Νεκροί και τραυματίες μεταξύ των ομήρων στην Αλγερία

Επιχείρηση απελευθέρωσής τους από τον αλγερινό στρατό
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 15:33
REUTERS/HANDOUT

Σύμφωνα με τις αλγερινές αρχές, η ομάδα των απαγωγέων βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, βετεράνου μαχητή της ισλαμικής τζιχάντ.

A- A A+

Η επιχείρηση του αλγερινού στρατού στη μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου στην ανατολική Αλγερία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι την Τετάρτη από ισλαμιστές απαγωγείς, έλαβε τέλος, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αλγερίας APS λίγο πριν τις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Νωρίτερα, ο αλγερινός υπουργός Επικοινωνιών Μοχάμεντ Σαΐντ είχε δηλώσει ότι η επιχείρηση συνεχιζόταν.

Πολλοί από τους ισλαμιστές απαγωγείς είναι νεκροί και η επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, είχε υπογραμμίσει ο αλγερινός υπουργός.

Ο Σαΐντ πρόσθεσε ότι πολλοί όμηροι απελευθερώθηκαν, παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ανάμεσά τους «μερικοί νεκροί και τραυματίες».

Προς το παρόν, ωστόσο, η κυβέρνηση της Αλγερίας δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή απολογισμό του αριθμού και της ταυτότητας των θυμάτων.

Τους 25 φθάνουν οι όμηροι οι οποίοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν και τους έξι εκείνοι οι οποίοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με άλλους αλγερινούς αξιωματούχους, στη μονάδα φυσικού αερίου της Ιν Αμένας, κοντά στα σύνορα Αλγερίας - Λιβύης.

Τρεις ακόμη όμηροι απελευθερώθηκαν από το στρατό στη συνέχεια, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι αναφορές για την απώλεια ζωών ομήρων δημιούργησαν κλίμα ανησυχίας σε κυβερνήσεις χωρών της Δύσης, πολίτες των οποίων βρίσκονται ανάμεσα στους ομήρους.

Σύμφωνα με άλλη πηγή την οποία επίσης επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έξι αλλοδαποί όμηροι και οκτώ από τους ισλαμιστές απαγωγείς έχασαν τη ζωή τους όταν ο αλγερινός στρατός άνοιξε πυρ κατά οχήματος το οποίο χρησιμοποιούσαν για τη μετακίνησή τους εντός των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Άλλοι 40 Αλγερινοί και τρεις αλλοδαποί απελευθερώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από το στρατό, στην εξέλιξη της επιχείρησης την Πέμπτη το βράδυ.

Αξιωματούχος των αλγερινών αρχών ασφαλείας είχε δηλώσει νωρίτερα ανωνύμως ότι 25 αλλοδαποί όμηροι είχαν αποδράσει.

Το μαυριτανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANI, το οποίο βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους απαγωγείς, μετέδωσε ότι επτά όμηροι κρατούνται ακόμη από τους ισλαμιστές του «Τάγματος του Αίματος»: δύο Αμερικανοί, τρεις Βέλγοι, ένας Ιάπωνας και ένας Βρετανός.

Σύμφωνα με μαρτυρία ενός εκ των απαγωγέων στο πρακτορείο, οι δυνάμεις του αλγερινού στρατού προσπαθούσαν να ανοίξουν με τη βία δρόμο για να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας APS μετέδωσε ότι τουλάχιστον οι μισοί εκ των αλλοδαπών ομήρων έχουν απελευθερωθεί, ενώ περίπου 600 αλγερινοί εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις κατάφεραν να εγκαταλείψουν το χώρο.

Το ANI και το δίκτυο Al Jazeera, το οποίο εκπέμπει από το Κατάρ, μετέδωσαν ότι 34 από τους ομήρους και 15 από τους απαγωγείς έχασαν τη ζωή τους όταν ελικόπτερο του στρατού επιτέθηκε σε όχημα στο οποίο επέβαιναν.

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμές από τοπικές πηγές.

Την Πέμπτη το βράδυ, το ANI ανακοίνωσε ότι έχασε πλέον κάθε επαφή με τους ισλαμιστές απαγωγείς.

Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία, των οποίων οι πετρελαϊκές εταιρείες BP και Statoil αντίστοιχα διαχειρίζονται τη μονάδα μαζί με την αλγερινή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για την εν εξελίξει επιχείρηση του αλγερινού στρατού.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αλγερινό ομόλογό του, στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι Βρετανοί δεν ενημερώθηκαν πριν την έναρξη της επιχείρησης, αλλά κατά την διάρκειά της.

Στο μεταξύ, ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε νωρίτερα την απόλυτη εμπιστοσύνη της Γαλλίας στην αλγερινή κυβέρνηση για την επίλυση της κρίσης.

Ζητούν τον τερματισμό της επέμβασης στο Μάλι

REUTERS
Ξένοι όμηροι ανταρτών στην Αλγερία

Επίθεση σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία πραγματοποίησαν ένοπλοι ισλαμιστές την Τετάρτη. Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι απήγαγαν 41 αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων επτά Αμερικανούς, σε αντίποινα για τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι και τη απόφαση της Αλγερίας να επιτρέψει στη Γαλλία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της.

Οι απαγωγείς έχουν καταλάβει τις εγκαταστάσεις στο Άιν Αμένας από χθες, αφού επιτέθηκαν εναντίον λεωφορείου που μετέφερε εργαζομένους και σκότωσαν έναν Βρετανό και έναν Αλγερινό.

Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι κρατούν 41 ομήρους, ωστόσο οι αλγερινές αρχές κάνουν λόγο για 20. Ανάμεσά τους φέρονται να βρίσκονται αμερικανοί, βρετανοί, ιάπωνες, γάλλοι και νορβηγοί υπήκοοι. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν και Γάλλοι μεταξύ των ομήρων.

Ένας όμηρος o οποίος δεν κατονομάσθηκε δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο France 24 ότι οι απαγωγείς έχουν αναγκάσει ορισμένους από τους ομήρους να φορούν ζώνες με εκρηκτικά. Είπε ακόμα πως οι απαγωγείς είναι βαριά οπλισμένοι και απειλούν να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου αν ο αλγερινός στρατός επέμβει για να απελευθερώσει του ομήρους.

Οι ένοπλοι ζητούν τον τερματισμό των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μάλι, όπως μετέδιδε το μαυριτανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλγερίας, Ντάχο Όουλντ Καμπίλα, η ομάδα των ισλαμιστών βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, βετεράνου μαχητή της ισλαμικής τζιχάντ στη ευρύτερη περιοχή της Σαχάρας.

Ο Καμπίλα υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να απαντήσει στα αιτήματά τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή