Το φορολογικό νομοσχέδιο περιέχει ουσιαστικές, αλλά και δίκαιες διατάξεις, ενώ αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα ζητήματα που έχουν σχέση με την φοροδιαφυγή, εκτίμησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η ΔΗΜΑΡ έχει επιμέρους επιφυλάξεις για κάποιες από τις διατάξεις του ν/σ, τις οποίες και θα αναδείξει κατά τη συζήτησή του στη Βουλή.
«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση θα προχωρήσει αποφασιστικά»
Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Δημήτρη Στεφάνου, βρέθηκαν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και ιδιαίτερα οι εκθέσεις αξιολόγησης των υπολοίπων υπουργείων, η διαδικασία αξιολόγησης των ικανοτήτων και της επάρκειας του προσωπικού, το σχέδιο κινητικότητας και οι ενέργειες για την πάταξη της γραφειοκρατίας.
Ειδική αναφορά έγινε στην απρόσκοπτη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου, στην οποία θα συμβάλλει ουσιαστικά και η ενεργοποίηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων του, τα οποία έχουν πλέον στην σύνθεσή τους εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας που εγγυούνται την αμεροληψία και την ανεξαρτησία της κρίσης των συμβουλίων.
Η Διοικητική Μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει αποφασιστικά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Κουβέλης και υποστήριξε ότι οι αξιολογήσεις δομών και ικανοτήτων, όπως και οι προωθούμενες συγχωνεύσεις, «υπηρετούν τον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότητα της δημόσια διοίκησης προς όφελος του ελληνικού λαού».
Τέλη Ιανουαρίου οι εκθέσεις αξιολόγησης για τα υπουργεία
Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενημέρωσε ότι όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης των δομών των υπουργείων θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.
«Με την στήριξή του Πρωθυπουργού και των κομμάτων της συγκυβέρνησης είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αταλάντευτα στην ριζική αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης και του κράτους γιατί αυτό είναι μια ανάγκη της κοινωνίας, η οποία μας το ζητάει επιτακτικά«, υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης και εκτίμησε πως αν γίνει κατανοητό πόσο σημαντική είναι η ανακατανομή του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με το σχέδιο της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων. Αυτό, όμως, σημείωσε, «δεν είναι θέμα μόνο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά εξαρτάται από την συνέργεια όλων των υπουργείων και την αποφασιστικότητα που θα επιδείξουμε».