Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο βέτο Ρωσίας-Κίνας για τη Συρία

Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2012 18:05
UPD:22:31
A- A A+

Συνεχίζονται και σήμερα οι διεθνείς επικρίσεις κατά της Ρωσίας και της Κίνας, με αφορμή το βέτο που άσκησαν οι δύο χώρες στο ψήφισμα του ΟΗΕ που καλούσε τον πρόεδρο της Συρίας να εγκαταλείψει την εξουσία.

Στο θέμα επανήλθε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, η οποία χαρακτήρισε «παρωδία» το βέτο. «Αυτό που συνέβη χθες στα Ηνωμένα Έθνη ήταν μια παρωδία» , ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βουλγαρία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη Σόφια, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «οι χώρες που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου φέρουν την πλήρη ευθύνη για την προστασία της βάρβαρης μηχανής στη Δαμασκό».

Πρόσθεσε πάντως ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν «με τους φίλους μιας δημοκρατικής Συρίας σε όλον τον κόσμο για να στηρίξουμε τα ειρηνικά, πολιτικά σχέδια της αντιπολίτευσης για την αλλαγή».

Η Ρωσία και η Κίνα, θέτοντας βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Συρίας, «φέρουν τεράστια ευθύνη» τόνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι το Παρίσι «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στο μαρτύριο του συριακού λαού» και θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του «για να στηρίξει τους Σύρους στον δίκαιο αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία».

Αλλά και στη Συρία, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, στο οποίο ανήκουν τα περισσότερα κινήματα της αντιπολίτευσης στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα πως το διπλό βέτο της Μόσχας και του Πεκίνου στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίνει στο καθεστώς Ασαντ «την άδεια να σκοτώνει χωρίς τιμωρία».

REUTERS

Το Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα το βέτο που έθεσαν Ρωσία και Κίνα στην απόφαση κατά της Συρίας και επισήμανε πως η ενέργεια αυτή ήταν μια ανεύθυνη απόφαση.

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο αραβικός κόσμος δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης της Συρίας, ακόμη και αν η προσπάθειά του να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του ΟΗΕ εμποδίστηκε από τη Ρωσία και την Κίνα.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ναμπίλ ελ Αράμπι τονίζει ότι το ρωσικό και το κινεζικό βέτο «δεν αναιρούν το ότι υπάρχει σαφής διεθνής υποστήριξη προς τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου». Ο οργανισμός είχε ζητήσει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μιαν απόφαση που καλούσε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ να αποχωρήσει ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

Μόσχα: Μη ισορροπημένο το σχέδιο του ψηφίσματος

Την ίδια ώρα, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη, τονίζοντας πως η Ρωσία και η Κίνα ήταν αναγκασμένες να ψηφίσουν εναντίον ενός «μη ισορροπημένου» σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Λυπούμαστε βαθιά γι' αυτήν την κατάληξη της εργασίας στο Σ.Α. του ΟΗΕ, η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με συμφωνία συντονισμένης θέσης της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση στη Συρία, εάν είχαν οι εταίροι μας την πολιτική βούληση», επισημαίνεται σε επεξηγηματική δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Συνεχίζουμε να έχουμε ως αφετηρία μας ότι όλες οι πλευρές, που διαθέτουν τη σχετική επιρροή, πρέπει να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εκκίνηση ενός ευρέος ενδοσυριακού εθνικού διαλόγου, να συμβάλουν στην άμεση διακοπή της βίας από όλους τους μετέχοντες στη σύγκρουση στην Συρία», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή