Αναδεικνύεται το κάστρο των Τρικάλων

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012 14:29

A- A A+

Αναδεικνύεται το κάστρο των Τρικάλων μετά την έγκριση δημοπράτησης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Συγκεκριμένα, το έργο «Ανάδειξη της περί των τειχών του κάστρου της πόλης περιοχής» έχει ως δικαιούχο και φορέα υλοποίησης το Δήμο Τρικκαίων, υλοποιείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) Θεσσαλίας και είναι συνολικού προϋπολογισμού 202.950 ευρώ. Μετά την έγκριση, αναμένεται τις επόμενες ημέρες η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από το Δήμο Τρικκαίων, για την ανάθεση και εκτέλεση του έργου.

Η μελέτη του έργου

Συγκεκριμένα, η μελέτη προβλέπει κατασκευή 420 μέτρων περιπατητικού διαδρόμου με κοκκινόχωμα, κατασκευή 285 μέτρων περιπατητικού διαδρόμου σε ξύλινη κατασκευή, κατασκευή 2 θέσεων θέας, φύτευση και βελτίωση υφιστάμενου φωτισμού. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε δηλώσεις του αναφέρει πως το όλο έργο συμβάλλει στην ανάκτηση ενός μεγάλου δημόσιου χώρου από τους πολίτες, στην ανάδειξη και προστασία αυτού.

Το κάστρο

Είναι κτισμένο στα βόρεια της πόλης, σε θέση στρατηγικής σημασίας. Λόγω της σπουδαιότητάς του, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός προέβη τον 6ο αι. μ.Χ. σε ριζική ανακαίνισή του. Η χρήση ογκόλιθων στην κατασκευή του επιβεβαιώνει ότι κτίσθηκε στη θέση της αρχαίας ακρόπολης, που περιβαλλόταν από τείχος της κλασικής εποχής. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, το κάστρο επισκευάσθηκε πολλές φορές. Το τείχος του είναι πολυγωνικού σχήματος, με πέντε πύργους και πολλές μικρές πολεμίστρες. Είναι χωρισμένο σε τρία διαζώματα. Στο πρώτο, στη δυτική πλευρά, ανοίγεται η κύρια είσοδος, με ημικυκλικό λίθινο περιθύρωμα. Στην ανατολική πλευρά του δεύτερου διαζώματος κατασκευάσθηκε από τους Οθωμανούς ρολόι μεγάλων διαστάσεων, η καμπάνα του οποίου ζύγιζε περίπου 650 κιλά, κι έφερε την εξής επιγραφή (στα τουρκικά): «έργο του Γιουσούφ Σενάϊ, κατοίκου φρουρίου, Τιρχάλα». Το πρώτο αυτό ρολόι, με έτος κατασκευής το 1648, γκρεμίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε το 1936 νέο, ύψους 33 μέτρων. Στο ίδιο διάζωμα κατασκευάστηκε το 1988 ανοικτό θέατρο, στο χώρο του οποίου δίνονται κάθε χρόνο παραστάσεις και συναυλίες.

Το τρίτο διάζωμα είναι το σημαντικότερο, αφού έχει περίοπτη θέση κι οπτική επαφή με όλη τη γύρω περιοχή. Καταλαμβάνει το ΒΑ ανώτατο άκρο της ακρόπολης, ακολουθώντας ακανόνιστο τεταρτοκύκλιο σχήμα, με έκταση περίπου 1.200 τ.μ. Στα δυτικά του εσωτερικού του διαζώματος σώζεται καμαροσκέπαστο, μονόχωρο κτίριο που χρησίμευε ως πυριτιδαποθήκη.

Προτεινόμενα για εσάς