Διαρροές και αποκαλύψεις για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012 15:47
UPD:16:23

A- A A+

Αίσθηση έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαρροή εγγράφων με τη σφραγίδα ενός think tank που τάσσεται ανοιχτά κατά της κλιματικής επιστήμης και το οποίο φέρεται να προωθούσε μεταξύ άλλων σχέδιο για τη διάδοση των ιδεών του στα αμερικανικά σχολεία, προειδοποιώντας ότι «διευθυντές και καθηγητές είναι ιδιαίτερα προκατειλημμένοι υπέρ της κινδυνολογικής οπτικής». Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης το δίκτυο χρηματοδότησης του Heartland Institute.

Το σχέδιο που σκιαγραφείται στα έγγραφα προβλέπει δαπάνες ύψους 100.000 δολαρίων προκειμένου να διαδοθεί σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η πεποίθηση ότι «το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι αμφιλεγόμενο και αβέβαιο – δύο βασικά σημεία, τα οποία είναι αποτελεσματικά στο να αποθαρρύνουν τους καθηγητές να διδάσκουν την επιστήμη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Heartland Institute, παρότι δεν διαψεύδει συνολικά το περιεχόμενο των εγγράφων που διέρρευσαν, ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του ότι τουλάχιστον ένα από αυτά είναι πλαστό, ενώ απειλεί με αγωγές. Τους ισχυρισμούς αυτούς υπονομεύει ωστόσο η παραδοχή μετεωρολόγου - και υπεύθυνου για ένα από τα γνωστότερα blogs κατά της κλιματικής αλλαγής- ότι έλαβε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό από το συγκεκριμένο think tank για ένα πρότζεκτ.

Οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace υποπτεύονταν εδώ και χρόνια ότι το ίδρυμα αποτελεί έναν από τους βασικούς χρηματοδότες ειδικών και μπλόγκερ, οι οποίοι διατυπώνουν θέσεις εναντίον της κλιματικής αλλαγής ή υπέρ του fracking, της αμφιλεγόμενης μεθόδου εξόρυξης υδρογονανθράκων με υδραυλική διάρρηξη σχιστολιθικών πετρωμάτων.

«Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω από τα τείχη ενός από τους βασικότερους οργανισμούς αρνητών της κλιματικής αλλαγής», λέει ο διευθυντής του τμήματος έρευνας στην Greenpeace Κερτ Ντέιβις. «Τα έγγραφα αυτά είναι κάτι περισσότερο από ένα 'λαβράκι'. Δείχνουν ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να εξαπλωθεί μια εναλλακτική άποψη για την κλιματική επιστήμη, προκειμένου να ασκηθεί επιρροή στην πολιτική» των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα.

Στα έγγραφα περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός του Heartland Institute για το 2012 καθώς και ένα σχέδιο χρηματοδότησής του, στο οποίο διατυπώνεται η πεποίθηση ότι το τρέχον έτος θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 70% σε σχέση με το 2011.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή