Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο βοήθεια 87,5 δισ. δολ. για το Ιράκ

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2003 10:43

A- A A+

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε νωρίς την Παρασκευή με ευρεία πλειοψηφία την παροχή 87,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τα χρήματα θα διοχετευθούν τόσο για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στις δύο χώρες όσο και για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και κατά δεύτερο λόγο του Αφγανιστάν.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία περιγράφουν την εξέλιξη αυτή ως σημαντική πολιτική νίκη για τον πρόεδρο Τζ. Μπους.

Το Κογκρέσο με ψήφους 298-121 υπερψήφισε τις προτάσεις του Λευκού Οίκου, αγνοώντας σύσταση της Γερουσίας σύμφωνα με την οποία το 50% του ποσού των 18,6 δισ. δολαρίων που έχουν εγκριθεί για την ανοικοδόμηση του Ιράκ θα έπρεπε να δοθεί με μορφή δανείου.

Τα μέλη του Κογκρέσου αντιθέτως έδωσαν την πλήρη υποστήριξη τους στον αμερικανό πρόεδρο λίγο μετά την ομιλία του τελευταίου αργά το βράδυ της Πέμπτης στην οποία υποστήριξε ότι ενδεχόμενα νέα δάνεια για το Ιράκ θα επιβάρυναν το ήδη δυσβάσταχτο χρέος του και θα έθεταν σε κίνδυνο την προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας.

Οι αντιδράσεις ωστόσο για το τρόπο διαχείρισης της οικονομικής βοήθειας αλλά και για το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται για τον μέσο αμερικανό φορολογούμενο, παραμένουν.

Πλέον αναμένεται η απόφαση επί του θέματος της αμερικανικής Γερουσίας την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία αν είναι ανάλογη με αυτή του Κογκρέσου θα δώσει στον πρόεδρο Μπους την ευχέρεια να διαθέσει τα χρήματα για την κατοχή και την ανοικοδόμηση του Ιράκ για ένα χρόνο, παρά τις ανησυχίες πολλών αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών για τα διογκούμενα κόστη και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή