Οι γυναίκες τραγουδούν τα δημοτικά

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 19:04
UPD:28/11/2012 13:17
A- A A+

Συναυλία αφιερωμένη στην κορυφαία ερμηνεύτρια Δόμνα Σαμίου - τη γυναίκα που έγραψε ιστορία στον χώρο του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού με τη φωνή της, το ήθος, το ύφος και τις αυθεντικές εκτελέσεις της, παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου.

Η συναυλία με τίτλο «Γυναικείες φωνές στο δημοτικό τραγούδι» θα παρουσιάσει τραγούδια του κύκλου της ζωής (νανουρίσματα, του γάμου, της ξενιτιάς, μοιρολόγια) αλλά και παλαιότατες αφηγηματικές μπαλάντες με δραματικό περιεχόμενο (παραλογές) που παραπέμπουν στο αρχαίο δράμα. Ιέρειες στις «διαβατήριες» τελετές - που σχετίζονται με τη γέννηση, το γάμο, το θάνατο και την επικοινωνία με τα υπερφυσικά στοιχεία, οι γυναίκες διαχειρίζονται έναν ευρύτατο κύκλο τραγουδιών με έντονα συμβολικό περιεχόμενο και λειτουργίες. Οι επιλογές στη συναυλία καλύπτουν πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη απ' όλες τις περιοχές του ελληνισμού καθώς και διαφορετικές τεχνικές τραγουδίσματος

Συντελεστές

Οι συμμετοχές περιλαμβάνουν «επαγγελματίες» τραγουδίστριες -τη Σαβίνα Γιαννάτου, τη σπουδαία σύγχρονη ερμηνεύτρια που έχει ταυτιστεί στη συνείδησή μας με τις «μουσικές του κόσμου», την αυθεντική ερμηνεύτρια των ηπειρώτικων τραγουδιών Κατερίνα Ζάκκα, την Ηρακλειώτισσα τραγουδίστρια του συγκροτήματος «Χαΐνηδες», Μαρία Κώτη, την Κατερίνα Παπαδοπούλου που μας ταξιδεύει στον μακρινό Πόντο και ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σμυρνιά Γιασεμή Σαραγούδα (σύζυγο του κορυφαίου λαϊκού δεξιοτέχνη του ουτιού Νίκου Σαραγούδα που θα τη συνοδεύσει επί σκηνής), μεγάλη ερμηνεύτρια του μικρασιάτικου τραγουδιού, όσο και απλές γυναίκες που τραγουδούν και, ταυτοχρόνως, χορεύουν σε γιορτές, έθιμα και τελετουργίες αλλά και στην καθημερινή τους ζωή όπως συμβαίνει με τις Γυναίκες από τη Νέα Ερυθραία.

Στο πλευρό τους εμφανίζονται ακόμη οι μουσικοί Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Σωκράτης Σινόπουλος (ποντιακή και πολίτικη λύρα, πολίτικο λαούτο), Χρίστος Τσιαμούλης (ούτι, λαούτο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι) και Κώστας Μερετάκης (κρουστά).

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, τηλ. 210-7282333. Ώρα έναρξης: 20:30. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Μεγάρου (Ομήρου 8, 10:00-16:00). Τιμές: 45,32,22,12, 9 και 7 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς