Έκκληση για ένα πιο βιώσιμο, ανθρωποκεντρικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης απευθύνει η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Βιωσιμότητα στη νέα έκθεσή της, η οποία θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ρίο+20, τον Ιούνιο. Οι συντάκτες της ζητούν μεταξύ άλλων να λαμβάνεται υπόψη στην τιμή των αγαθών το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και να καταργηθούν οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα και για τις μη βιώσιμες γεωργικές μεθόδους.
«Οι οικονομίες κλυδωνίζονται. Η ανισότητα μεγαλώνει. Και οι θερμοκρασίες παγκοσμίως συνεχίζουν να ανεβαίνουν», γράφουν στον πρόλογο της έκθεσης η πρόεδρος της Φινλανδίας Τάρια Χάλονεν και ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, οι οποίοι είναι επικεφαλής της Ομάδας. «Σήμερα παρατηρούμε όλο και πιο ξεκάθαρα ότι η οικονομική ανάπτυξη, η περιβαλλοντική προστασία και η κοινωνική ισότητα βρίσκονται στην ίδια ατζέντα, αυτήν της βιώσιμης ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε μακροπρόθεσμη πρόοδο σε ένα πεδίο χωρίς να επιτύχουμε πρόοδο και στα υπόλοιπα».
Μέχρι το 2030, εκτιμά η Ομάδα, ο κόσμος θα χρειάζεται τουλάχιστον 50% περισσότερα τρόφιμα, 45% περισσότερη ενέργεια και 30% περισσότερο νερό σε σχέση με σήμερα. Αναγνωρίζει ότι την τελευταία εικοσιπενταετία έχουν γίνει αρκετά βήματα για να περιοριστούν οι συνέπειες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον. Όπως σημειώνει όμως, οι βελτιώσεις αυτές «δεν έγιναν γρήγορα ούτε ήταν τόσο δραστικές», με αποτέλεσμα ο κόσμος να απέχει πολύ από το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Ένα μέλλον που αξίζει να επιλέξουμε»
Η έκθεση με τίτλο «Ανθεκτικοί Άνθρωποι, Ανθεκτικός Πλανήτης: Ένα Μέλλον που Αξίζει να Επιλέξουμε» καταλήγει σε 56 συστάσεις προς κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους είναι η κατάργηση έως το 2020 των «αναποτελεσματικών», όπως χαρακτηρίζονται, επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα που -μόνο το 2009 και μόνο στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ- υπολογίζονταν στα 312 δισ. ευρώ και για τη μη βιώσιμη γεωργία, στην οποία την ίδια χρονιά διοχετεύτηκαν άλλα 290 δισ. Κατά τους συντάκτες, οι επιδοτήσεις αυτές «προκαλούν στρέβλωση των εμπορικών αγορών, βλάπτουν το περιβάλλον, αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».
Η Ομάδα καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την εξεύρεση νέων πόρων για τη χρηματοδότηση καθαρών τεχνολογιών, π.χ. μέσω της μετατόπισης της φορολόγησης από την εργασία προς την κατανάλωση, σε κλάδους όπως οι αεροπορικές και οι θαλάσσιες μεταφορές.