Ολάντ: Έτοιμη να αναχαιτίσει τους ισλαμιστές του Μάλι η Γαλλία

Δηλώσεις Ολάντ
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 18:01
UPD:18:02

Οι δηλώσεις Ολάντ αποτελούν απάντηση σε έκκληση του προέδρου του Μάλι Ντιοκούντα Τραόρε για βοήθεια ώστε να αναχαιτισθεί μια νέα επίθεση από πλευράς ανταρτών.

A- A A+

Την ετοιμότητα της Γαλλίας να αναχαιτίσει το ισλαμιστικό αντάρτικο το οποίο ελέγχει το βόρειο Μάλι εάν αυτό προσπαθήσει να επεκταθεί προς νότο δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Γαλλία θα ανελάμβανε δράση μόνον έπειτα από έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δηλώσεις Ολάντ αποτελούν απάντηση σε έκκληση του προέδρου του Μάλι Ντιοκούντα Τραόρε για βοήθεια ώστε να αναχαιτισθεί μια νέα επίθεση από πλευράς ανταρτών.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καλέσει σε ταχεία ανάπτυξη διεθνούς δύναμης με αφρικανική σύνθεση και ηγεσία στο Μάλι.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη εγκρίνει την αποστολή 3.000 στρατιωτών, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την άφιξή τους στο Μάλι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Οι ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες οι οποίες κατέλυσαν τις αρχές και ανέλαβαν τον έλεγχο του βόρειου τμήματος του Μάλι διατηρούν δεσμούς και με το δίκτυο της Αλ Κάιντα .

Μέχρι στιγμής, έχουν εφαρμόσει στην περιοχή μια ιδιαίτερη αυστηρή παραλλαγή του ισλαμικού νόμου.

Ολάντ και Τραόρε αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με γαλλικές κυβερνητικές πηγές, μία ενδεχόμενη επέμβαση της χώρας στο Μάλι πιθανότατα θα είχε τον χαρακτήρα στοχευμένων αεροπορικών χτυπημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μάλι ήταν κομμάτι της γαλλικής αποικιακής αυτοκρατορίας μέχρι το 1960.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή