Αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 12:34

A- A A+

Μαραθώνιο αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο πραγματοποιείται σήμερα - έως τις 9 το βράδυ- στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Ακτή Μουτσοπούλου και 2ας Μεραρχίας, Πειραιάς), στο πλαίσιο του "Έτους Βρεττάκου", με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Το αφιέρωμα στον σπουδαίο Λάκωνα ποιητή θα πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ανακοινώσεις πανεπιστημιακών δασκάλων, ανθρώπων των γραμμάτων και θα ολοκληρωθεί με μουσικό μέρος βασισμένο σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του "Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη", Μαριλένα Λασκαρίδου, η Ακαδημαϊκός, Ποιήτρια Κική Δημουλά και ο Ακαδημαϊκός, Ιατρός, Γρηγόρης Σκαλκέας.

Οπτικό υλικό (Πρόγραμμα προβολών)

Τίτος Πατρίκιος "Μια συνέντευξη για τον Νικηφόρο Βρεττάκο"

(Από το αρχείο της Αθανασίας Δρακοπούλου)

Α΄ Προβολή 12.00 - 12.20

Β΄ Προβολή 15.10 - 15.30

"Άξιον Εστί" του Βασίλη Βασιλικού.

Μια εκπομπή αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο. (Αρχείο ΕΤ 3)

Α΄ Προβολή 12.30 - 13. 20

Β΄ Προβολή 15.40 - 16.30

"Περιουσιακά στοιχεία", σε σκηνοθεσία Αθανασίας Δρακοπούλου

Α΄ Προβολή 13.30 - 15.00

Β΄ Προβολή 16.40 - 18.00

Ομιλίες

Για τον ποιητή θα μιλήσουν ο Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Παλέρμο, Πρόεδρος του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Vincenzo Rotolo, η Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., Κατερίνα Τικτοπούλου, ο Καθηγητής τμ. Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ., David Conolly, η Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ. Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, η ποιήτρια Μαρία Φωτίου-Βλάχου και η Διευθύντρια Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, Ελένη Τζανετάκου.

Μουσικό μέρος

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος θα απαγγείλει ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Μουσική θα παίξουν οι Τερψιχόρη Παπαστεφάνου και Τατιάνα Ζωγράφου ενώ τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Δάφνη Πανουργιά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Ελένη Καραβούζη. Στην κιθάρα θα είναι η Ελένη Καραβούζη.Το αφιέρωμα θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ τον συντονισμό του θα αναλάβει η Καλή Κυπαρίσση.

Προτεινόμενα για εσάς