγερινοί επίσης απελευθερώθηκαν.
«Πρέπει να περιμένουμε δυσάρεστα νέα»
Πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατάσταση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου παραμένει ρευστή και ότι η αλγερινή κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει το Λονδίνο ότι το συμβάν έχει λήξει.
Βρετανοί πολίτες συγκαταλέγονται μεταξύ των ομήρων που συνελήφθησαν μετά την επίθεση ισλαμιστών ενόπλων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας.
«Οπως έχουν πει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, καθ΄όσον γνωρίζουμε από τις πληροφορίες που ανακοινώθηκαν από την αλγερινή κυβέρνηση, ένας Βρετανός έχει σκοτωθεί. Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε σε αυτό το στάδιο περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι πρέπει να περιμένουμε δυσέραστα νέα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις.
Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς είπε ότι δύο γάλλοι που κρατούνταν όμηροι επέστρεψαν και είναι σώοι και αβλαβείς, δύο άλλοι αγνοούνται, ενώ απέφυγε να κρίνει τις αλγερινές αρχές για την επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών.
«Δεν γνωρίζουμε αν η επιχείρηση τελείωσε. Είμαι ιδιαίτερα συγκρατημένος στην ανάλυση της κατάστασης», είπε.
Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Αλγερίας στο Τόκιο Σιντ Αλι Κετραντζέ κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας για το θέμα των ομήρων, ενώ ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε διέκοψε την περιοδεία του στην Ασία, εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών για την τύχη των Ιαπώνων που κρατούνταν όμηροι στην Αλγερία. Δεκατέσσερις ιάπωνες εργαζόμενοι στην εταιρία JGC αγνοούνται, μετά την επιχείρηση του αλγερινού στρατού.
REUTERS
Αντίποινα
Η ομάδα των ενόπλων ισλαμιστών φέρεται να τελεί υπό την καθοδήγηση του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, βετεράνου μαχητή της ισλαμικής τζιχάντ και πρώην υψηλόβαθμου διοικητή της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ.
Οι ένοπλοι ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν την ομηρία ως αντίποινα για τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι.
Ο αλγερινός υπουργός Επικοινωνιών Μοχάντ Σαΐντ Ουμπελάιντ δήλωσε ότι οι αντάρτες είχαν σκοπό να «αποσταθεροποιήσουν την Αλγερία, να την παρασύρουν στη σύγκρουση στη Μάλι και να βλάψουν τις υποδομές φυσικού αερίου».
Τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, οι οποίες βρίσκονται 60 χιλιόμετρα από τα αλγερινά σύνορα με τη Λιβύη, διαχειρίζεται κοινοπραξία της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Αλγερίας, Sonatrach, της βρετανικής BP και τη νορβηγικής Statoil.