Εγκύκλιος για τον έλεγχο των συλλογικών οργάνων υπουργείων

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 15:09

Με εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα, προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων με στόχο τον εντοπισμό περιττών δαπανών, τη μείωση του κόστους λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της.

A- A A+

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν τα συλλογικά όργανα των υπουργείων (επιτροπές, ομάδες εργασίας κλπ), των ανεξάρτητων αρχών, διοικητικών αρχών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων με στόχο τον εντοπισμό περιττών δαπανών, τη μείωση του κόστους λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της.

Η εγκύκλιος προβλέπει επίσης την καταγραφή όλων των παραπάνω Συλλογικών Οργάνων, ενώ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταχωρήσουν στο διαδίκτυο, μέχρι τις 9 Μαρτίου, τα σχετικά στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των επιτροπών, το αντικείμενό τους, τον αριθμό των μελών, τυχόν αμοιβές, διάρκεια λειτουργίας, κλπ».

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, οφείλουν «οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων, των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Ο.Τ.Α. και των λοιπών ΝΠΔΔ, να ενημερώσουν το υπουργείο ως προς τα πάσης φύσεως μόνιμα ή προσωρινού χαρακτήρα συλλογικά όργανα που λειτουργούν στον ευρύτερο χώρο ευθύνης τους, είτε αυτά έχουν συσταθεί απευθείας από το νόμο είτε από κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης (ιδίως υπουργικές αποφάσεις αλλά και πράξεις άλλων οργάνων της Διοίκησης)».

Η επιδιωκόμενη καταγραφή δεν αφορά, όπως διευκρινίζεται, στα Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια, τα Διοικητικά Συμβούλια των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τις Σχολικές Επιτροπές καθώς και τα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια, που λειτουργούν σε κάθε υπηρεσία με βάση τις οικείες οργανικές διατάξεις και τον Υπαλληλικό Κώδικα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή