Οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι ανακατέλαβαν από τους ισλαμιστές την πόλη Κόνα στο κέντρο της χώρας, με τη βοήθεια των Γάλλων, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης και επιβεβαιώνουν κάτοικοι της περιοχής.
Το απόγευμα της Παρασκευής ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε γαλλικές δυνάμεις παρείχαν υποστήριξη στον στρατό του Μάλι «στις μάχες του με τρομοκρατικά στοιχεία».
Δήλωσε ότι η γαλλική δέσμευση έλαβε τη μορφή μιας «αεροπορικής επέμβασης», απαντώντας σε ερώτηση για το αν σημειώθηκαν «αεροπορικές επιδρομές».
Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την υποστήριξη του στρατού του Μάλι ενάντια στους ισλαμιστές αντάρτες θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.
«Η επιχείρηση αυτή, η οποία λαμβάνει χώρα εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, θα διαρκέσει όσο χρειαστεί», έγραψε σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό.
«Η εξέλιξη της κατάστασης δικαιολογεί την επίσπευση της εφαρμογής του ψηφίσματος 2085», πρόσθεσε αναφερόμενος σε ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και αφορά στην ανάπτυξη μιας στρατιωτικής δύναμης υπό την ηγεσία της Αφρικής.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν τον Σεπτέμβριο.
Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «συμμερίζεται τον σκοπό» της Γαλλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να βοηθήσουν τη Γαλλία στη στρατιωτική της αποστολή στο Μαλί εναντίον των ισλαμιστών, με «επιμελητειακή υποστήριξη» και με την παροχή πληροφοριών που θα γίνει με τη συνδρομή και μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Ο αμερικανικός στρατός μελετά την πιθανότητα να παράσχει πληροφορίες, ανεφοδιασμό εν πτήση και άλλη υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις», πρόσθεσε.
Γάλλοι αξιωματικοί, ομόλογοί τους των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών διεξάγουν εντατικές συνομιλίες για ένα σχέδιο δράσης στο Μάλι, είπε ο ίδιος αξιωματούχος υπενθυμίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός διαθέτει αεροπορικές βάσεις στην Ιταλία και την Ισπανία για τυχόν ανεφοδιασμό των γαλλικών αεροσκαφών.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Τόμας Μπόνι Γιάγι εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την απόφαση της Γαλλίας.
«Θα ήθελα πραγματικά, στο όνομα όλης της ηπείρου, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη Γαλλική Δημοκρατία, στον πρόεδρό της, στην κυβέρνησή της, προς το σύνολο του γαλλικού λαού, γιατί μπόρεσαν να εκτιμήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης που κυριαρχεί σήμερα στο Μάλι και στη ζώνη της Δυτικής Αφρικής», δήλωσε ο Μπόνι Γιάγι, που είναι επίσης πρόεδρος του Μπενίν.