WEF: H κλιματική αλλαγή ένας από τους τρεις βασικούς κινδύνους

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 16:34

A- A A+

Η παγκόσμια οικονομική κρίση δυσχεραίνει την αντιμετώπιση από την πλευρά των κυβερνήσεων της ενισχυόμενης απειλής που προέρχεται από την κλιματική αλλαγή, αυξάνοντας τον κίνδυνο μίας ταυτόχρονης οικονομικής και οικολογικής κατάρρευσης, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εν όψει της ετήσιας συνόδου, στο Νταβός της Ελβετίας.

Στην ετήσια έκθεσή του με τον ονομασία Παγκόσμιοι Κίνδυνοι, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) απευθύνει έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των τριών βασικών κινδύνων που εντοπίζει μία επιτροπή χιλίων ειδικών: τις σημαντικές ανισότητες στα εισοδήματα, τα χρέη των κυβερνήσεων και την κλιματική αλλαγή.

Μια μεγάλη ομάδα ειδικών ψηφίζει κάθε χρόνο ποιους θεωρεί τους βασικότερους κινδύνους παγκοσμίως για την επόμενη δεκαετία. Είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά που το διευρυνόμενο χάσμα στα εισοδήματα, οι χρόνιες δημοσιονομικές ανισορροπίες και η κλιματική αλλαγή θεωρούνται οι τρεις σημαντικότερες απειλές.

«Δεν υπάρχει η πολιτική ηγεσία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές».

Σύμφωνα με το βασικό συντάκτη της έκθεσης, Λι Χάουελ, το γεγονός ότι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που διαπιστώνονται στην έκθεση του 2013 είναι ίδιοι με αυτούς που είχαν εντοπιστεί πέρυσι, αντανακλά την αίσθηση ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής. «Υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν σημειώνουμε πρόοδο», είπε ο κ. Χάουελ. «Δεν υπάρχει η πολιτική ηγεσία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές».

Στην έκθεση επαινούνται οι προσπάθειες χωρών όπως η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Κίνα να τις αντιμετωπίσει, ωστόσο επισημαίνεται ότι η άμεση απειλή που προέρχεται από την οικονομική κρίση οδηγεί σε ολιγωρία ως προς την ανάληψης δράσης για το πιο μακροχρόνιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

«Οι συνεχιζόμενες δυσκολίες στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα φαίνεται ότι θα απορροφήσουν την προσοχή των ηγετών στο άμεσο μέλλον», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης. «Την ίδια ώρα, το περιβαλλοντικό σύστημα της Γης δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση. Μελλοντικά ταυτόχρονα σοκ και στα δύο συστήματα μπορεί να πυροδοτήσουν μία καταστροφική συγκυρία με δυνητικά μη αντιμετωπίσιμες επιπτώσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή