Οι βιταμίνες ασπίδα κατά της τύλφωσης

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2003 15:06
A- A A+

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να ωφεληθούν από ένα κοκτέιλ βιταμινών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και στοιχεία, που συμβάλλει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος, βασική αιτία τύφλωσης από την ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

H λήψη κοκτέιλ βιταμινών C, E και βήτα καροτίνης επιτρέπει την πρόληψη 300.000 νέων κρουσμάτων μόνο στις ΗΠΑ σ'ένα σύνολο 1,3 εκατομμυρίων πιθανών νέων κρουσμάτων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η μελέτη που διεξήχθη από το δρα Νιλ Μπρέσλερ των Ιατρικών Ινστιτούτων Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη (Μέριλαντ) δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου των Αρχείων Οφθαλμολογίας, περιοδικό της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης.

Σε σχόλιο για τη μελέτη, το οποίο δημοσιεύεται στην ίδια επιθεώρηση, ο Λι Γιάμπολ γιατρός στην Ιατρική Σχολή Feinberg στο Σικάγο τονίζει ότι η χρήση των συμπληρωμάτων πρέπει να γίνεται μόνο σε ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδος σε μεσαίο ή προχωρημένο στάδιο. Οσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή όσοι πιστεύουν ότι κινδυνεύουν από αυτήν και θέλουν να λαμβάνουν το συμπλήρωμα πριν από την εκδήλωση κρουσμάτων, ενδείκνυται η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (κυρίως πράσινα) και ως συμπλήρωμα μια πολυβιταμίνη όπως και οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για τη νόσο αυτή.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή