Συναντήσεις Λ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στο επίκεντρο PSI και δανειακή σύμβαση
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 06:56
UPD:07:29

Νέες συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις για το PSI αλλά και τη νέα δανειακή σύμβαση, είχε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός.

A- A A+

Νέες συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις για το PSI αλλά και τη νέα δανειακή σύμβαση, είχε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός. Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κ.κ. Παπαδήμος και Παπανδρέου συζήτησαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ έμφαση δόθηκε στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Επί τάπητος τέθηκε και η πορεία του PSI όπου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις κρίσιμες συζητήσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI και το νέο δανειακό πρόγραμμα απασχόλησαν και τη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε επίσης ευρεία σύσκεψη με εννέα υπουργούς, τους κ.κ. Βενιζέλο, Γιαννίτση, Αβραμόπουλο, Χρυσοχοΐδη, Βορίδη, Κουτρουμάνη, Παπαϊωάννου, Ρέππα και Καψή, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι στα κρίσιμα νομοσχέδια που άπτονται της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και είναι υποχρέωση της χώρας δεν χωρούν παλινωδίες και δεύτερες σκέψεις, αλλά χρειάζεται η ενεργός στήριξη και των τριών κομμάτων.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Την Τετάρτη εξάλλου ξεκίνησαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες είχαν διακοπεί αιφνιδίως την προηγούμενη εβδομάδα.

Εντός της ημέρας ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί και πάλι με τον Τσαρλς Νταλάρα. Η χθεσινή συνάντηση, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, διήρκησε δύο και πλέον ώρες, χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σήμερα αφού εκτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία τους.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νew York Times ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή στη ελληνική νομοθεσία διάταξης για συλλογικές ρήτρες δράσης (Collective Action Clauses - CAC) oι οποίες θα επιβάλλουν την υπαγωγή του συνόλου των πιστωτών στο PSI.

Ο Παπαδήμος είπε ότι εάν η Ελλάδα δεν πετύχει συμμετοχή 100% στο PSI για να μειώσει το χρέος της κατά 100 δισ. ευρώ περίπου, η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσει νόμο που να αναγκάζει τους ομολογιούχους να υποστούν τις προβλεπόμενες απομειώσεις.

«Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των προσδοκιών για το βαθμό της συμμετοχής που θα επιτευχθεί», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εξαρτάται από το ποσοστό».

Πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή