Νταβούτογλου για ΑΟΖ: Να αποφεύγονται μονομερή βήματα

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 15:22
UPD:17:30

«Τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

A- A A+

«Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στα περί πρόθεσης της Ελλάδας να προβεί σε βήματα σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ.

«Τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων», συνέχισε ο Νταβούτογλου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση και πως «σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα». «Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί», κατέληξε.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό», πρόσθεσε ο Γιλντίζ.

Την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου τόσο για τις δηλώσεις Νταβούτογλου όσο και για αυτές του τούρκου υπουργού Ενέργειας αναμένουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

«Ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχει βαρύτητα και ουσία και να μην, απλά, χαϊδεύει αφτιά», σημειώνει ο Τέρενς Κουίκ και ειδικά για το σχόλιο του Νταβούτογλου παρατηρεί τα ακόλουθα: «Ο εκπρόσωπος της χώρας μέλους του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να διατηρεί τη λογική του casus belli, με θράσος χιλίων πιθήκων εννοεί να προκαλεί τη χώρα μας απέναντι σε πολιτικές της διπλωματίας που ασκούνται με ζεϊμπεκιές, με κουμπαριές και με "χαλαρές" δηλώσεις, για να μην... ενοχλούμε και πολύ».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή