Formula 1: Οριο στη σπατάλη ζητά ο Εκλεστοουν

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 15:28

A- A A+

Ο 81χρονος Βρετανός πρότεινε σε συνέντευξή του στο επίσημο website της F1, την ιδέα θέσπισης ορίου προϋπολογισμού στις ομάδες για να σταματήσει έτσι η σπατάλη πακτωλών χρημάτων.

Παράλληλα, προειδοποίησε τις ομάδες και ιδίως τις μεγάλες ότι θα πρέπει να «σφίξουν το ζωνάρι» στις παρούσες, δύσκολες οικονομικές συνθήκες που μαστίζουν όλον τον πλανήτη.

Η πρόταση αυτή είχε τεθεί και στο παρελθόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από το πρώην-τότε-πρόεδρο της FIA Μαξ Μόσλεϊ, αλλά απορρίφθηκε από τις ομάδες, οι οποίες υιοθέτησαν τη Συμφωνία Περιορισμού Δαπανών (RRA) ως προτιμότερη λύση. Παρ’όλα αυτά όσες έχουν την οικονομική δυνατότητα καταφέρνουν να δαπανούν αλόγιστα μεγάλα ποσά, γεγονός που τους επιτρέπει να ισχυροποιούνται έναντι των υπολοίπων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Η όποια προσπάθεια έγινε αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο τώρα που η FOTA, η οποία στην ουσία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Formula 1, «έσπασε» με την αποχώρηση των πέντε από τις 12 ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Red Bull και Ferrari, αντίστοιχα.

Για όλα αυτά και τα υπέρογκα ποσά που εξακολουθούν να δαπανώνται στη Formula 1 ο Εκλεσστουν θεωρεί ότι κάποιες ομάδες προσεγγίζουν την πραγματικότητα έχοντας ψευδαισθήσεις αναφορικά με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Χαρακτήρισε μάλιστα τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές «ονειροπόλους».

«Υπάρχουν ακόμη αρκετοί στη Formula 1 που κυκλοφορούν με ροζ γυαλιά. Προφανώς θέλουν να βλέπουν τον κόσμο όπως εκείνοι επιθυμούν να είναι – υπέροχος, με τον ήλιο να λάμπει, τη ζωή να είναι ευχάριστη- και όχι όπως είναι. Το μειονέκτημα αυτών των γυαλιών είναι ότι σε τυφλώνουν σε σχέση με την πραγματικότητα. Θα πρέπει να αλλάξουν το χρώμα των γυαλιών τους και να σφίξουν τις ζώνες τους. Να σταματήσουν να ξοδεύουν περισσότερα από όσα χρειάζεται.

Οι ομάδες της Formula 1 θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικές χωρίς να δαπανούν τόνους χρημάτων. Θα πρέπει να εστιάσουν ξανά στα βασικά, στους αγώνες και όχι σε πανάκριβα motorhomes και κάθε είδους ψυχαγωγία», δήλωσε ο Μπέρνι Εκλεστοουν.

Τα λόγια του πάντως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ένα καμπανάκι προς της ομάδες ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα «Συμφωνία Ομονοίας». Ο ίδιος θεωρεί ότι η πρόταση του είναι βάσιμη και ότι θα μπορούσε να περάσει στην πράξη. Το θέμα είναι αν οι λεγόμενες «προνομιούχες» οικονομικά ομάδες θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις