Σρέντερ: Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2003 14:56
A- A A+

Την ενεργή συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο του 2004 -όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση- ζήτησε ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο αποτυχίας της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η εισδοχή της Κύπρου με τη σημερινή της κατάσταση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός», επισημαίνει ο γερμανός καγκελάριος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet.

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Τουρκία έχει ένα σχέδιο διευθέτησης του Κυπριακού ζητήματος, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφέρει ότι «για προφανείς λόγους η Τουρκία δεν βάζει όλα τα χαρτιά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι την τελευταία στιγμή». Ωστόσο προειδοποιεί ότι «σε ένα παιγνίδι πόκερ πρέπει κανείς να προσέχει τα ατού του, διότι μπορεί να στραφούν εναντίον του, εάν δεν τα χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή».

Ο γερμανός καγκελάριος κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει «λογική» για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα. «Πρέπει να φανεί λογική, πρέπει να βρεθεί μία λύση» τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Σρέντερ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η απουσία διευθέτησης του Κυπριακού «μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα» για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τουρκία τον ερχόμενο Φεβρουάριο, επανέλαβε ότι υποστηρίζει τον ορισμό ημερομηνίας εντός του 2004 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, χωρίς να είναι σε θέση να προβλέψει τη χρονική τους διάρκεια.

Μάλιστα ο γερμανός καγκελάριος σημειώνει ότι «η πιθανότητα για όσους είναι αντίθετοι με την υποψηφιότητα της Τουρκίας, να πουν όχι στην εισδοχή της μειώνεται», χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακές» τις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή