Μεγάλοι σκηνοθέτες, βραβευμένες ταινίες, τρισδιάστατα θρίλερ

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 10:44
UPD:11:25

Ο Κλιντ Ίστγουντ επιλέγει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τη Ναόμι Γουότς, και σκηνοθετεί ένα βιογραφικό δράμα που εξερευνά την προσωπικότητα του κορυφαίου αστυνομικού, Τζ. Έντγκαρ Χούβερ.

A- A A+

Πολλές συγκινήσεις αναμένεται να προσφέρουν στους σινεφίλ οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας, με το «άλογο του πολέμου» του Σπίλμπεργκ να έχει απέναντί του ένα βιογραφικό δράμα που φέρει την υπογραφή του Κλιντ Ίστγουντ, ενώ το βραβευμένο ψυχολογικό θρίλερ του Σον Ντέρκιν συναντά τον «τελευταίο χορευτή του Μάο» στην τρισδιάστατη τρομακτική «πιο σκοτεινή ώρα».

«Το άλογο του πολέμου»

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επανέρχεται με μία επική περιπέτεια, βασισμένη στο δημοφιλές ομώνυμο μυθιστόρημα του 1982. Η οικογενειακή ιστορία αγάπης και πίστης - με πρωταγωνιστές τους Έμιλι Γουάτσον, Ντέιβιντ Θιούλις, Πίτερ Μιούλαν, Τόμπι Κέμπελ- ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας. Στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το άλογο ενός εφήβου καταλήγει στην πρώτη γραμμή του γαλλικού μετώπου, όπου, ως δια μαγείας, αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων, με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

«J. Edgar»

Ο Κλιντ Ίστγουντ επιλέγει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τη Ναόμι Γουότς για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, και σκηνοθετεί ένα βιογραφικό δράμα που εξερευνά την προσωπικότητα του κορυφαίου αστυνομικού, Τζ. Έντγκαρ Χούβερ.

Η περίπλοκη και συναρπαστική φυσιογνωμία - που γοήτευσε την Αμερική και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη σύγχρονη εγκληματολογία- ενέπνευσε τον Κλιντ Ίστγουντ, ο οποίος μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του. Ο σκηνοθέτης θέλησε να αποκρυπτογραφήσει την προσωπική και δημόσια ζωή του αινιγματικού αυτού ανθρώπου, ο οποίος κρατούσε κρυφό προφίλ, δημιουργώντας φήμες και υπονοούμενα.

«Martha Marcy May Marlene»

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία που γράφει και σκηνοθετεί ο Σον Ντέρκιν είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς και συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Μία νεαρή γυναίκα χάνεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση, προσπαθώντας να ξεφύγει από μια θρησκευτική οργάνωση και τον χαρισματικό ηγέτη της.

«Ο τελευταίος χορευτής του Μάο»

Η βιογραφική ταινία του - υποψήφιου για Όσκαρ- σκηνοθέτη Μπρους Μπέρεσφορντ, είναι η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μπεστ σέλερ, που εξιστορεί την επική διαδρομή του Λι Κουνζίν από μικρό χωριατόπουλο στην επαρχία της Κίνας, μέχρι την καταξίωση στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα, ως ένας κλασικός χορευτής παγκοσμίου αναγνώρισης. Η ταινία - με τον χορευτή του Βασιλικού θιάσου του Μπέρμινγχαμ, Τσι Τσαό, στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τους Κάιλ Μακ Λάχλαν, Μπρους Γκρίνγουντ και Τζόαν Τσεν- απέσπασε το βραβείο κοινού καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σάο Πάολο και δύο βραβεία -από τις εννιά συνολικά υποψηφιότητές του- στο Australian Film Institute.

Η βιογραφία του Λι Κουνζίν, στην οποία βασίστηκε η ταινία, βρίσκεται στην 33η έκδοση, εκδόθηκε συνολικά σε 20 χώρες και κέρδισε το βραβείο για το βιβλίο της χρονιάς στην Αυστραλία, το βραβείο Christopher στις Η.Π.Α. ενώ ήταν υποψήφια και για το βραβείο National Biography.

«Η πιο σκοτεινή ώρα»

Ο σκηνοθέτης Κρις Γκόρακ -μετά το επιτυχημένο κινηματογραφικό του ντεμπούτο με την ανεξάρτητη ταινία, «Right at your door»-, επιστρέφει με ένα τρισδιάστατο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, με τους Εμίλ Χιρς, Ολίβια Θίρλμπι και Μαξ Μινγκέλα. Μετά από μια ανεξήγητη παγκόσμια καταστροφή, οι ηλεκτρονικές συσκευές παύουν να λειτουργούν, και μια άγνωστη δύναμη αρχίζει να καταδιώκει τον ανθρώπινο πληθυσμό.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς