Γαλλία: «Πράσινο» για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 23:30
UPD:24/01/2012 00:16

A- A A+

Ενέκρινε η γαλλική Γερουσία το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ένα θέμα που έχει ήδη δημιουργήσει ένταση τις σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία.

Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 127 υπέρ, έναντι 86 κατά. Με την έγκριση του κειμένου ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις, από τη Γερουσία, το νομοσχέδιο αποκτά τελεσίδικα ισχύ νόμου.

Το κείμενο του νομοσχεδίου θα διαβιβασθεί πλέον στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αναμένεται να το υπογράψει πριν τη διακοπή των συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου στα τέλη Φεβρουαρίου, ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο.

Η Τουρκία έχει απειλήσει τη Γαλλία με αντίποινα σε περίπτωση που κύρωσης του νόμου. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές στις 22 Δεκεμβρίου, η Τουρκία πάγωσε τη στρατιωτική και πολιτική συνεργασία της με το Παρίσι. Σύμφωνα με τουρκική πηγή, η Τουρκία είναι πιθανό να ανακαλέσει επ’ αόριστον τον πρεσβευτή της στο Παρίσι και να μειώσει τον αριθμό του διπλωματικού της προσωπικού.

REUTERS

Στην πρώτη του αντίδραση μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Σαντουλάχ Ερμίν χαρακτήρισε την απόφαση «πλήρη έλλειψη σεβασμού» από μέρους της Γαλλίας στη χώρα του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή