Ν. Αφρική: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι θανατώσεις ρινόκερων το 2012

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 11:50
EPA/ANDY RAIN

Ο ρινόκερως της Νοτίου Αφρικής.

A- A A+

Για τους ρινόκερους της Νοτίου Αφρικής, το 2012 ήταν μακράν το χειρότερο έτος στα χρονικά. Σύμφωνα με νέα έκθεση του WWF, λαθροθήρες σκότωσαν για τα κέρατά τους 668 ζώα, έναντι 448 το προηγούμενο έτος.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι ρινόκεροι θανατώθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, διάσημο προορισμό για σαφάρι, ο οποίος φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό μαύρων και λευκών ρινόκερων στη Νότιο Αφρική. Το 2011 στο πάρκο αυτό είχαν θανατωθεί 252 ζώα.

Τα στοιχεία προκαλούν αίσθηση, ιδιαίτερα εάν συγκριθούν με αυτά του 2007, όταν λαθροθήρες είχαν σκοτώσει μόνο 13 ρινόκερους σε ολόκληρη τη χώρα. Έκτοτε, η ζήτηση από ασιατικές χώρες, κυρίως την Κίνα και το Βιετνάμ έχει αυξηθεί κατακόρυφα εξαιτίας της πεποίθησης ότι η σκόνη από κέρατο ρινόκερου έχει θεραπευτικές ιδιότητες, παρότι κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται επιστημονικά.

Σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό υπουργείο περιβαλλοντικών υποθέσεων, από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν θανατωθεί άλλοι 5 ρινόκεροι. Στη χώρα ζουν περίπου 15.000 από τους 20.000 λευκούς ρινόκερους της Αφρικής, καθώς και 4.800 κρισίμως απειλούμενοι μαύροι ρινόκεροι.

Σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις που σχετίζονται με τη λαθροθηρία, το 2012 έφθασαν τις 267, από 165, τον προηγούμενο χρόνο.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ έχει αναπτυχθεί στρατιωτική δύναμη, η οποία υποστηρίζεται από κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Επιπλέον, μετά από την υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων, το 2012 εκδόθηκαν μόλις 90 άδειες κυνηγιού ρινόκερων, έναντι 222, το 2011. Πέρυσι υπεγράφη επίσης διμερής συμφωνία με το Βιετνάμ, με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Γραπτά μηνύματα κατά της λαθροθηρίας

Στην Κένυα, όπου την περασμένη εβδομάδα θανατώθηκε μία ολόκληρη οικογένεια 11 ελεφάντων, οι αρμόδιες αρχές ευελπιστούν ότι η εισαγωγή ενός νέου συστήματος θα συμβάλει στον περιορισμό της λαθροθηρίας ακόμη και κατά 90%.

Πρόκειται στην ουσία για ένα είδος «συναγερμού», το οποίο θα ειδοποιεί τους δασοφύλακες μέσω γραπτού μηνύματος στα κινητά τους κάθε φορά που ανιχνεύει ύποπτες κινήσεις, π.χ. την παραβίαση ενός φράχτη. Το μήνυμα θα κατευθύνει τους φύλακες στο σημείο, ενώ την ίδια ώρα θα αποστέλλονται ενισχύσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή