Το 2011 ήταν το έτος με το μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων θανάτων σε επιθέσεις καρχαριών από το 1993. Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, για την ανησυχητική αυτή αύξηση ευθύνεται - έμμεσα ή άμεσα- ο άνθρωπος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, τέτοιες επιθέσεις στοίχισαν πέρυσι τη ζωή σε 12 λουόμενους - αριθμός 25% μεγαλύτερος σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας- ενώ άλλοι 34 τραυματίστηκαν. Τρεις από τις θανατηφόρες επιθέσεις καταγράφηκαν στην Αυστραλία, και από δύο στη Νότια Αφρική, στις Σεϊχέλες και στη γαλλική Ρεϊνιόν.
Οι ερευνητές είδαν ότι σε τρεις τοποθεσίες που δεν σχετίζονται με επιθέσεις καρχαριών - Ρεϊνιόν, Σεϋχέλλες και Νέα Καληδονία- επτά άνθρωποι βρέθηκαν πέρυσι στα σαγόνια του καρχαρία και οι πέντε εξ αυτών κατέληξαν. «Οι περιοχές αυτές δεν αποτελούσαν παραδοσιακούς προορισμούς, όμως την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότεροι τουρίστες τις επισκέπτονται», εξηγεί ο ερευνητής Τζορτζ Μπέργκες. «Βλέπουμε λοιπόν ότι ο κόσμος ταξιδεύει τώρα σε περιοχές, όπου υπάρχουν καρχαρίες, αλλά οι ντόπιοι δεν είναι προετοιμασμένοι ακόμη για τόσο μεγάλο αριθμό λουομένων.» Για παράδειγμα, όπως λέει, τα νοσοκομεία και οι κλινικές σε αυτές τις περιοχές ενδέχεται να μην μπορούν να διαχειριστούν τέτοια περιστατικά.
Οι περισσότερες επιθέσεις - 29 από τις 75 σε ολόκληρο τον κόσμο- αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα. Ο αριθμός αυτός είναι χαμηλός, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος των τελευταίων δέκα ετών ήταν 39,1 επιθέσεις. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Φλόριντα, όπου σημειώνονται οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών στη χώρα, είδαμε μείωση την τελευταία δεκαετία» στον αριθμό των τουριστών, λέει ο Μπέργκες, ο οποίος πιστεύει πως αυτό οφείλεται εν μέρει στη χρηματοπιστωτική κρίση.
Δεν ευθύνεται όμως μόνο η αύξηση του τουρισμού. Ο ίδιος ο Μπέργκες επισκέφθηκε πέρυσι την Αίγυπτο, στον απόηχο πολυάριθμων επιθέσεων με μοιραία κατάληξη, για να διαπιστώσει ότι τουριστικοί πράκτορες χρησιμοποιούσαν δολώματα για να προσελκύσουν καρχαρίες, προκειμένου οι τουρίστες να φωτογραφηθούν μαζί τους.
Επιπλέον, όπως λέει, οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη οδηγούν τους καρχαρίες σε νέες περιοχές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση τριών επιθέσεων, τον περασμένο Αύγουστο, στο Πριμόριε της ρωσικής Άπω Ανατολής.
Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των θανάτων από επιθέσεις καρχαριών παγκοσμίως είναι πολύ μικρός σε σχέση με άλλες αιτίες. Αντιθέτως, κάθε χρόνο οι άνθρωποι θανατώνουν έως και 70 εκατομμύρια καρχαρίες, τα πτερύγια των οποίων πιστεύεται σε ορισμένες περιοχές ότι έχουν... αφροδισιακές ιδιότητες, με αποτέλεσμα πολλά είδη να απειλούνται με αφανισμό.