Οι δείκτες του Ρολογιού της Κρίσης δείχνουν «παρά πέντε»

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 13:03
UPD:17:40

Η μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού μπορεί να είναι μια συμβολική διαδικασία, όμως οι διεργασίες που οδηγούν στην απόφαση είναι καθ' όλα σοβαρές και προσεκτικές. (Φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Επινοήθηκε από Αμερικανούς ατομικούς επιστήμονες μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να δείχνει πόσο κοντά στο τέλος βρίσκεται ο κόσμος μας. Την Τρίτη, οι δείκτες του Ρολογιού της Κρίσης μετακινήθηκαν μπροστά για πρώτη φορά από το 2007 για να δείχνουν 23.55, με τους επιστήμονες του Δελτίου Ατομικών Επιστημών (BAS) που το ελέγχουν να κάνουν λόγο για αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την κλιματική αλλαγή.

Η μετακίνηση των δεικτών του ρολογιού μπορεί να είναι μια συμβολική διαδικασία, όμως οι διεργασίες που οδηγούν στην απόφαση είναι καθ' όλα σοβαρές και προσεκτικές. Το ρολόι ελέγχουν γνωστοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και Νομπελίστες, ενώ η τελική απόφαση που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Ουάσιγκτον, βασίζεται στις εκτιμήσεις τους για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής και - τα τελευταία χρόνια- σε άλλες απειλές, όπως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ή τα βιολογικά όπλα.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, το BAS αποφάσισε να μετακινήσει τους δείκτες πίσω, στο «παρά 6», στον απόηχο της συνόδου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη και των διεθνών δεσμεύσεων για περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων. Η αισιοδοξία δεν κράτησε πολύ. Εξηγώντας την απόφασή τους να μετακινήσουν αυτή τη φορά τους δείκτες προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ως ενθαρρυντικές εξελίξεις κατά το περασμένο έτος την περαιτέρω βελτίωση των αμερικανο - ρωσικών σχέσεων, την Αραβική 'Aνοιξη, τη δράση των κινημάτων των καταλήψεων και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Ρωσία. Εκφράζουν ωστόσο των ανησυχία τους για τη «συνεχιζόμενη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων» διεθνώς.

«Αντιμέτωποι με τους σαφείς και υπάρχοντες κινδύνους της διάδοσης των πυρηνικών και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων και ασφαλών πηγών ενέργειας, οι ηγέτες εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτε», λέει ο Λόρενς Κράους του BAS. «Για εμάς, η μεγαλύτερη πρόκληση για την επιβίωση της ανθρωπότητας τον 21ο αιώνα είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με στόχο την οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων και των βιομηχανοποιημένων κρατών χωρίς περαιτέρω καταστροφή του κλίματος και χωρίς τον κίνδυνο περαιτέρω διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

Από το 1947, το Ρολόι της Κρίσης έχει ρυθμιστεί 20 φορές. Το 1953, οι δείκτες έδειξαν «παρά 2» σηματοδοτώντας την έναρξη του αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ενώ το 1991, με την υπογραφή της Συνθήκης START από ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση, μετακινήθηκαν στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή