ΟΗΕ: Καταδίκη της Συρίας για τις βιαιότητες

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 12:14
UPD:17:23

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα τη Συρία για τις εκτεταμένες βιαιότητες που πιθανόν συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ζήτησε τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των αμάχων.

A- A A+

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε σήμερα τη Συρία για τις εκτεταμένες βιαιότητες που πιθανόν συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ζήτησε τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των αμάχων και την «απρόσκοπτη πρόσβαση» των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη χώρα.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το 47μελές Σώμα υιοθέτησε με 37 ψήφους υπέρ, τρεις κατά - συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας- και τρεις αποχές πρόταση των χωρών του Κόλπου με την στήριξη της Δύσης. Η Συρία απείχε από την συνεδρίαση ενώ τέσσερις αντιπροσωπείες χωρών δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη διπλωματική της αποστολή από τη χώρα και αναστέλλει τις υπηρεσίες της πρεσβείας της στη Δαμασκό, για λόγους ασφαλείας, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν διακόπτει της διπλωματικές της σχέσεις με τη Συρία.

«Κρίνουμε ότι λόγω των επιδεινούμενων συνθηκών ασφαλείας το προσωπικό μας είναι σε κίνδυνο και λάβαμε την απόφαση να το αποσύρουμε. Ο πρέσβης και τα μέλη της διπλωματικής μας αποστολής αναχώρησαν από τη Συρία στις 29 Μαρτίου και θα επιστρέψουν στη Βρετανία σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η συριακή πρεσβεία στο Λονδίνο παραμένει ανοικτή, ώστε να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το συριακό καθεστώς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή