Γερμανία: Πάνω από τους στόχους η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 10:01
UPD:10:01

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, παρότι το 2012 εγκαταστάθηκαν περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα από κάθε άλλη χρονιά, το τελευταίο τετράμηνο σημειώθηκε κάμψη, καθώς διεκόπησαν οι επιδοτήσεις.

A- A A+

Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, στη Γερμανία, ξεπέρασε κατά πολύ τους στόχους της κυβέρνησης και για το 2012, όπως καταδεικνύουν νέα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (BSW). Η δημοσιοποίησή τους συμπίπτει με την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BSW, μέσα στο περασμένο έτος εγκαταστάθηκαν 1,3 εκατομμύρια φωτοβολταϊκά συστήματα. Έτσι, η ηλιακή ενέργεια έχει πλέον διεισδύσει σε 8 εκατομμύρια γερμανικά νοικοκυριά, μια αύξηση 45% σε σχέση με το 2011. Η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά 7,6 GW, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της ετήσιας αύξησης κατά 2,5 - 3,5GW που έχει θέσει το Βερολίνο.

«Η Γερμανία θερίζει τώρα τους καρπούς των προσπαθειών της στην ηλιακή τεχνολογία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Κάρστεν Κέρνιγκ. «Το μερίδιό της [ηλιακής ενέργειας] έχει τετραπλασιαστεί σε διάστημα μόλις τριών ετών. Την ίδια ώρα, η τιμή μιας νέας εγκατάστασης έχει μειωθεί κατά το ήμισυ».

Σύμφωνα πάντως με άλλα στοιχεία, του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, παρότι το 2012 εγκαταστάθηκαν περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα από κάθε άλλη χρονιά, το τελευταίο τετράμηνο σημειώθηκε κάμψη, καθώς διεκόπησαν οι επιδοτήσεις, προκειμένου να μην εκτιναχθεί περαιτέρω το κόστος για τους καταναλωτές.

Επιπλέον, από τις αρχές του έτους οι καταναλωτές θα δουν τα τιμολόγιά τους να αυξάνονται, λόγω της επιβολής νέου φόρου, της τάξεως των 3,6 - 5,3 ευρώ ανά κιλοβατώρα, που μεταφράζεται σε σχεδόν 200 ευρώ το χρόνο επιπλέον για κάθε νοικοκυριό. Στόχος των αυξήσεων είναι να καλυφθεί το κόστος της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετά από την απόφαση να τεθούν σταδιακά εκτός λειτουργίας οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή