Mάλι: Συνεχίζεται η επιχείρηση στο Ντιαμπαλί

Με εκπαιδευτική αποστολή θα συνδράμει η Ε.Ε.
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 13:55
REUTERS/JOE PENNEY

Γαλλικά ελικόπτερα φθάνουν στην αεροπορική βάση της Μπαμακό. Τα γαλλικά στρατεύματα πραγματοποίησαν την Τετάρτη την πρώτη χερσαία επίθεση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι, σε συνέχεια των εξαήμερων αεροπορικών επιδρομών.

A- A A+

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι 1.400 Γάλλοι στρατιωτικοί δρουν πλέον στο Μάλι και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση στην πόλη Ντιαμπαλί συνεχίζεται.

«Έγιναν μάχες χθες (Τετάρτη), χερσαίες και με τη συμμετοχή αεροσκαφών», οι οποίες «συνεχίζονται», είπε.

Ο Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στο Βερολίνο για να συζητήσει για την κατάσταση στο Μάλι με τον γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ.

REUTERS
Η επιχείρηση στο Μάλι «θα έχει διάρκεια»

«Βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι μάχες συνεχίζονται και θα κρατήσουν για πολύ ακόμα. Ας είμαστε ειλικρινείς, ο στόχος μας είναι να διασφαλιστεί ότι το Μάλι θα ανακτήσει την ακεραιότητα των εδαφών της», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν-Υβ Ντριάν.

Ο γαλλικός στρατός ενίσχυσε τις χερσαίες δυνάμεις στο Μάλι με την αποστολή πρόσθετων μονάδων και επιθετικών ελικοπτέρων, δήλωσε νωρίτερα ο συνταγματάρχης Τιερί Μπουρκάρ, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Γαλλίας.

Οι γάλλοι στρατιώτες «συνεχίζουν να φτάνουν στο πεδίο, μαζί με ελικόπτερα», είπε ο Μπουρκάρ. Οι ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας ήταν από τις πρώτες που ανέλαβαν δράση, και επιχειρούν με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων, ο αριθμός των οποίος δεν αποκαλύπτεται. Άνδρες, υλικό και εφόδια μεταφέρονται στο Μάλι με τη συμβολή μεταγωγικών αεροσκαφών C17 και C130 που έχουν διαθέσει η πολεμική αεροπορία της Βρετανίας, της Δανίας και του Βελγίου.

Σταδιακά οι γαλλικές δυνάμεις αναμένεται να φτάσουν τους 2.500 άνδρες.

Σήμερα, ένα πρώτο απόσπασμα των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ, το οποίο θα αποτελέσει μέρος της μελλοντικής αφρικανικής πολυεθνικής δύναμης, η οποία θα δρα στο Μάλι, αναχώρησε από την Ντζαμένα με τρία αεροσκάφη. Πρόκειται για μια δύναμη διακοσίων ανδρών από τις ειδικές δυνάμεις του Τσαντ επί του συνόλου των 2.000 ανδρών που έχει υποσχεθεί να στείλει η χώρα. Άλλοι 200 αναμένεται να φτάσουν σήμερα από τη Νιγηρία.

Ευρωπαϊκή αποστολή εκπαίδευσης

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. συμφώνησαν σήμερα να στείλουν περίπου 200 εκπαιδευτές και προσωπικό ασφαλείας για να εκπαιδεύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μάλι, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα σνημέρωσης επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Ανώτεροι διπλωμάτες από τις 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε. αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εκπαιδευτική αποστολή, η οποία ήδη σχεδιαζόταν τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Αμυνας, κατόπιν αιτήματος της Ε.Ε., η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει στην ευρωπαϊκή αποστολή τρεις αξιωματικούς του στρατού ξηράς οι οποίοι θα συνδράμουν στην εκπαίδευση των δυνάμεων των αφρικανικών χωρών.

«Η Ευρώπη έστειλε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο Μάλι, το οποίο απειλείται από τον εξτρεμισμό, από τον θρησκευτικό φανατισμό και τις ακρότητες. Σταθήκαμε στο πλευρό της Γαλλίας που πρωτοστατεί σε αυτή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατόν τέλος σ’ αυτό το δράμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή