Συμφωνία στη Βουλή για τέσσερις κάλπες

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 11:34
ICON PRESS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τέσσερις κάλπες -μία για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο- συμφώνησαν όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.

A- A A+

Στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τέσσερις κάλπες - μία για κάθε εγκαλούμενο πρόσωπο- συμφώνησαν όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Την ικανοποίηση του προεδρείου της Βουλής για το γεγονός ότι υπήρξε ομοφωνία εξέφρασε ο κ. Μεϊμαράκης.

Όπως είπε επί της διαδικασίας, συμφωνήθηκε ομόφωνα η διεξαγωγή ταυτόχρονης μυστικής ψηφοφορίας, με μία ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, με τέσσερις κάλπες και τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα της κάθε πρότασης, όπως επίσης και λευκά ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε ότι κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια θα τοποθετηθεί για 30 λεπτά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Υπόμνημα έστειλε στη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Aπαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συγκάλυψη και εξευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών με την αρχική προταση για επτά κάλπες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες. «Σήμερα πρέπει να αναδείξουμε τη σκευωρία να πάει ο καθένας στον πάγκο του. Τέσσερις κάλπες μία ανά πρόσωπο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Να ψηφίσουν λοιπόν σε μια κάλπη ανά πρόσωπο. Δεν θα μου στερήσουν όμως εμένα ή του Γιώργου Παπανδρέου το δικαίωμα, να ψηφίσουμε εκεί που πρέπει να ψηφίσουμε, λέγοντας μία κάλπη ένα ψηφοδέλτιο», απάντησε στη σχετική πρόταση που διατύπωσε προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης  (σ.σ. μία ψηφοφορία, με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με τα τέσσερα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα και δίπλα τις κατηγορίες).  

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μετά την πρόταση του προέδρου ΠΑΣΟΚ για μία κάλπη ανά πρόσωπο αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια να μπουν οι επτά κάλπες και τρεις ψηφοφορίες για να καταργηθεί η μυστικότητα  της ψήφου, ανήκει μόνο στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ελέγξει την ψήφο των βουλευτών της Ν.Δ., παρατήρησε σε έντονο ύφος ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συμφωνούν με την πρόταση του κ. Βενιζέλου. 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή διήμερης συζήτησης, αίτημα το οποίο έθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Χρήστος Παππάς που ανακοίνωσε τη συμφωνία της Χρυσής Αυγής με τις τέσσερις κάλπες. Συμφωνούμε απολύτως να υπάρξουν τέσσερις κάλπες για τα τέσσερα πρόσωπα, αλλά για να διασφαλιστεί η μυστικότητα πρέπει ο κάθε βουλευτής με ένα ψηφοδέλτιο να ψηφίσει σε κάθε κάλπη και όχι κάποιος βουλευτής να προσέρχεται σε όποια κάλπη θέλει, διευκρίνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.

«Το προεδρείο της Βουλής όμως δεν μπορεί να κάνει τον παιδονόμο», του απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε πως ο κάθε βουλευτής έχει ευθύνη για τη στάση του.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Με την πρόταση να στηθούν τέσσερις κάλπες συμφώνησε και το ΚΚΕ. Τα περί σκευωρίας που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος μπορεί να τα θέσει στη διαδικασία της ουσιαστικής συζήτησης, δεν είναι θέμα διαδικαστικό, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας πως το ΚΚΕ το αφήνουν παγερά αδιάφορο οι αναφορές για σκευωρία.

«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι με όποια διαδικασία θα διαλευκανθούν τα πράγματα», ανέφερε και υπενθύμισε ότι  από το βήμα της Βουλής η Αλέκα  Παπαρήγα είχε επισημάνει τους κινδύνους για τη διαδικασία και την πορεία συγκάλυψης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Ναι» στην πρόταση για τέσσερις κάλπες είπε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, με στόχο όπως είπε, την αναζήτηση της αλήθειας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αποκλείσουμε, είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί στερεί το δικαίωμα ψήφου σε δύο από τα μέλη του κοινοβουλίου, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπανδρέου, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Όσο για το διαδικαστικό ζήτημα που ετέθη νωρίτερα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι πίσω του«κρύβεται η ένδεια ουσιαστικής επιχειρηματολογίας».

«Τέσσερις κάλπες; Τέσσερις. Για να προχωράμε και να τελειώνουμε», σημείωσε σε έντονο ύφος.

 Σε νέα παρέμβασή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για θεαματική εγκατάλειψη της πρότασης για τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και επτά κάλπες, προκαλώντας σχόλια αγανάκτησης από τα έδρανα της συμπολίτευσης.

«Ο κ. Βενιζέλος, εν μέσω λυσσώδους επίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθέτησε την πρόταση που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αποστούμε από την αρχική μας πρόταση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε «να εξασφαλιστεί πως ο κάθε βουλευτής, εφοδιασμένος και με λευκό ψηφοδέλτιο, θα περάσει και απ' τις τέσσερις κάλπες, ώστε να ακυρωθεί η δυνατότητα των αρχηγών να εμποδίσουν τους βουλευτές τους να ζυγώνουν τις κάλπες».

«Δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα της ψήφου. Ο κάθε συνάδελφος έχει προσωπική ευθύνη. Βεβαίως θα διανεμηθεί λευκό ψηφοδέλτιο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή